te ze zdjęcia AvM to nie Bałtykde Villars pisze:No nie wiem. Wg opisu ten miał jedną wt w dziobnicy, a okręty ze zdjęcia najwyraźniej mają po dwie.

te ze zdjęcia AvM to nie Bałtykde Villars pisze:No nie wiem. Wg opisu ten miał jedną wt w dziobnicy, a okręty ze zdjęcia najwyraźniej mają po dwie.
To chyba austro-węgierskie. Z tego co kojarzę to tylko u nich i w Niemczech (początkowo) były oznaczane cyframi rzymskimi.Napoleon pisze:A co to za torpedowce?
Hiszpanie te krążowniki klasyfikowali jako Acorazados de segunda, czyli jako pancerniki II klasy. Obowiązywał wtedy system klasyfikacji z 1895 roku wprowadzony królewskim dekretem, zupełnie nierealistyczny i powiedziałbym "zawyżający statystyki". Zdroworozsądkowo, nie należy go stosować do klasyfikacji okrętów hiszpańskich z tego okresu, bo prowadziłoby to do absurdów.Nie wiem jak tak Hiszpanie go klasyfikowali...
W innym porządku pomysłów słowa pancernik i krążownik, stosowane we wszystkich marynarkach, zawierają szeroki konwencjonalizm, ponieważ należałoby wywnioskować, że każdy statek z pancerzem nazwałby go pancernikiem i każdy z osobliwymi warunkami do przepłynięcia, krążownik.