Zwrot przez prawą burtę.

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Grzechu

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Grzechu »

Gregski pisze: Da się?
No chyba, że ktoś jest szlachetnie urodzony i byle gdzie tyrać nie będzie.
Ta empatia to aż Ci się uszami przelewa.
Da się? Pewnie, że się da. Jeśli każdy jest taki jak ty. Jest?
Ktoś "szlachetnie urodzony, kto byle gdzie tyrać nie będzie" nie ma problemów na rynku pracy? I nie zasługuje na pomoc?
Nie rozumiesz czegoś, o czym pisałem wcześniej?
Gregski pisze: Potrzebujący dostaje zapomogę od kogoś kto pracuje i zarabia.
Dający wie, że się dzieli z innymi a biorący wie, że ktoś musiał zarobić na pomoc dla niego.
Może najpierw zastanów się zanim puścisz brednie w przestrzeń było nie było publiczną?
Ludzie i organizacje otrzymują pomoc z Funduszu Pracy, na który najpierw płacili składki.
Oczywiście nie wszyscy (bo nie wszyscy zdążyli albo mogli zapłacić składki w odpowiedniej łącznej wysokości), ale im pomaga się z nadzieją, że zaczną tę pomoc spłacać. W składkach.

Kwestię "gratisów" wyjaśnił karol (Dzięki!). Mam nadzieję, że wystarczająco.
Republika marzeń...
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Napoleon »

Gregski, dyskusja z Tobą, a nawet tylko czytanie twoich postów, jest bardzo pouczająca. Bo daje mi pojęcie jakimi ignorantami bywają wyborcy i jak bardzo nieracjonalnie podejmują decyzje. Tudzież jak absurdalne i szkodliwe postulaty do nich przemawiają. Ja bym Ci polecił poczytać na temat tej "misji" Muska, która się już najwidoczniej kończy. Efektami raczej żałosnymi. Przy czym wybacz mi tę uwagę, ale czytając to co mówił/pisał Musk, to odnoszę wrażenie, że miał on poglądy bardzo podobne do twoich. Może byś zwrócił na to uwagę? I na to jak ta jego "misja" się zakończyła? A gdybyś z tego jeszcze wyciągnął wnioski... Mam nadzieję, że zbyt dużo nie oczekuję?
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Gregski »

karol pisze: Po to są jałmużny, socjale i cała niezbędna do ich funkcjonowania instytucjonalność.
Masz absolutną rację.
Jałmużna jest wymogiem bo jesteśmy społeczeństwem i trzeba opiekować się słabszymi.
ZUS ma już struktury i spokojnie mógłby przejąć jeszcze jedną funkcję.
MOPSy też mogłyby to robić.
Zwolniłoby to setki budynków i tysiące ludzi.
Dyrektorzy, kierowniki, samochody, czajniki, oto.
Jak powiedział dawno temu Oscar Wilde " Burocracy expands to meet the needs of expanding burocracy".
Zapytaj urzędasa a on Ci powie, że jest absolutnie niezbędny.
Tak jak ten truteń z Wydziału Ochrony Środowiska z którym ostatnio miałem do czynienia.
Otóż mam szambo które wybiera mi stały szambiarz. Co dwa lata muszę zjawiać się u tych darmozjadów w wyżej wymienionym wydziale z plikiem faktur by udowadniać, że nie jestem przestępcą i legalnie opróżniam szambo.
Ostatnio pokazałem te faktury a ta menda z za biurka powiedziała, że się zgadza.
Gdy zapytałem z czym się zgadza on mi wyjaśnił, że szambiarz za każdym razem prz zrzucaniu szamba na oczyszczalni musi podać posesję i ilość. I to jest zapisane w systemie.
Czyli te mendy mają wszystko na wyciągnięcie ręki. A i tak przeganiają obywatela, żeby ten wiedział kto tu rządzi.
Facet się trochę na minie obraził gdy powiedziałem mu że jest pierdzistolek i że jego pensja to marnowanie pieniędzy.
On w zamian zaprosił mnie za dwa lata.
We mnie to budzi niechęć do tego państwa..

Napoleonie, z biurokracją przegrywali cesarze rzymscy i bizantyjscy.
A ty oczekiwałeś, że Musk wygra?
Wśród ludzi człowiek dziczeje.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

A ty oczekiwałeś, że Musk wygra?
Nie, nie oczekiwałem, ponieważ Musk jest idiotą. Przynajmniej w tym zakresie. Więc trudno od niego cokolwiek oczekiwać.
Napoleonie, z biurokracją przegrywali cesarze rzymscy i bizantyjscy.
Napoleon podobno też :wink:

Z biurokracją to jest tak, że wszyscy na nią narzekają, ale jest. Co oznacza, że jest niezbędna. Ona nie powstała, bo ją ktoś ot tako sobie wymyślił by napsuć krwi innym, ale bo była potrzebna i USPRAWNIAŁA działanie państwa. Że zdarza się jej "przerosnąć" czy spatologizować - to się zdarza każdej instytucji. I tu przejawia się głupota Muska, który nie rozumie tego, że aby usprawnić jakąś instytucję, nawet "odchudzić ją" to nie można zwalniać ludzi bez zastanowienia tylko ją zreformować, zreorganizować, zmodyfikować zadania itd. Trzeba się zabrać systemowo "od góry" mając na względzie zadania państwa i ich realizację (a i tak nie zawsze się da). Z tych rzeczy, które proponujesz widać, że nie rozumiesz jak funkcjonują UP i jakie mają zadania. To są potrzebne urzędy. Robotę będą miały i wtedy kiedy jest bezrobocie i kiedy go nie ma (wysokiego, bo jakieś jest zawsze). W tym drugim przypadku mogą mieć mniej pracy (choć to też nie jest do końca przesądzone - zależy od wielu spraw) ale czy np. należy likwidować armię gdy panuje pokój? Kosztuje, tyle darmozjadów biega po poligonach z karabinami, żadnego z nich pożytku. Do likwidacji. Niedorzeczność? A dlaczego? Myślisz właśnie takimi kategoriami.
Awatar użytkownika
Grzechu

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: Grzechu »

Gregski pisze: ZUS ma już struktury i spokojnie mógłby przejąć jeszcze jedną funkcję.
Przecież to są fantasmagorie z rodzaju "jak krowa wyobraża sobie malarstwo abstrakcyjne"...

Twój armator ma już struktury i spokojnie mógłby przejąć tę jeszcze jedną funkcję. Bo dlaczego nie?
Weryfikowałbyś uprawnienia i naliczał zasiłki i stypendia zamiast sterczeć bezczynnie na wachcie i pierdzieć w stołek na przelocie po pustym oceanie :D
Po wachcie dodatkowe dwie albo może nawet cztery godziny robiłbyś zdalnie jako doradca zawodowy dla tych "szlachetnie urodzonych, którzy byle gdzie tyrać nie będą" - wszak świadczenia pieniężne dotyczą tylko 1/5 do 1/4 populacji zarejestrowanych, więc zostawałaby ci kupa czasu, który bezproduktywnie marnujesz w kabinie czy mesie. A przecież masz doświadczenie i predyspozycje, bo sam stwierdziłeś że "da się".
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Post autor: karol »

Chciałbym być takim idiotą, jak Musk, Napoleonie ;) TEN Polak lecący w kosmos z jego inicjatywy pewnie też myśli "polecą z tym idiotą, skoro głupi i dał mi lecieć" ;)

Dodano po 3 minutach 48 sekundach:
Grzechu pisze:
Gregski pisze: ZUS ma już struktury i spokojnie mógłby przejąć jeszcze jedną funkcję.
Przecież to są fantasmagorie z rodzaju "jak krowa wyobraża sobie malarstwo abstrakcyjne"...

Twój armator ma już struktury i spokojnie mógłby przejąć tę jeszcze jedną funkcję. Bo dlaczego nie?
Weryfikowałbyś uprawnienia i naliczał zasiłki i stypendia zamiast sterczeć bezczynnie na wachcie i pierdzieć w stołek na przelocie po pustym oceanie :D
Po wachcie dodatkowe dwie albo może nawet cztery godziny robiłbyś zdalnie jako doradca zawodowy dla tych "szlachetnie urodzonych, którzy byle gdzie tyrać nie będą" - wszak świadczenia pieniężne dotyczą tylko 1/5 do 1/4 populacji zarejestrowanych, więc zostawałaby ci kupa czasu, który bezproduktywnie marnujesz w kabinie czy mesie. A przecież masz doświadczenie i predyspozycje, bo sam stwierdziłeś że "da się".
Nie Grzesiu, to po prostu brak wiedzy. Bo nikt nie dba o to, aby wiedzieć, jak faktycznie obciążone są MOPS, czy ZUS i jakie mają zadanie. Taki mamy klimat, że uczą się na wiedzy o społeczeństwie polityki, zamiast wiedzy ;) Napisałem parę prac ze studentami specjalności pracownik socjalny i wyraźnie widzę taki rozziew, ale to wyjątek, ogólnie wiedzy o tym, co robią, nie ma.
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Chciałbym być takim idiotą, jak Musk, Napoleonie
Ja w sumie też - ze względu na kasę :wink: Głupota nie wyklucza zdolności do "robienia" pieniędzy.
Musk jest kompletnym ignorantem jeśli chodzi o państwo, jego funkcjonowanie, rozumienie zadań itd. To ani grzech ani przejaw głupoty (nie mylmy głupoty z niewiedzą). Człek mądry ma jednak tego świadomość i zanim się za coś zabierze na czym się nie zna, stara się tego nauczyć i dobrać sobie dobrych doradców. Głupiec uważa, że skoro np. udało mu się w biznesie, to na państwie i jego instytucjach też się będzie znał. Dlatego będę uważał Muska (i Trampa też - to jest z grubsza to samo) za głupców. Ich wyborców zresztą także.
TEN Polak lecący w kosmos z jego inicjatywy pewnie też myśli "polecą z tym idiotą, skoro głupi i dał mi lecieć"
Tylko że to nie będzie miało nic wspólnego z jego wyczynami w amerykańskiej administracji.
Nie Grzesiu, to po prostu brak wiedzy
Jak wspomniałem, brak wiedzy o głupocie nie świadczy. O głupocie świadczy to, że nie mając stosownej wiedzy zabieramy się za sprawy (albo wypowiadamy o nich - choć tu nie o głupocie bym mówił ale o braku rozsądku lub wyobraźni, co nie jest tym samym), w których ta wiedza jest potrzebna. Przy czym w przypadku instytucji państwowych czy samorządowych, wiedza o nich wchodzi przynajmniej pośrednio w zakres "wiedzy o społeczeństwie" czy wiedzy o polityce.
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Pogarda nie jest dobrym doradcą kolego ;) A na pewno to ty masz rację? ;)
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

Napoleon pisze: Jak wspomniałem, brak wiedzy o głupocie nie świadczy.
Fakt.
Ale wiedzę można spróbować pozyskać.
Moja wiedza pochodzi między innymi od znajomych którzy mieli do czynienia z UP.
Jeden ma stolarnię i problemy z pracownikami. Dwóch odeszło na emeryturę i za Chiny Ludowe nie może ich zastąpić.
Próbował również pomocy UP.
Przychodzą jakieś lewusy którym jest po tygodniu za ciężko i rzucają robotę. Albo pracują do pierwszej wypłaty a potem potrzebują tydzień by ją przepić i wytrzeźwieć.
Drugi koleś ma piekarnię i podobne problemy. Starzy fachowcy się wykruszają a nowych nie ma bo dla młodych robota wykonywana przez 60-cio latka jest za ciężka.
"Współpracę" z UP wspominają jak najgorzej. Kupa papierologii a efektu zero.
Praca niemal na każdym kroku krzyczy o człowieka. W co drugiej witrynie sklepowej wisi jakaś karteczka.

W obecnej sytuacji na rynku pracy gdzie co krok wisi jakieś ogłoszenie coś takiego jak UP jest przeżytkiem okresu transformacji.
Oczywiście każdy urzędniczyna będzie uparcie twierdził, że kupka papierków które on przekłada ma absolutnie strategiczne znaczenie dla funkcjonowania państwa.

Mam pełną świadomość, że jest to nie do naprawy.
Potrzebny jest wstrząs i jakiś Javier Milei ze swoim "todos afuera!".

Osobiście nie liczę na to.
Raczej zapadnięty się pod ciężarem biurokracji jak stało się to z Bizancjum.
Arabowie po podbiciu Syrii, Palestyny, Egiptu obniżyli podatki, i pogonili cesarskich urzędników.
W efekcie nikt palcem w bucie nie kiwnął by bronić sprawy cesarza.

I teraz sprawdźcie statystyki. Ilu ludzi deklaruje, że w razie co staną do obrony naszego kraju a ilu wprost deklaruje, że wezmą co się da i zwieją.

Jesteśmy zdecydowanie po Adrianopolu.
Mnie w moim wieku już to wisi.
A młodzi będą mieli na co zasługą.

Dodano po 5 minutach 43 sekundach:
A Musk z pewnością jest wizjonerem i geniuszem.
Głupikem nazywają go ludzie którzy w dorobku nie mają nawet jednego procenta jego osiągnięć.
Ja osobiście podziwiam go za stworzenie globalnej satelitarnej sieci internetowej.
Coś czego nie potrafiło zrobić żadne państwo ani nawet nasza wspaniała Unia kochana. (Może to i lepiej bo wtedy trwałoby to z 50 lat i okazałoby się, że jest to deficytowe. A przy okazji trzebaby było zamieść pod dywan kilka afer korupcyjnych.)
To dzięki temu "głupkowi" mam dostęp do internetu i mogę wkurzać kilku mądrali.
Co zwykle bardzo poprawia mi nastrój.
Waldemar Łysiak
Napoleon

Zwrot przez prawą burtę.

Próbował również pomocy UP. Przychodzą jakieś lewusy którym jest po tygodniu za ciężko i rzucają robotę. Albo pracują do pierwszej wypłaty a potem potrzebują tydzień by ją przepić i wytrzeźwieć.
Tylko czy to jest "wina" UP? Bądźmy poważni...
UP są pośrednikami w tym wypadku. Przy tym mają znacznie więcej zadań niż tylko to pośrednictwo.

A że ciężko o dobrych pracowników... To tak jak z wyborcami, którzy chcą jak najwięcej, szybko, natychmiast i bez żadnego wysiłku oraz odpowiedzialności. To jest ogólny trend, który daje się zauważyć WSZĘDZIE. Mniej lub bardziej, ale jednak. Przy czym jest to widoczne głównie wśród młodych, ale nie tylko. Owa popularność ugrupowań skrajnych, obiecujących "wywracanie stolika" to też efekt podobnego trendu - wiary, że bez wysiłku można mieć wszystko co się chce, i to od razu.
Być może rzeczywiście potrzebna jest zapaść, która pokaże, że tak nie jest. Ale historia pokazuje, że wcale nie jest powiedziane, że taka zapaść kogokolwiek cokolwiek nauczy.
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Niestety lub stety, ale zgodnie z tytułem wpisu, właśnie Polska zmieniła hals na prawą burtę! Czy dobrze, czy źle? trendy zwyczajnie, efekt Trumpa.
Ostatnio zmieniony 2025-06-02, 09:19 przez karol, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gregski

Zwrot przez prawą burtę.

No widzisz!
Jak głosowaliście?
Was na chwilę samych zostawić nie można.
Waldemar Łysiak
Awatar użytkownika
karol

Zwrot przez prawą burtę.

Pomorze głosowało prawilnie, Rafau wygrał tu ;) To tamci popsuli! ;)

Dodano po 3 minutach 7 sekundach:
... o ci tam, pyry i łodziki!
ODPOWIEDZ