ORP Burza

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
Storm

ORP Burza

Post autor: Storm »

Pd, ależ ty masz wzrok. Zgadzam się z tobą. Niszczyciel ORP Orkan ja mam je podpisane tak - "Flaga na maszt ORP Orkan". Drugie zdjęcie też ciekawe. Kontrtorpedowiec - zdjęcia z raportu niemieckiego szpiega z pobytu w Gdyni z lipca 1938 r.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karol

ORP Burza

Post autor: karol »

Super! Sprawa wyjaśniona! :)

Dodano po 2 minutach 30 sekundach:
Pozwolisz, że zachowam. Kilka lat temu widziałem na forum niemieckim, ale nie zapisałem i już więcej nie znalazłem :) A Ty tu masz je! :) Tego szpiega naturalnie.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
pd

ORP Burza

Post autor: pd »

Parki amunicyjne montowane ukośnie, jak na Błyskawicy, Piorunie po modernizacji i na Orkanie. Z tyłu parku wzmocnienie
i zawieszona tratwa ośmioosobowa, co ogranicza wybór do stanowiska 4" - Błyskawica odpada też z innych powodów. Tratwa typu Dentona, jak na Orkanie, na Piorunie gdy była to balsowa. Drabinka na pomost reflektora na prawej burcie (Piorun po lewej), masztu nie ma, bo był mocowany do widocznego wzmocnienia z tyłu stanowiska reflektora, na Piorunie tej konstrukcji nie było, maszt dochodził do pokładu głównego.

Marynarz po prawej podnosi znak dowódcy okrętu.
Awatar użytkownika
Storm

ORP Burza

karol pisze: 2025-04-26, 20:10 Super! Sprawa wyjaśniona! :)

Dodano po 2 minutach 30 sekundach:
Pozwolisz, że zachowam. Kilka lat temu widziałem na forum niemieckim, ale nie zapisałem i już więcej nie znalazłem :) A Ty tu masz je! :) Tego szpiega naturalnie.
Do tego zdjęcia z Polskim kontrtorpedowcem, mam jeszcze dwa zdjęcia z niszczycielem typu Grom. Ale ich nie wstawiałem tu, bo to nie ten temat.
Awatar użytkownika
karol

ORP Burza

No były, ale zamiast zaraz zapisać, to wiesz, jak bywa :)
Awatar użytkownika
Storm

ORP Burza

karol pisze: 2025-04-26, 21:34 No były, ale zamiast zaraz zapisać, to wiesz, jak bywa :)
Karol, to dla Ciebie. Proszę mi wybaczyć że to nie ORP Burza.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
karol

ORP Burza

Bardzo ci dziękuję! Wątek szpiegowski mniej był tam znany, po prostu ktoś, kto wrzucił, pisał, że to fotki z archiwum.
Awatar użytkownika
Grzechu

ORP Burza

Post autor: Grzechu »

Znaleziony dość niespodziewanie kadr z "jutubowej" jubileuszowej składanki zdjęciowej mojej podstawówki:
ORP Burza - data nieznana.png
ORP Burza - data nieznana.png (2.02 MiB) Przejrzano 1054 razy
Data nie jest znana, wnioskując po jednej z pań nauczycielek musiało to być po 1965 roku.
Republika marzeń...
pd

ORP Burza

Post autor: pd »

Nie wiem czy już nie było, film z Pathe z paroma migawkami z Burzy z 1940 r.

https://www.britishpathe.com/asset/137521/
Awatar użytkownika
karol

ORP Burza

Storm, popatrz od minuty 1:03 do 1:09, widok na tę pojedynczą wyrzutnię bomb głębinowych i uzbrajanie bomb na miotaczu Thornycrofta, nawet ORP Burza widać na czapce uzbrajającego! :D Super film, dzięki pd!
ODPOWIEDZ