Kanał przez Mierzeję Wiślaną.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
karol

Post autor: karol »

Owszem, motorówki też były obficie wysypane. Motorówki od promu saperskiego z czołgiem, sztuk dwie armii, flocie z jakiś powodów były potrzebne trzy, kilka kursów od portu wewnętrznego, do zewnętrznego i na plaże po obydwu stronach. Te małe desantowce z flotylli świnoujskiej, też to w zasadzie motorówki, podobnie jak hydrografy katamarany z flotylli gdyńskiej. US Army ze swoimi desantówkami nie liczy się, a nawet po numerach widać niektóre US Navy, ale skoro o motorówkach, to małe desantowce są motorówkami, zgoda. Mewa i Albatros, nooo panie, to też motorowce, czyli takie nieco większe... .

Ale wracając do tematu, to m/s Tanais z portu elbląskiego, taki malutki 45 metrowy kabotażowiec polskiej bandery, przestała korzystać z przejścia piławskiego, bo po co dalej płynąć. Miesięcznie odbywa kilka rejsów, co dla niej oznacza przejście tam i z powrotem do Elbląga. Ma zanotowane 44 cumowania w poprzednim roku przy prywatnym porcie (nabrzeżu) na akwenie Morskiego Portu Elbląg, owszem, nie wszystkie z ładunkiem, bo to jej baza. Ładunek często z Hamburga, czy portów holenderskich był dla Gdańska :( bo tu nie ma gdzie... dobra, coś tam dłubią w porcie elbląskim. Ten statek spokojnie do zysków możesz wliczyć, to nie mniej jednak słaby argument obrony przez użyciem łopat do zasypania kanału! ;)

Oczywiście, że port wybrał sobie operatora eksploatatora, tego też nie wiesz, bo po co o tym pisać dziennikarzynom? I że to ten sam, co z Kołobrzegu, też pewnie nie? A o tym, że wskazany port środkowego brzegu ten kraju podniósł swoje obroty przeładunkowe pod tym operatorem na całkiem ładne wyniki, to zapewne też nie dotarło?

Rozumiem, że pracujący dla oneciarni bronią swojego miejsca pracy? A nie lepiej zwyczajnie wziąć się za nią i nauczyć się korzystać z legitymacji prasowej rzetelnie?

Dodano po 2 minutach 51 sekundach:
Oczywiście te motorówki do promu saperskiego we flocie i u saperów noszą miano kutrów holowniczych, ale to motorówki, zgoda.
Ostatnio zmieniony 2025-01-05, 18:22 przez karol, łącznie zmieniany 2 razy.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Pomyliłeś adresy i powinieneś usłyszeć odpowiedź taką, jak u mnie w firmie byś usłyszał. Jednak nie będę się zniżał do Twojego poziomu, bo i tak dałeś dowód własnego ograniczenia.
Nie każdy, kto nie czyta portali regionalnych jest pracownikiem Onetu. Być może masz czas na takie głupoty, ale są jeszcze w tym kraju ludzie, którzy uczciwie pracują...
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
karol

Super. I na tym zakończyliśmy dyskusję, a propo regionalnych, to popatrz sobie jeszcze na ORP 422 w porcie Nowy Świat ;)

Dodano po 3 minutach 4 sekundach:
Żebyś jednak nie zmęczył się, to koło ósmej minuty i 30 sekund
Awatar użytkownika
karol

Ugryzło kolegę (z powodu) dziennikarza i słusznie, bo niechlujstwo w temacie kanału jest porażające, ale oczywiście to ja mam ograniczenia. :D Port Nowy Świat i kolejny film (oczywiście zmanipulowany, tam idzie kajak ucharakteryzowany na okręt RP) dla obejrzenia sobie, bo co nam żałować. Swego czasu z takimi interlokutorami dyskutowałem na temat rozmiarów śluzy ;) Ale jak widzę, żadna nauka nie przyswaja się, bo co, bo nie.
Ostatnio zmieniony 2025-01-05, 18:18 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Peperon

Nie jestem żadnym k...a dziennikarzem !!! Nie wiem skąd Ci się to wzięło. Pracuję w przemyśle dawniej zwanym ciężkim. Dla uściślenia, zajmuję się organizacją i nadzorem prac szczególnie niebezpiecznych.
Awatar użytkownika
karol

To po co ich dupę chronisz?! :)
Przepraszam, po prostu poraża robota publicystyczna. Nie traktuj tego osobiście, bo to dotyczy zawodowych dziennikarzy piszących bzdety bez pokrycia w gazetach internetowych. Spokojnie temat rozgryzając, to nie widzę rozliczenia zleceniodawców przekopu z ton bursztynu, ale ich nikt z niczego nie rozliczy. (A gdyby faktycznie te tony były, to przekop za darmochę mamy).
Awatar użytkownika
Peperon

A w którym miejscu ich chronię ?
Zapominasz o takim małym myku, że robota publicystyczna działa w obie strony. Czasem zwolennicy przekopu mają bardziej zryte czachy, niż przeciwnicy. Wszystko zależy od cech osobniczych.
Z tym bursztynem to może się okazać to samo, co z Blackhawkami do końca 2016 roku, które obiecywał Antek (ale nie policmajster). Zresztą nie pierwsza i nie jedyna taka zapowiedź.
Awatar użytkownika
karol

Taa, sprawa bursztynu śmierdzi na milę.
Robota publicystyczna ma dwa wymiary, abstrakcyjny lub informacyjny. Połączenie bywa bolesne, więc lepiej mieć dobry nadzór fachowy w firmie, niż łagodny i nic nie robiący. Jak mawia klasyk, zaufanie jest piękne, ale kontrola lepsza.
Awatar użytkownika
karol

Chyba dość słabo (edit 19.01.do usuniętego wpisu Napoleone, że turystycznie sprawdza się jedynie). Jak zwiedzałem obiekt to byłem tam sam i jakaś ekipa telewizyjna. Zagadnęli mnie o to, co niby zwiedzam, ale grzecznie im w obcym języku powiedziałem, że ich nie rozumiem :D
Ostatnio zmieniony 2025-01-19, 12:52 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
karol

Awaria bramy wjazdowej śluzy kanału Nowy Świat pokazuje, że w UM Gdynia nie ma już specjalistów zdolnych eksploatować zwykłe urządzenie żeglugowe, jakim jest najzwyczajniejszy w świecie kanał żeglugowy Portu Nowy Świat :(
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Tak to jest gdy realizuje się inwestycję nie mając personelu zdolnego ją bezpiecznie i bezawaryjnie eksploatować.

Przy okazji: wiadomo coś, czy Albatros i/lub Piorun (albo jakiś inny okręt) weszły na Zalew, czy skończyło się na cumowaniu w Nowym Świecie? Ja nic nie znalazłem...
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
karol

Awanport portu morskiego Nowy Świat od południa leży na Zalewie Wiślanym. Wątpię, aby rakiem wychodziły z tego Obrazek Dane z Dziennik Bałtycki mówią o przejściu. https://dziennikbaltycki.pl/niszczyciel ... 1-18457723
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Dziękuję :)
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
karol

Kampania wyborcza czyni cuda! :D Rafał Trzaskowski, faworyt w wyborach majowych, zmienił zdanie o użyteczności portu Nowy Świat z kanałem żeglugowym do Elbląga! Troche passe chwalić dokonania poprzedników, ale jeśli to ma dać ten urząd Rafałowi, to chwalmy je! (dziennikarzy należy przy okazji nauczyć trudnej sztuki czytania tekstu informacji, kanał ma 36 metrów szerokości na dnie, a nie w całości :D ).
Awatar użytkownika
karol

No i po temacie, można zasypywać ;) Jak samorządowy port elbląski zaczął wyprzedawać swoje aktywa, to minister infrastruktury stracił zainteresowanie pogłębianiem dla niego toru wodnego i przetarg na plan tej czynności został anulowany :D Z trudem, ale trzeba przyznać, ze metoda pissowska wzięcia za ryj samorządu tego febrycznego miasta, była jednak najlepsza! ;)
ODPOWIEDZ