Pytanie
Jeśli chodzi o zwalczanie OP to samoloty nie były przestarzałe. Wystarczyło trzymać jednego Lublina w powietrzu, żeby zaganiać wszystkie żelazka pod wodę.
A południowy Bałtyk naprawdę nie był w zasięgu sowieckich samoloytów.
Rosjanie nie załatwili Finów głównie na własne życzenie, a nie ze względu na jakieś "wyśmienite" walory Finów... Armia Fińska nie mogła równać się z Wojskiem Polskim ani pod względem wyszkolenia, ani tym bardziej pod względem wyposażenia. Podejrzewam, że gdyby na miejscu Finów byliby Polacy, to Sowieci przegraliby całkowicie...
X
P.S. @ Zelint, bądź uprzejmy nie trollować.
Niech Ci będzie 55 związków taktycznych, a nie 60 dywizji.
Nie mieszaj!
X
A południowy Bałtyk naprawdę nie był w zasięgu sowieckich samoloytów.
Rosjanie nie załatwili Finów głównie na własne życzenie, a nie ze względu na jakieś "wyśmienite" walory Finów... Armia Fińska nie mogła równać się z Wojskiem Polskim ani pod względem wyszkolenia, ani tym bardziej pod względem wyposażenia. Podejrzewam, że gdyby na miejscu Finów byliby Polacy, to Sowieci przegraliby całkowicie...
X
P.S. @ Zelint, bądź uprzejmy nie trollować.
Niech Ci będzie 55 związków taktycznych, a nie 60 dywizji.
Nie mieszaj!
X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Ja się na tym nie znam, ale lotnictwo Finowie mieli calkeim niezłe.Ksenofont pisze:Armia Fińska nie mogła równać się z Wojskiem Polskim ani pod względem wyszkolenia, ani tym bardziej pod względem wyposażenia. Podejrzewam, że gdyby na miejscu Finów byliby Polacy, to Sowieci przegraliby całkowicie...
X
Również pod względem wyszkolenia to słyszałem, że FAF jako jedyna (wraz USA) przed wojną szkoliła się w strzelaniu z poprawką.
Ten cały temat jest nie na temat więc nie wiem dlaczego przyczepiłeś się akurat do mnie.
Pytanie zadane przez Saddama było takie:
"Pytanie właściwe: kto ma koncepcję (realną) rozwoju PMW po roku 1918?
Założenie: PMW ma przejąć kontrolę nad Bałtykiem i zablokować lub zniszczyć flotę wroga."
Nikt się poważnie nie zastanowił czy to było możliwe. Przyjmijmy, że Lloyd George w 1919 roku stanąłby po polskiej, a nie niemieckiej stronie i dostalibyśmy granice takie jak zaproponowała Komsja Cambona, a więc razem z Gdańskiem.
Mając port w Gdańsku potrzebowalibyśmy floty, która mogłaby zastąpić Royal Navy na Bałtyku w walce z Rosją bolszewicką (a wtedy stacjonowała na Bałtyku silna eskadra RN) lub ewentualnie z Niemcami. Najprościej moglibyśmy otrzymać jakieś okręty z podziału floty niemieckiej lub austro-węgierskiej. Co by to mogło (bądź musiało być):
Ze dwa duże pancerniki, żeby stworzyć fleet in being i przeciwwagę dla Gangutów i 6 niemieckich przeddrednotów. Może Derfflinger i Hindenburg nie utoną w Scapa tylko zostaną skierowane z misją do Gdańska?
Te dwa okręty najbardziej by mi odpowiadały. Z okrętów, które nie zostały wysłane do Scapa i nie zatonęły to nie wiem w tej chwili jakie inne pancerniki mogłyby wchodzić w grę.
Do tego ze dwa szybkie ex niemieckie krążowniki (aczkolwiek niekoniecznie) i kilka (sześć-osiem) niszczycieli. 8-12 okrętów podwodnych typu UB III plus stosowną liczbę trałowców i innych drobnoustrojów.
Czy w okresie międzywojennym stać by nas było na wymianę okrętów? Na zastąpienie pancerników na pewno nie, ale na resztę to... chyba tak. Skąd kasa? Skoro nie budujemy portu w Gdyni bo mamy Gdańsk to mamy do wydania zbędne 270 milionów złotych. Dla porównania budowa naszych 5 op, 4 knt, Gryfa i innych okrętów to kwota około 120 milinów złotych.
Pomijam koszty utrzymywania takiej floty, ale gdybyśmy utrzymywali w czasie pokoju mniej dywizji piechoty, to na budżet wegetacyjny marynarki wojennej na pewno by starczyło.
Pytanie zadane przez Saddama było takie:
Założenie: PMW ma przejąć kontrolę nad Bałtykiem i zablokować lub zniszczyć flotę wroga."
Nikt się poważnie nie zastanowił czy to było możliwe. Przyjmijmy, że Lloyd George w 1919 roku stanąłby po polskiej, a nie niemieckiej stronie i dostalibyśmy granice takie jak zaproponowała Komsja Cambona, a więc razem z Gdańskiem.
Mając port w Gdańsku potrzebowalibyśmy floty, która mogłaby zastąpić Royal Navy na Bałtyku w walce z Rosją bolszewicką (a wtedy stacjonowała na Bałtyku silna eskadra RN) lub ewentualnie z Niemcami. Najprościej moglibyśmy otrzymać jakieś okręty z podziału floty niemieckiej lub austro-węgierskiej. Co by to mogło (bądź musiało być):
Ze dwa duże pancerniki, żeby stworzyć fleet in being i przeciwwagę dla Gangutów i 6 niemieckich przeddrednotów. Może Derfflinger i Hindenburg nie utoną w Scapa tylko zostaną skierowane z misją do Gdańska?
Do tego ze dwa szybkie ex niemieckie krążowniki (aczkolwiek niekoniecznie) i kilka (sześć-osiem) niszczycieli. 8-12 okrętów podwodnych typu UB III plus stosowną liczbę trałowców i innych drobnoustrojów.
Czy w okresie międzywojennym stać by nas było na wymianę okrętów? Na zastąpienie pancerników na pewno nie, ale na resztę to... chyba tak. Skąd kasa? Skoro nie budujemy portu w Gdyni bo mamy Gdańsk to mamy do wydania zbędne 270 milionów złotych. Dla porównania budowa naszych 5 op, 4 knt, Gryfa i innych okrętów to kwota około 120 milinów złotych.
Pomijam koszty utrzymywania takiej floty, ale gdybyśmy utrzymywali w czasie pokoju mniej dywizji piechoty, to na budżet wegetacyjny marynarki wojennej na pewno by starczyło.
Dlatego przyczepiłem sie do Ciebie, iż pojawił się problem dugotrwałości wojny polsko-sowieckiej jako takiej - z odnośnikiem do wojny zimowej. W tym wypadku nie ma po co dyskutować, ile mieliśmy dywizji - mieliśmy ich kilkakrotnie więcej. Dlatego więc Twoja uwaga nie miała innego sensu jak tylko rozbicie dyskusji - a więc była trollingiem. W dodatku o dość niemiłym tonie - nie dziw się na moją reakcję.Zelint pisze:Ten cały temat jest nie na temat więc nie wiem dlaczego przyczepiłeś się akurat do mnie.
Proponuję do tego nie wracać.
Lublin go zauważył, Lublin może mieć bomby, nawet jak nie ma, to może sprowadzić niszczyciele, a jak nie nieszczyciele - to nie daj Bóg któryś z plączących się kutrów może mnie zatopić...
Zresztą - skoro mnie zauwazyli, to pewnie wycofali stąd wszystko, co nadawałoby się na cel.
Spadam do Kronsztadu...

Natomiast rzeczywiście aby mieć silna flotę, trzeba by było przede wszystkim zmienić politykę: dostać Gdańsk, zostać spadkobiercą floty zaborców (chociażby Zelintowy Derfflinger i Hindenburg!), a jeszcze lepiej terytorium mandatowe Togo, lub Kamerun.
To wszystko sprawia, że kwestia posiadania floty jest bardzo ważna - nie można sobie pozwolić na utratę Gdańska, ani na utratę linii komunikacyjnych, ani na utratę wartości bojowej floty.
A więc inwestujemy we flotę, a Derffligery zapewniają nam przewagę nad Sowietami i Niemcami aż do 1941 roku.
Zresztą - nie wiadomo, czy w tej sytuacji Niemcy dostaliby w 1935 roku pozwolenie na budowę drednotów.
A wówczas jedynym zagrożeniem byłyby Sowietskije Sojuzy - gdzieś koło 1945 roku...
W chwili posiadania Derfflingerów inwestycje nie musiały być duże - kilka sporych niszczycieli raz na jakiś czas, oraz symboliczne krążowniki kolonialne. No i trałowce... Problem byłby z utrzmaniem sprzętu...
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?

Raczej topic . Albo przynajmniej zajac lub zmusic do samo zniszczenia.Maciej pisze:Zwalczać nie oznacza... TOPIĆ!dashiki pisze:Masz zwalczas op czy im przeszkadzac?
Pozdrawiam,
Maciej
Jakos niewidze innej opcji.Reszte mozna by uznac za ograniczenie swobody dzialania np. blokada w porcie zmuszenie do opuszczenia danego akwenu.
domek
ten post Pon Maj 15, 2006 20:45 to mój
Polska w czasie wojny musiałaby zabezpieczyć szlaki komuniakcyjne z Zachodem, nie byłoby potrzeby prowadzenia działań wojennych zw Zatoce Fińskiej. Oczywiście, że postawiłoby się tam miny...
hmm to Gryf z kontrtorpedowcami blokuje minami Zat. Fińska a zabezpieczenie konwojów kanonierki i ptaszki ;-0 czy dywizjon zrobi jedno i drugie przy okazji zatopi stado nowików i op i moze kirowa marata zostawia dla gryfa
kolejna dziwna rzecz nasi potencjalni wrogowie maja sie bac 5 polskich op a kilkudziesieciu rosyjskich nie ma sie co bać
to stwierdzenie że mielismy silne lotnictwo morskie to cos jak "nie oddamy nawet guzika"( interesuje mnie twoja ocena VVS) , a wyszkolenie naszych herosów ja rozumiem wiele ale to trąci szowinizmem i nacjonalizmem (mój śp. Tata był kapralem 33pp 12DP w GO"Narew" i twierdził ze nie bylismy "silni ,zwarci ,gotowi ")
Co do Wojny Zimowej to fakt jest taki ze Stalin dostał to co chciał szybciej niż gdyby czekał az puszcza lody i poprawi sie pogoda a kosztami to Koba raczej sie nie przejmował sprzet i tak miał podlegac wymianie na nowe generacje a ludzi to u nich jak drzew w tajdze
) Zreszta zła ocena tej wojny zmyliła tez Hitlera z jakim skutkiem wiadomo .
Raczej nie ma takiej realnej koncepcji Polska była za słaba gospodarczo wystarczy porównac budownictwo okrętowe w latach 30 i czas pracował na nasza niekorzysc .Obaj nasi sąsiedzi budowali tysiacami czołgi i samoloty przygotowujac sie do wojen zaborczych i dla jednych i drugich akcja w Polsce miała byc tylko epizodem przed powazniejszymi rozgrywkami .
Polska w czasie wojny musiałaby zabezpieczyć szlaki komuniakcyjne z Zachodem, nie byłoby potrzeby prowadzenia działań wojennych zw Zatoce Fińskiej. Oczywiście, że postawiłoby się tam miny...
hmm to Gryf z kontrtorpedowcami blokuje minami Zat. Fińska a zabezpieczenie konwojów kanonierki i ptaszki ;-0 czy dywizjon zrobi jedno i drugie przy okazji zatopi stado nowików i op i moze kirowa marata zostawia dla gryfa
kolejna dziwna rzecz nasi potencjalni wrogowie maja sie bac 5 polskich op a kilkudziesieciu rosyjskich nie ma sie co bać
to stwierdzenie że mielismy silne lotnictwo morskie to cos jak "nie oddamy nawet guzika"( interesuje mnie twoja ocena VVS) , a wyszkolenie naszych herosów ja rozumiem wiele ale to trąci szowinizmem i nacjonalizmem (mój śp. Tata był kapralem 33pp 12DP w GO"Narew" i twierdził ze nie bylismy "silni ,zwarci ,gotowi ")
Co do Wojny Zimowej to fakt jest taki ze Stalin dostał to co chciał szybciej niż gdyby czekał az puszcza lody i poprawi sie pogoda a kosztami to Koba raczej sie nie przejmował sprzet i tak miał podlegac wymianie na nowe generacje a ludzi to u nich jak drzew w tajdze

Raczej nie ma takiej realnej koncepcji Polska była za słaba gospodarczo wystarczy porównac budownictwo okrętowe w latach 30 i czas pracował na nasza niekorzysc .Obaj nasi sąsiedzi budowali tysiacami czołgi i samoloty przygotowujac sie do wojen zaborczych i dla jednych i drugich akcja w Polsce miała byc tylko epizodem przed powazniejszymi rozgrywkami .
to moje przepraszam ale jak troche dłuzej sie pisze to wylogowuje
a na marginesie piwa pije mało i raczej w domu zreszta budek tez jakos nie widac a za to zeby byc na tym na green ja wiem że to New York to nerke bym oddał ale nazwa mi wylata bo ja dyslektyk jestem i kiedyś taka polonistka mnie meczyła i mature zrobiłem 18 lat za póżno 3 lata temu z pisemnego dostałem 3 az sam nie uwierzyłem (musieli przymknac oko)
Pozdrawiam Robocik lat 40 córka 4 lata i synek 6
a na marginesie piwa pije mało i raczej w domu zreszta budek tez jakos nie widac a za to zeby byc na tym na green ja wiem że to New York to nerke bym oddał ale nazwa mi wylata bo ja dyslektyk jestem i kiedyś taka polonistka mnie meczyła i mature zrobiłem 18 lat za póżno 3 lata temu z pisemnego dostałem 3 az sam nie uwierzyłem (musieli przymknac oko)
No właśnie, masz maturę, jesteś ojcioec dzieciom, to pisz swoje posty w ten sposób, żebyśmy wiedzieli, żeś porządny człowiek...robocik pisze:to moje przepraszam ale jak troche dłuzej sie pisze to wylogowuje
No i staraj się okazać szacunek innym forumowiczom - poświęcając 10 sekund na poprawę swoich postów...
A na marginesie, to ja cham jestem, podstawówki nie ukończyłem w terminie, ale jednak staram się to jakoś zamaskować...
Witam serdecznie wszystkich nowych urzytk... użytkowników,
Pozdrawiam
Ksenofont
- Darth Stalin
A nieprawda.Saddam pisze:Nie bylismy "silni ,zwarci ,gotowi." Nikt nie był, żaden z krajów, który wziął udział w wojnie w 1939 nie był gotowy (oile wogóle można być gotowym do wojny).
Gotowy był jeden - ZSRS pod światłym przywództwem Towarzysza Stalina.
No i może częściowo Amerykanie...
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów
Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Twierdzenie ze potrzebowali motywacji jest zdecydowanie bardziej prawdziwe niz to ze sie nie szykowali.No chyba ze szykowali sie na podbuj rynku europejskiegoSaddam pisze:Towarzysz Stalin przeprowadził czystki w swojim wojsku, skutki każdy zna. Amerykanie nie chcieli wojny, więc zgodnie z polityką izolacji nie szykowali się.
- Darth Stalin
Czystki nie były "tak sobie" tylko po to, żeby wojsko było gotowe wypełnic KAŻDY rozkaz Towarzysza Stalina, i żeby nikt mu nie podłożył bomby pod stół.Saddam pisze:Towarzysz Stalin przeprowadził czystki w swojim wojsku, skutki każdy zna.
Skutki każdy zna
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów