oskarm pisze: ↑
Tak? A jakie pole ostrzału mają tutaj armaty?
To nie do końca jest rozwiązanie o jakim mówiłem - potrzeba jeszcze wysunąć je przed nadbudówkę. Jeśli chodzi o rakiety krótkiego zasięgu to jestem zwolennikiem VLS-ów.
Nadinterpertujesz. Przeczytaj jeszcze raz uważnie co napisałem.
Racja, przepraszam. Natomiast kluczową kwestią jest fakt, że w superpozycji nie ma tyle miejsca.
Po to są na Miecznika takie a nie inne radary, by wykrycie następowało odpowiednio wcześniej. Tańsze to mogą być Tamiry lub Pioruny kosztem znacznego ograniczenia zakresu zwalczanych celów. Do tego konieczne jest kolejne miejsce na okręcie i koszt samych systemów.
peceed pisze:
Przede wszystkim jak już kiedyś pisałem rakiety CAMM1 powinny dostać swoje własne, znacznie mniejsze i tańsze wyrzutnie, aby nie marnować miejsca w dużych VLS.
A wtedy można zbudować rakiety korzystające z tych wyrzutni, o rozmiarze CAMM a kilkukrotnie tańsze od Pioruna.
Dodano po 10 minutach 7 sekundach:
Oj ma, tak samo jaki czas lotu oraz ilość startów i lądowań rakiety na podwieszeniu myśliwca czy przejechanych kilometrów na wyrzutni lądowej. Każdy system ma swoje ograniczenie czasowe w danych warunkach.
Ale przecież przeciążenia na okręcie są daleko mniejsze od tych w samolotach, wielokrotnie poniżej wytrzymałości zmęczeniowej.