Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?
Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?
Oczywiście od lat osiemdziesiątych szansy na jakiekolwiek trafienie w miarę nowoczesnego niszczyciela bądź choćby fregaty upatrywać można było jedynie w zmasowanym ataku rakiet P15 przeprowadzonym oczywiście przez wiele okrętów jednocześnie. Już wówczas w PMW żartowano że archaizm P15 jest zaletą tej rakiety. Ma tak mało elektroniki że nie sposób jej zakłócić.
Tym niemniej to właśnie P 15 wystrzelona z irackiej OSY narobiła najwięcej szkód i strat Amerykanom podczas pierwszej wojny w Zatoce. Co dziwniejsze wcale nie na morzu...
Jeśli chodzi o RBS-y to chyba nie uważnie czytacie prasę
Jeśli dobrze pamiętam oprócz 36 bojowych kontrakt obejmuje zakup 2 szt. przygotowanych do odpalenia w czasie ćwiczeń przez PMW. Po tych dwóch oczywiście będzie można strzelać następne, ale tym samym będzie się ograniczać swój zapas.
Jeśli dobrze pamiętam oprócz 36 bojowych kontrakt obejmuje zakup 2 szt. przygotowanych do odpalenia w czasie ćwiczeń przez PMW. Po tych dwóch oczywiście będzie można strzelać następne, ale tym samym będzie się ograniczać swój zapas.
Jeżeli tak piszesz to pewnie tak jest. Pisząc post opierałem się na wiedzy która posiadałem przed dłuższym wyjazdem z kraju. Nie sądziłem że coś się zmieniło. Niestety , tam gdzie byłem ani internet ani telefon komórkowy ani żadna(nie tylko polska)prasa nie były dostępne, A tel.sat. kosztował tyle że wolałem wydać na piwo...
pozdrawiam
pozdrawiam
Tyle tylko, ze w ferworze informacji umyka to co najistotniejsze - w Niemczech fakt dostarczenia nowoczesnych rakiet to medialna impreza z udziałem społeczeństwa, polityków itp... - u nas jest to wzmianka w Kronice PMW...
Jakoś cuś chyba nie tak z koncepcją budowania wizerunku...
Pozdrawiam

Jakoś cuś chyba nie tak z koncepcją budowania wizerunku...
Pozdrawiam
A także zainteresowania tzw prasy, radia i telewizji...
Chodzi oczywiście o media codziennea nie tylko docierające do wąskiego grona specjalistyczne
Czyżbyś miał coś do Kroniki PMWmarek8 pisze:Tyle tylko, ze w ferworze informacji umyka to co najistotniejsze - w Niemczech fakt dostarczenia nowoczesnych rakiet to medialna impreza z udziałem społeczeństwa, polityków itp... - u nas jest to wzmianka w Kronice PMW...![]()

Mam wrażenie, że Marek miał na myślał o braku zainteresowania mediów elektronicznych.
Tak po prawdzie to nie słyszałem w żadnych wiadomościach informacji o RBS-ach.
Dobrze, że jest Kronika PMW.
Tak po prawdzie to nie słyszałem w żadnych wiadomościach informacji o RBS-ach.

Dobrze, że jest Kronika PMW.

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Samo dostarczenie rakiet jest dla mediów elektronicznych mało atrakcyjne. W telewizji "pracuje się" się głównie obrazem-w radiu dźwiękiem. Tak więc by zrealizować atrakcyjny dla przecietnego widza materiał w tv o dostarczeniu RBSów należałoby pozyskać materiały promocyjne od Szwedów bądź Niemców ze strzelań. Następnie wyjść w morze którymś z "Orkanów" albo przynajmniej dobrze ograć go przy nabrzeżu, pokusić się o porównianie najnowszej wersji RBS z P 21 i pokazać, używając zdjeć archiwalnych strzelanie tychże. Powiedzieć ze dwa zdania o "Orkanach" i "Tarantulach" a wszystko to zmieścić w czasie około dwóch minut. Zdaje się że albo nikomu się nie chce ani nikt się nie zna albo też naczalstwo nie dostrzega wagi tematu a najprawdopodobniej wogóle o nim nie wie. Znacznie prostsze i mniej pracochłonne jest pogadanie z politykiem-zawsze chętnym lub zrobienie materiału z policyjnej akcji kontroli kierowców.
thomson 100% racji. Właśnie mi uświadomiłeś, że tak zrealizowanego materiału nie widziałem w tv już bardzo dawno na żaden temat. Jeśli już puszczają bardziej specjalistyczny reportażyk, to zazwyczaj wg schematu: krótki film pokazujący z grubsza to o czym chcą powiedzieć (lub coś podobnego), wypowiedź użytkownika ów przedmiot zachwalający i wypowiedź krytyczną tzw. "niezależnego specjalisty", by nie być posądzonym o stronniczość. Na koniec niezorientowany widz wie, że nic nie wie... A! telewizja komercyjna jeszcze wmiesza w to politykę.
Jakiś rzecznik prasowy, albo spec. od wizerunku medialnego powinien w MW zorganizować konferencję prasową, rozdać materiały, zorganizować wizytę w porcie, albo i wyjście w morze. Tak żeby przeciętny podatnik poczuł się lepiej, że jego pieniądze zostały dobrze wydane.
Taaa, wiem nie to państwo...
Jakiś rzecznik prasowy, albo spec. od wizerunku medialnego powinien w MW zorganizować konferencję prasową, rozdać materiały, zorganizować wizytę w porcie, albo i wyjście w morze. Tak żeby przeciętny podatnik poczuł się lepiej, że jego pieniądze zostały dobrze wydane.
Taaa, wiem nie to państwo...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Mogę powiedzieć z autopsji, że większość materiałów media robią "na ostatnią chwilę".
Typowy szablon rozmowy z TV wygląda tak: "Czy możemy się spotkać za 2 godziny ?". Komercyjne przynajmniej rozumieją, że trzeba znaleźć jakiś kompromisowy termin w czasach obu stron, TVP potrafi się zachowywać jakby robiła łaskę, że w ogóle się zwróciła.
Oddzielna kwestia - nie pozwalać mediom robić tak jak im się w głowie uroi. Lepiej wpierw przegadać temat, żeby potem nie ładować do materiału rozmowy o bzdurach.
Typowy szablon rozmowy z TV wygląda tak: "Czy możemy się spotkać za 2 godziny ?". Komercyjne przynajmniej rozumieją, że trzeba znaleźć jakiś kompromisowy termin w czasach obu stron, TVP potrafi się zachowywać jakby robiła łaskę, że w ogóle się zwróciła.
Oddzielna kwestia - nie pozwalać mediom robić tak jak im się w głowie uroi. Lepiej wpierw przegadać temat, żeby potem nie ładować do materiału rozmowy o bzdurach.
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
W programach informacyjnych TVP każdy dzień ma swojego wydawcę.Każdy wydawaca chce być lepszy od innego. W związku z tym każdy nie chce przegapić jakiegoś newsa, bo to zostanie mu wypomniane i może rzutować na jego ocene. Sprawa RBSów newsem nie była bo konkurencja też o tym nie mówiła. Jakby mówiła to byłaby awantura. Między tymi wydawcami panuje duch konkurencji a nie współpracy. Wydawcy sami raczej nie jeżdżą na zdjęcia. Wykorzystują do tego dyżurnych reporterów. Taki reporter ma płacone od tematu. Tak więc te dwie godziny to wcale nie jest tak źle. Często chodzi o umówienie się za pół godziny , zdarza się także że piętnaście minut po umówionym czasie dziennikarza nadal nie ma w umówionym miejscu a po następnych odwołuje cała sprawę bo np. wykoleił się pociąg i ta informacja jest pilniejsza. W telewizjach komercyjnych dziennikarze mają , o ile wiem , płaconą ryczałtem całą kwotę miesięcznego zarobku. W związku z tym jest tam nieco inna filozofia pracy. Może także lepsza współpraca między osobami odpowiedzialnymi za program. Np. w TVN jest często tak że "przegapia" newsy, którymi karmi telewidzów TVP ale podaje je po kilku dniach z zupełnie innej perspektywy i bardziej rozbudowane niż TVP. Tym niemniej zdaje się że o RBS nikt nie wspomniał z powodów które wyłuszczyłem powyżej. Modne wśród dziennikarzy są tematy "polityczne" a wśród dziennikarek "kulturalne". Systemy pracy w różnych mediach elektronicznych są różne ale efekt końcowy i tak zależy od wiedzy i zaangażowania człowieka.
trochę w temacie...
"Ekonomiczne aspekty wojennego budownictwa okrętowego"
http://inwestycje.pl/budownictwo/Ekonom ... 189;0.html
"Ekonomiczne aspekty wojennego budownictwa okrętowego"
http://inwestycje.pl/budownictwo/Ekonom ... 189;0.html
I fajnie. Tyle, że artykuł dotyczy państw oceanicznych, posiadajacych i zmuszonych posiadać floty "samodzielne". Może warto przeanalizowac jego tezy z punktu widzenia państwa leżącego nad małym, zamkniętym morzem, ktorego flota jest mało istotnym komponentem floty wielkiego sojuszu.
Z innych wątków wyziera pesymizm, czemu zresztą trudno się dziwić, więc może pora na łyżkę miodu w tej beczce dziegciu
Projekty dot. obronności NCBiR http://www.ncbir.pl/gfx/ncbir/pl/defaul ... onnosc.pdf
Ciekawsze morskie:
Bezzałogowa wielowariantowa platforma pływająca dla zabezpieczenia działań morskich służb państwowych (AMW)
Projektowanie dekompresji w misjach bojowych (AMW)
Moduł do wielowymiarowej fizycznie obserwacji i rozpoznania podwodnego (AMW)
Optyczno-termalny zestaw do rozpoznania i identyfikacji nawodnych obiektów pływających i niskolecących obiektów powietrznych dla potrzeb punktów technicznej obserwacji akwenu morskiego (AMW)
Trenażer morskiego przeciwlotniczego zestawu artyleryjsko-rakietowego ZU-23-2MR (AMW)
Morski Sieciocentryczny System Informacji Geograficznej obrazujący sytuację rejonu Zatoki Gdańskiej wsparty skalowaną platformą obliczeń rozproszonych (Politechnika Gdańska)
Model zarządzania kryzysowego bezpieczeństwem na obszarach portów morskich (Politechnika Gdańska)
Sensor pola elektrycznego do identyfikacji bojowej platform morskich, min morskich oraz improwizowanych ładunków wybuchowych (OBRCTM)
Detekcja i przeciwdziałanie terrorystycznym zagrożeniom podwodnym ze strony nurków (OBRCTM)
Zintegrowany, wieloczujnikowy system monitoringu i ochrony portu morskiego (WAT)
Zintegrowany system planowania perymetrycznej ochrony i monitoringu morskich portów i obiektów krytycznych oparty o autonomiczne bezzałogowe jednostki pływające (Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych w Warszawie)
Projekt i wykonanie modułów programowych i sprzętowych, dla realizacji trybów AIS, ISAR, HiSAR i ECCM w wielofunkcyjnym radarze pokładowym dla patrolowych samolotów rozpoznania morskiego (Przemysłowy Instytut Telekomunikacji S.A.)

Projekty dot. obronności NCBiR http://www.ncbir.pl/gfx/ncbir/pl/defaul ... onnosc.pdf
Ciekawsze morskie:
Bezzałogowa wielowariantowa platforma pływająca dla zabezpieczenia działań morskich służb państwowych (AMW)
Projektowanie dekompresji w misjach bojowych (AMW)
Moduł do wielowymiarowej fizycznie obserwacji i rozpoznania podwodnego (AMW)
Optyczno-termalny zestaw do rozpoznania i identyfikacji nawodnych obiektów pływających i niskolecących obiektów powietrznych dla potrzeb punktów technicznej obserwacji akwenu morskiego (AMW)
Trenażer morskiego przeciwlotniczego zestawu artyleryjsko-rakietowego ZU-23-2MR (AMW)
Morski Sieciocentryczny System Informacji Geograficznej obrazujący sytuację rejonu Zatoki Gdańskiej wsparty skalowaną platformą obliczeń rozproszonych (Politechnika Gdańska)
Model zarządzania kryzysowego bezpieczeństwem na obszarach portów morskich (Politechnika Gdańska)
Sensor pola elektrycznego do identyfikacji bojowej platform morskich, min morskich oraz improwizowanych ładunków wybuchowych (OBRCTM)
Detekcja i przeciwdziałanie terrorystycznym zagrożeniom podwodnym ze strony nurków (OBRCTM)
Zintegrowany, wieloczujnikowy system monitoringu i ochrony portu morskiego (WAT)
Zintegrowany system planowania perymetrycznej ochrony i monitoringu morskich portów i obiektów krytycznych oparty o autonomiczne bezzałogowe jednostki pływające (Polsko-Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych w Warszawie)
Projekt i wykonanie modułów programowych i sprzętowych, dla realizacji trybów AIS, ISAR, HiSAR i ECCM w wielofunkcyjnym radarze pokładowym dla patrolowych samolotów rozpoznania morskiego (Przemysłowy Instytut Telekomunikacji S.A.)
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim