Pd, ależ ty masz wzrok. Zgadzam się z tobą. Niszczyciel ORP Orkan ja mam je podpisane tak - "Flaga na maszt ORP Orkan". Drugie zdjęcie też ciekawe. Kontrtorpedowiec - zdjęcia z raportu niemieckiego szpiega z pobytu w Gdyni z lipca 1938 r.
Dodano po 2 minutach 30 sekundach:
Pozwolisz, że zachowam. Kilka lat temu widziałem na forum niemieckim, ale nie zapisałem i już więcej nie znalazłem A Ty tu masz je! Tego szpiega naturalnie.
Parki amunicyjne montowane ukośnie, jak na Błyskawicy, Piorunie po modernizacji i na Orkanie. Z tyłu parku wzmocnienie
i zawieszona tratwa ośmioosobowa, co ogranicza wybór do stanowiska 4" - Błyskawica odpada też z innych powodów. Tratwa typu Dentona, jak na Orkanie, na Piorunie gdy była to balsowa. Drabinka na pomost reflektora na prawej burcie (Piorun po lewej), masztu nie ma, bo był mocowany do widocznego wzmocnienia z tyłu stanowiska reflektora, na Piorunie tej konstrukcji nie było, maszt dochodził do pokładu głównego.
karol pisze: ↑2025-04-26, 20:10
Super! Sprawa wyjaśniona!
Dodano po 2 minutach 30 sekundach:
Pozwolisz, że zachowam. Kilka lat temu widziałem na forum niemieckim, ale nie zapisałem i już więcej nie znalazłem A Ty tu masz je! Tego szpiega naturalnie.
Do tego zdjęcia z Polskim kontrtorpedowcem, mam jeszcze dwa zdjęcia z niszczycielem typu Grom. Ale ich nie wstawiałem tu, bo to nie ten temat.
Storm, popatrz od minuty 1:03 do 1:09, widok na tę pojedynczą wyrzutnię bomb głębinowych i uzbrajanie bomb na miotaczu Thornycrofta, nawet ORP Burza widać na czapce uzbrajającego! Super film, dzięki pd!