Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

oskarm

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: oskarm »

No widac na tym zdjeciu duzo mniejsze obiekty, niz okrety i bez problemow mozna je identyfikowac. Jako mieszkajacy nad morzem, zapewniam Ciebie ze co roku wystepuje u nas kilkadziesiat takich folderowych dni pogodowych.

Pamietaj, ze bomby i pociski leca w zaprogramowany punkt przechwycenia, ktory moze byc zmieniany bo sa uplinkowane. Dopiero na kilka-kilkanascie km od celu urzywaja wlasnych sensorow.
AdrianM

Post autor: AdrianM »

Oskar zrozum taką fotkę pewnie i ruskie by przy dobrych warunkach zrobiły (tu nie chodzi, że jest słoneczko i ładnie na zewnątrz bo wilgotność powietrza jest głównym czynnikiem). Ale powiedz mi co z tego, że zrobią to zdjęcie? Chyba do nakierowania bomb/rakiet/kul armatnich potrzebujesz znać też dystans oprócz azymutu? I z reguły tu pojawia się problem bo używane LRF mają zasięg 2-25 km. Pomijam naprawdę fakt, że póki co skuteczna detekcja celów naziemnych to dla nich jakieś 30km i jeśli mają nawet tą technologie podnieść za 15 lat to naprawdę nie jest problemem na dziś za 15 lat może już będą ESSM block 3, śwatłe smerfetki na TIRach ;) i nie wiadomo jeszcze jakie cuda na kiju :P .

Ostatnia kwestia to jeśli oni zaczną hasać sobie po niebie bezkarnie na wysokości 50 000 stóp to mamy przewalone i ostatnią rzeczą o jaką bym się martwił to czy flota przeżyje bo w takim układzie i światła flota samych Burków nie wiele by zdziałała. :dupa:
oskarm

Znajac pulap samolotu i kat skierowania kamery, wyliczysz sobie odleglosc (funkcje trygonometryczne, to chyba 8 klasa podstawowki?).

Do takich zasiegow wystarczy 12 km pulapow.
AdrianM

To ci nowinka technicalsa ;) . Cieszę się, że na WATcie wymagany jest znacznie wyższy poziom niż Oskarowy. A tak na serio wypiłeś już kawę? Mam wrażenie że śnisz. :P
oskarm

No to dajesz te wyzsze poziomy na konkretach.
marek8

Post autor: marek8 »

Cieszę się Panowie, że macie swoistą rozrywkę z analizy parametrów jakiegoś nowego wunderwaffe ale - jak zawsze w takich sytuacjach - sugeruję przypomnieć sobie krajową publikację p. Blocha na temat tego jak może wyglądać przyszła wojna min. na morzu ;) Ja wiem, że to stare i dawno nieaktualne - zwracam tylko uwagę, że ta mająca ogromny, (choc u nas w zalewie tematyki utrapolskiej mało raczej znana) wpływ na dzieje wojny jako takiej publikacja opisuje ówczesne super nowinki techniczne wskazując, że dzięki nim wojna jest w praktyce nimożliwa bo nie sposób się przed czymś takim obronić... :o I są uzasadniające to tabelki i rozwazania czołowych ówczesnych analityków ;) I co? Zaledwie dekadę później tzw. praktyka tak zweryfikowała te wszystkie niehumanistyczne rozwazania, że o 90% z nich mało kto nawet wie... :o Hisotria chybionych i nieadekwatnych założeń co do zastosowania techniki wojskowej wszak dłuższa od tych trafionych...
Wracając do tematyki bezbronności czy raczej budowy okrętów w kraju bo to sa jakby dwie odrębne kwestie - jak na razie ponoć ustalono, że "mamy zdolność" ;) do montażu okrętów z gotowych dostarczonych klocków a więc nieprawdą som ochydne pogłoski, że nie potrafimy :cmok1: Analizy, że możemy więcej ;) także idą ponoć w pozytywną stronę. Pozostaje zatem ciekawe pytanie dlaczego dopiero teraz ktoś zaczął analizować tak trywialnie proste kwestie? Oczywiście nad wszystkim czuwa duch księgowych ale póki co nie wydaje się aby nie można było z planu budowy okrętów zrobić czegoś jak to się u nas mówi "sztandarowego" niczym orliki na ten przykład...
Niestety w naszej rzeczywistości wszystko musi się zacząć od politycznej strony. Następna jest wizerunkowa, dopiero następna kosztowa a na samiusieńkim końcu dopiero strategiczno-taktyczno-techniczna. Ale taka kolejności musi być zachowana aby coś w naszej rzeczywistości zdołało powstać więc jak się komu nie podoba winien być świadom, że w zamian może nic nie być ot tak po prostu :dupa:
AdrianM

Marku zabawa jest przednia dla mnie od początku tych tabelkowych wyliczeń, czy matematyki na poziomie suma+różnica+iloczyn+iloraz (coraz niższej inteligencji ;) ).

@Oskar przyjemnej lektury od deski do deski polecam tak, żebyśmy wszystko poniali :)

http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/a284180.pdf
oskarm

A gdzie widzisz podobienstwo miedzy obiema metodami okreslania odleglosci w przypadku samolotu z ruchoma w 2 osiach kamera , ktorej jedna wspoprzedna jest znana (okrety nie lataja) a dwoma pasywnymi sensorami, z mozliwoscia ruchu w jednej osi i wykrywania celow, ktorych zadna wspolrzedna nie jest znana, ktorych problemy opisuje podlinkowana przez ciebie praca?

No i wspominales cos o specjalistach z WAT, a tam, zadnego nie widze.
AdrianM

Giepsem też się nawigujesz na jednego satelite? To taki najprostszy przykład wzięty z netu żebyś zrozumiał co oznacza "geometric dilution". Powiedz mi w którym miejscu tam jest o samolotach? Natomiast możemy znaleźć inne ciekawe stwierdzenia w tekście. Skłaniam się znów, że dokładnie nie chciało ci się czytać i na odwal czekasz na gotową odpowiedź. Marnujesz mój czas, chcesz się dokształcić to przeczytaj to w całości to może trochę podstaw załapiesz.

Pisałem, że na szczęście ludzie, którzy na poważnie się tym zajmują lub będą zajmować w przyszłości, nie są na twoim poziomie. :czytaj:
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Marniku, proszę, przywróć tu zasady (białych ludzi).

Pozdrawiam,
Maciej
szafran

Post autor: szafran »

Ale proszę mi tutaj z rasizmem nie wyskakiwać. Ja wiem, że zwolennikom Adelaidy nie podoba się krytyka ale bądźmy rozsądni.

Przy okazji to jutro w Gdyni pojawi się Absalon bo Duńczycy chcą się wymienić na Adelaidy ;)
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

szafran pisze:.. jutro w Gdyni pojawi się Absalon bo Duńczycy chcą się wymienić na Adelaidy ;)
Za Ślązaka musieliby wyskoczyć z dwóch! ;)
Szafranie, nie przegapisz tej wizyta, prawda?
Mam na myśli zdjęcia, oczywiście. :)

Pozdrawiam,
Maciej
AdrianM

Macieju możesz rozwinąć o które zasady "białego ludzia" ci chodzi?

Czy te o bogobojności, krzewienia kultury i poprawności politycznej? :brawo:

Może ci jednak przypomnieć nasze "europejskie" sukcesy na kontynentach tych nie białych? Zasady ratowania dzikich pogańskich dusz plemion rodzimych obu Ameryk, których to wyrżnięto niemal jak w kulturalny holokaust. Czy też zapewnienie emigracji zarobkowej biednym ludom Afryki po przez kontrakty na plantacjach, pod kuratelą wielce wychowanych Panów :diabel: , a przy okazji zawłaszczając sobie ich terytoria i dzieląc wedle światłych :clever: i merytorycznie poprawnych geograficznych linii? Pomoc rozwoju cywilizacyjnego Chinom (które notabene stały się z najbogatszego państwa nagle najbiedniejszym z narodów :bije: ) lub dalej na kontynencie Azji Indii, wybawienia Palesteny od nadmiaru ziemi :cmok1: , Iraku i Syrii itd. Itd... Szlachetna pomoc biednym ciśnionym krajom Afryki Płn. (a propos był ktoś w Libii przed i po Kadaffim? :boje: ) dając znów szanse wszystkim ciemiężonym na potopienie się w morzu? :aniol: Czy może jeszcze pójdziemy dalej i światłą białą opiekę jaką ludom azjatyckim zaoferował Józef Stalin – wszak kultura białego człowieka wymaga pewnych ofiar rewolucji? :oops:

Więc wyjaśnie ci może Macieju, że biały człowiek to po prostu szuja i wybryk natury, co pod przykrywką wielkiego wychowania i poprawności w formie potrafi prowadzić swe pieprzone interesy :czytaj: i byleby się otoczyć gronem klakierów co potakiwac będą tej naszej cudnej zbawiennej dla całego świata KULTURY! :dupa:
szafran

Maciej pisze: Szafranie, nie przegapisz tej wizyta, prawda?
Mam na myśli zdjęcia, oczywiście. :)
Raczej tak. Pewnie to będzie jedna z moich ostatnich akcji tego typu :-(
AdrianM

Michał no co ty? Tyle dobrej pracy i się poddawać?
szafran

Użyłem dość niefortunnego określenia bo od września zmieniam klubowe barwy i idę do pracy w której nie będę miał czasu na przesiadywanie na Ostrodze czy w porcie. A przez strefową obronę plot, która jest dla niektórych najważniejsza ciężko się przebić ;)

Z frontu lotniczego dochodzą coraz gorsze wieści odnośnie Migów... A to też nie jest bez znaczenia w przypadku tego co szare i na wodzie...
ODPOWIEDZ