Związki Flotylli 4 Armii z A-W Flotylla Wiślaną
Wyparcie Rosjan w końcu sierpnia 1915 r. za Bug spowodowało, że Wisła na całej swojej długości przeszła pod kontrolę Niemiec i Austro-Węgier. Zmienił się charakter działania flotylli na Wiśle, która już nie potrzebowała uzbrojonych i opancerzonych statków, ani motorówek. Nadrzędnym zadaniem było przywrócenie żeglugi na całym biegu Wisły: oczyszczenie z wraków, odbudowa mostów zwłaszcza kolejowych, likwidacja mostów pontonowych, które utrudniały żeglugę, oraz zabezpieczenie nadbrzeży i stoczni niezbędnych dla zimowania całego taboru pływającego na Wiśle przed zimą. .
Geograficzna bliskość oraz korzystne warunki transportowe (koleje rosyjskie miały dobrze rozwiniętą sieć wschód –zachód) spowodowało, że w chwili kiedy na początku 1916 r. zapadła decyzja o sformowaniu flotylli na Styrze i Bugu dla 4 Armii cały transport musiał przechodzić przez linię Lublin –Chełm – Łuck aż do Kijowa (już na stronie rosyjskiej). Flotylla Wiślana zredukowana już do flotylli trasportowej oraz jej kadra, która wykazała się zdolnościami organizacyjnymi w warunkach frontowych na Wiśle, została wykorzystana do tworzenia flotylli dla 4 Armii .
Wykorzystano do tego celu miedzy innymi samego dowódcę FW kpt. saperów Michaela Philippovića, który pokreślał swoje szlacheckie pochodzenie używając “von” przed nazwiskiem.
W początkowym okresie tworzenia w 1916 r. Philippović został skierowany na Styr, który urządzał i następnie przerzucony został na Bug. Potwierdza ten fakt jego korespondencja. Ponieważ na forum są koledzy, którzy siedzą w tym temacie, przedstawiam do ich wglądu ilustrację dokumentu na którym się oparłem. Ciekawe jest przy tym, że podaje swoją funkcję “komendant flotylli”, nie wyróżniając ani nazwy Styr, ani Bug. Potwierdza to tezę, że obie flotylle tworzyły jedną całość. Warto zwrócić uwagę na stempel formacyjny K.u.k. Kommando der Bugflotille z kotwiczka oplataną linką.(podobne używano we FW)
Przy pomocy mojego współpracowanika, Chorwata z Dalmacji, mógłem przetłumaczyć tekst, który daje wazną informację: "
Moje panowanie na Styrze dobiegło końca i mam nadzieję, że podobnie będzie na Bugu, podobnie jak to było w początkach na Wiśle."
W korespondencji służbowej Philippović podpisywał się von Philippović albo M. von Philippović, zaś w korespondencji do swoich bliskich używał zdrobienia swojego imienia Mijo (Michaś) jak powyżej. Schrott podaje mylnie imię Philippovića jako “Mijo”.
Uwaga: zachowało sie dużo korespondencji Philippovića, która pozwala ustalić z dużą dokładnościa datę jego awansu na kapitana oraz na dowódcę Flotylli Wiślanej i data ta nie zgadza się z informacją podaną przez Dyskanta w artykule Schrotta.
Niewątpliwie było więcej takich transferów z FW do Flotylli 4 Armii, ale to już czeka na swoich odkrywców.
Przy okazji można sobie zadać pytanie, kto rządził na Wiśle, kiedy Philippović został oddelegowany do 4 Armii ??
W sierpniu 1916 r. stocznia FW w Krakowie oprócz swojej normalnej nazwy K.u.k. Flotillewrft der Weichsel Flotille nosiła drugą nazwę K.u.k. Flotillenwerft der 4 .Armee. Wiążę to z faktem pobytu żołnierzy przesłanych do przeprowadzenia remontu przekazanych motorówek i przewienia ich do Dorohuska.
Te fakty utwierdzają mnie w przekonaniu, że w początkowym okresie współpraca między dwoma flotyllami była i to dość znaczna.
Jefe