Flotylla Rzeczna 1939
Re: Flotylla Rzeczna 1939
Ale to teza mnie popierająca. Dziękuje Chemik. Wiec mamy okręt gazowy, czyli taki co używa gazu. tak jak okręt lotniczy co używa lotnictwa jako broni ofensywnej /. Lotniskowców nigdy nie nazywano okrętami przeciwlotniczymi. Ja nie upieram się ze błędnie nazwano Mątwe okrętem gazowym, ja twierdze ze ona była gazowym a nie przeciwgazowym jak sugerują inni
Ostatnio zmieniony 2013-07-18, 17:33 przez p11c, łącznie zmieniany 1 raz.
Proponuję, aby mimo wszystko pozostać przy ustalonej, przedwojennej terminologii. Inaczej zapanuje chaos.p11c pisze:... okretem gazowym, ja twierdze ze ona była gazowym a nie przeciwgazowym i jak sugeruja inni
hmm mam wrazenie ze nie rozumiesz. Ja nie mam nic do terminologii !! Wręcz przeciwnie. Uważam tylko ze skoro nazwano Mątwe okrętem Gazowym to ona była okrętem gazowym ! a nie była natomiast okrętem przeciwgazowym, bo wtedy nazwano by ja okrętem przeciwgazowym i juz.
Ale okrętem lotniczym był również okręt transportowy lotnictwa, czy okręt ratowniczy lotnictwa i inne podobne.
OK
wiec w jakim wzgledzie Mątwa była okrętem gazowym ??
ratownictwa gazowego ? - kogo by miala ratowac ?
transportowcem gazu ? dla kogo ??
okretem szpitalnym ??
okretem szpitalnym ??
Może miała być min. krypą dla amunicji gazowej?
Według mnie to nie wykluczone, iż w tym celu została zbudowana. Wszak jej pierwsza nazwa to K.5.ALF pisze:Może miała być min. krypą dla amunicji gazowej?
Tak. I zaskakujące, że ten wątek cały czas się pomija. Ignoruje sie te nazwę ( Gazowy ) traktując ją jako nieistotną lub przypadkową. Może ktoś z forumowiczów lub odwiedzających nasze forum wie coś wiecej na ten temat.
Tylko nie bardzo mogę pojąć skąd ten upór przy okręcie gazowym.
Patrząc na historię rozwoju okrętów wojennych, to za gazowy można uznać każdy okręt posiadający artylerię lub napęd mechaniczny.
Uważam, że skrót przed nazwą wyjaśnia wszystko tym bardziej, że nieszczęsne słowo gazowy niejako gmatwa sprawę i nie ma co dzielić włosa. Tym bardziej, że jak do tej pory nikt nie opublikował sensownego wyjaśnienia. O dokumentach nie wspominając.
Patrząc na historię rozwoju okrętów wojennych, to za gazowy można uznać każdy okręt posiadający artylerię lub napęd mechaniczny.

Uważam, że skrót przed nazwą wyjaśnia wszystko tym bardziej, że nieszczęsne słowo gazowy niejako gmatwa sprawę i nie ma co dzielić włosa. Tym bardziej, że jak do tej pory nikt nie opublikował sensownego wyjaśnienia. O dokumentach nie wspominając.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
To jakie jest źródło słowa gazowy przy nazwie jednostki?
ALF własnie to chciałem wyjaśnić 
Nie ma w archiwach nic o zamówieniu czy wejściu do służby K5?
Ja nie mam takiego dostępu. Temat Mątwy generalnie co jakiś czas powtarza sie na FOW i gdyby były jakieś materiały archiwalne pewnie by je przedstawiono.
. Tak naprawdę nawet wygląd z 1939 roku jest czysto hipotetyczny ( patrz poprzednie strony) pomimo , że był to jeden z większych okrętów Flotylli . Własnie ta tajemniczość związana z tym okrętem była źródłem moich przypuszczeń, że Mątwa nie była zwykłym okrętem ale pelniła jakąś tajemniczą , być może eksperymentalną, rolę.
A jedynym punktem zaczepienia jaki posiadałem było to określenie "gazowy" jednak nikt poza mną nie chce podejmować tego tematu, więc odpuściłem
. Tak naprawdę nawet wygląd z 1939 roku jest czysto hipotetyczny ( patrz poprzednie strony) pomimo , że był to jeden z większych okrętów Flotylli . Własnie ta tajemniczość związana z tym okrętem była źródłem moich przypuszczeń, że Mątwa nie była zwykłym okrętem ale pelniła jakąś tajemniczą , być może eksperymentalną, rolę.
A jedynym punktem zaczepienia jaki posiadałem było to określenie "gazowy" jednak nikt poza mną nie chce podejmować tego tematu, więc odpuściłem

A może warto poczytać?p11c pisze:OK
okretem szpitalnym ??
Na przykład: Dyskant J.W. - Flotylla Rzeczna Marynarki Wojennej 1919-1939 ("Bellona", 1994 r.). A tam podano, że MĄTWA została przebudowana z krypy K-5; miała służyć do stawiania min zagrodowych (wz.08 lub 'rybka'). Znajdował się na niej również magazyn materiałów wybuchowych i środków dymotwórczych Flotylli. Nieoficjalne pełniła rolę jednostki flagowej Grupy Gazowo-Minowej.
Wiem , wiem. Ale wszystko jest bardzo enigmatyczne,
1. Magazyn znajdował sie na Mątwie czy na krypie k-5 czyi przed napędem ?? O ile pamiętam to już zastanawialiśmy się nad tym i nie bardzo można pomieścić na niej te przypisane 160 min a co dopiero jeszcze jakieś środki gazowe oraz wybuchowe dla innych jednostek ( tak jakby sugerowało określenie magazyn )
2. co to znaczy grupa gazowo-minowa ?? Mątwa jako jeden z wiekszych i wolniejszych okrętów miała stawiać zaslony dymne dla monitorów ?? albo kutrów uzbrojonych ?? Zresztą każdy okręt miał swoje własne zasłony dymne a i taktycznie nie bardzo sobie wyobrażam na wąskim i małym akwenie zasadność specjalnej jednostki do stawiania min
Porostu to ,że coś jest gdzieś zapisane i pozornie wydaje sie logiczne nie znaczy , że nie można tego podważyć.
mam wrażenie, że pomieszano tu pierwotne przeznaczenie krypy K-5 i późniejszej ( tej po 36 roku ) z przeznaczeniem Mątwy. Tak jakby wszelkie informacje dotyczące K-5 ( pamiętajmy że były to 2 rożne jednostki : K-5 przemianowana na Mątwe i K-5 po 36 roku stanowiąca magazyn dla Mątwy ) wsadzono w jeden worek bez głębszej analizy. Już to raz pisałem, ten okręcik owszem był spory jak na rzeczna jednostkę ale nie był z gumy. Nie mógł mieć 160 min typu R , magazynu ładunków wybuchowych , beczek z mieszanką tworzącą zasłony dymne, 18 ludzi załogi, silnika, zapasów żywności i paliw.
Jak to ktoś mądry powiedział :
"Wątpię wiec jestem "
Po prostu staram sie za każdym razem wyciągać logiczne wnioski jeśli sie myle i ktoś wyciągnie logiczne kontr argumenty to z przyjemnością sie poddam w moich rozważaniach
Owszem mogę nie pytać, ale czy nie mam trochę racji ?
1. Magazyn znajdował sie na Mątwie czy na krypie k-5 czyi przed napędem ?? O ile pamiętam to już zastanawialiśmy się nad tym i nie bardzo można pomieścić na niej te przypisane 160 min a co dopiero jeszcze jakieś środki gazowe oraz wybuchowe dla innych jednostek ( tak jakby sugerowało określenie magazyn )
2. co to znaczy grupa gazowo-minowa ?? Mątwa jako jeden z wiekszych i wolniejszych okrętów miała stawiać zaslony dymne dla monitorów ?? albo kutrów uzbrojonych ?? Zresztą każdy okręt miał swoje własne zasłony dymne a i taktycznie nie bardzo sobie wyobrażam na wąskim i małym akwenie zasadność specjalnej jednostki do stawiania min
Porostu to ,że coś jest gdzieś zapisane i pozornie wydaje sie logiczne nie znaczy , że nie można tego podważyć.
mam wrażenie, że pomieszano tu pierwotne przeznaczenie krypy K-5 i późniejszej ( tej po 36 roku ) z przeznaczeniem Mątwy. Tak jakby wszelkie informacje dotyczące K-5 ( pamiętajmy że były to 2 rożne jednostki : K-5 przemianowana na Mątwe i K-5 po 36 roku stanowiąca magazyn dla Mątwy ) wsadzono w jeden worek bez głębszej analizy. Już to raz pisałem, ten okręcik owszem był spory jak na rzeczna jednostkę ale nie był z gumy. Nie mógł mieć 160 min typu R , magazynu ładunków wybuchowych , beczek z mieszanką tworzącą zasłony dymne, 18 ludzi załogi, silnika, zapasów żywności i paliw.
Jak to ktoś mądry powiedział :
"Wątpię wiec jestem "
Po prostu staram sie za każdym razem wyciągać logiczne wnioski jeśli sie myle i ktoś wyciągnie logiczne kontr argumenty to z przyjemnością sie poddam w moich rozważaniach
Owszem mogę nie pytać, ale czy nie mam trochę racji ?
Zna ktos może wage miny typu R. samej i z wózkiem ??