Ze zdjęć satelitarnych wygląda, że okręty te mają po jednym dwulufowym działku (może jeden ma dwa).JB pisze:...Jest jeszcze w kolejce do war. 771 następny kraj, Syria (może zamiast Somalii).
JB
Znalazłem herby tych hinduskich jednostek, nazwy są zgodne z rysunkami na tarczy herbu, oprócz jednego. Sharabh to ośmionogi smoko-stwór ze skrzydłami.JB pisze:Wyguglowane nazwy okrętów desantowych:
Indie - Cheetah (gepard), Gharial (gawial), Ghopard (waran), Guldar (lampart), Kesari (lew), Kumbhir (aligator), Makish (bawół), Shardul (tygrys). Mam kłopot z nazwą Sharabh (jest takie imię cżłowieka-małpy z eposu Ramajana, inne to np. Nala).
Algeria - 771;pothkan pisze:Mam prośbę: mógłbyś uporządkować swoje rozpoznania wersji, odnośnie zdjęć zamieszczonych przeze mnie na drugiej stronie tematu? Z wyłączeniem jednostek eksportowych z SMW - te są pewne.
Pomiary crolicka w programie Google Maps dały wynik bliski długości całkowitej (po pokładzie) wersji 770. Czyli analiza pothkana jest poprawna, Syria otrzymała trzy okręty wersji 770MA.pothkan pisze:...Syria: Trzy typu A (zdaniem Pawłowa typ B/771A, ale liczbowo nie pasuje). Jeden przekazany 15.01.1984 oraz dwa (z M. Czarnego) w lutym 1985 r. Otrzymały numery: 1-114, 2-114 i 3-114. Cała trójka w służbie, stacjonują w Tartus (satelita potwierdza). Mój typ: jeden z 770/37-39 oraz dwa spośród trzech: 770/25 i /31-32.
Wietnamska baza DA NANG,pothkan pisze:...W takim razie trzeba szukać dalej... choć to katorga, nie dość że Wietnam ma kilkanaście (z małymi) baz, to różnych rzeczek jest od groma...
Znaleziony w Port-Saidzie:pothkan pisze:Egipt: Trzy okręty typu A (wg Pawłowa 770M), o numerach burtowych 910, 912 i 915, ok. 1986-87 zmienionych na 301, 303 i 305 ...(tylko dwie jednostki - zatem jeden wycofano... albo jest w innej bazie?) ...
Obok trzech hinduskich okrętów desantowych typu 773IM, które widać w porcie na Andamanach, w "Google Earth" można znaleźć dwie jednostki w porcie Vishakhapatnam: http://maps.google.com/maps?ll=17.69561 ... &t=h&hl=plpothkan pisze:Indie: W lutym i wrześniu 1966 r. wcielono dwa okręty typu A (projekt 770T). W odróżnieniu od innych państw, te dwa okręty wcielono pod radziecką banderę tymczasowo, jedynie na czas przygotowania i dostarczenia Hindusom. Były to jednostki 770T/2 i 3, nazwane Gharial i Guldar I (numery burtowe: początkowo L3032 i L3033, ok. 1974 zmienione na L12 i L13). Wycofane w pierwszej połowie lat 80...Kolejnymi indyjskimi "Północnymi" były cztery jednostki podprojektu 773I (Polnocny-C), z pierwszej gdyńskiej serii "eksportowej". Były to Ghorpad, Kesari, Shardul i Sharabh (L14-L17), dostarczone w okresie grudzień 1974-styczeń 1976. Cała czwórka tworzyła 4th Landing Ship Squadron (z bazą Vishakhapatnam). Pierwsze trzy jednostki wycofano w latach 1997-2008, Sharabh nadal znajduje się w służbie.
http://www.wikimapia.org/#lat=17.704672 ... 28&m=s&v=2 (Shardul) Uściślenie JB: To nie Shardul typu 773I, na zdjęciu satelitarnym widać okręt desantowy innego typu.
Po kolejnej dekadzie stocznia MW dostarczyła w latach 1985-86 indyjskiej flocie dalsze cztery okręty (podprojekt 773IM - Polnocny-D): Cheetah, Mahish, Guldar II i Kumbhir (L18-L19 i L21-L22). Wszystkie nadal znajdują się w służbie (zostały zmodernizowane), tworząc 5th Landing Ship Squadron w Port Blair (na Andamanach).
http://www.wikimapia.org/#lat=11.681126 ... 7&l=28&m=s