Rozrywka, czyli 'Na luzie'

czyli hobby, kultura, sztuka, wścieklizna i w ogóle offtopic...

Moderator: nicpon

Awatar użytkownika
Peperon

Re: Rozrywka, czyli 'Na luzie'

Post autor: Peperon »

7db7f9a4ad604374f091217f55509b1a_z_tekstem.jpg
7db7f9a4ad604374f091217f55509b1a_z_tekstem.jpg (591.29 KiB) Przejrzano 10384 razy
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Kpt.G

Post autor: Kpt.G »

Tak z innej Beczki:

Edit:

Ciekawe czy jest z napisami chociaż.
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie. ;)
Jakże daleko z Domu do Morza!
Awatar użytkownika
Peperon

Kpt.G pisze:
Ciekawe czy jest z napisami chociaż.
Kiedyś miałem cały film nagrany z ARD lub ZDF. Komendy wydawane po niemiecku na Bismarcku robiły wrażenie. :lol:
Awatar użytkownika
Kpt.G

Polecam i film i Książkę :)

Znalazłem! Przypadkiem

I lepsza wersja Okrętu (lepsza w sensie nie angielska)

z Napisami nie znalazłem (tzn. po Niemiecku Mówią napisy pl)
"Jesteś UPIERDLIWY!" Nie.. ja jestem Ciekawy i drążę niektóre interesujące mnie tematy.. a że zadaję dużo pytań? "Kto pyta nie błądzi" głosi powiedzenie. ;)
Awatar użytkownika
Peperon

W zatopić Bismarcka najfajniejsze jest to, że ma wkomponowane ujęcia z kronik filmowych.
Awatar użytkownika
Kpt.G

A nie fajne jest to, że nie wspominają o nas :(.
Awatar użytkownika
Peperon

Kpt.G pisze:A nie fajne jest to, że nie wspominają o nas :(.
Pamiętaj, że byliśmy za Kurtyną, a więc potencjalnie wrodzy.
Anglicy mają to do siebie, że gloryfikują własne osiągnięcia i starają się pomijać sojuszników tam, gdzie się da.
W czasie wojny Anglosasi nie wahali się nas sprzedać Stalinowi, to i nie ma się co dziwić, że filmowcy zapomnieli o Piorunie :lol:
Awatar użytkownika
Kpt.G

Mnie boleć to będzie jeszcze dłuuuuuuugooo... :( :| (może do śmierci). Mam tylko nadzieję że moje skromne przypuszczenia odnośnie czasów współczesnych :-x się nie sprawdzą, co prawda od zakładu minęło już jakieś..yyy 4-5 lat(?)może nawet 6... więc zostaly jeszcze 4 lata! :boje: :lol:
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Peperon pisze:
Kpt.G pisze:A nie fajne jest to, że nie wspominają o nas :(.
Anglicy mają to do siebie, że gloryfikują własne osiągnięcia i starają się pomijać sojuszników tam, gdzie się da.
owszem, ale zdarzają się wyjątki...

nie pamiętam, który to był rok... chyba 1992... moja jedyna wizyta na Farnborough i jedna z chyba tylko trzech czy dwóch w życiu na air shows i targach lotniczych...

na zakończenie pokazu kilku harrierów (jednocześnie), samoloty ustawiły się (zawisły) w szeregu przodem do publiczności na płycie i do lóż, które były zaaranżowane przy ścianach hali wystawowej (hangaru?)...
wisiały dłuższą chwilę, lektor przez głośniki wyjaśnił, co robią na koniec... a one - po kolei wykonywały "ukłony" (wyraźne wachnięcia nosem w doł) i odlatywały ("odpadały") jeden po drugim...
komentarz przez megafony był mniej więcej taki:
"... now, as we are privileged to have representatives of Polish IIWW veterans in VIP observation lounges, RAF Harriers will pay the tribute to Polish heroes - pilots of the Battle of Britain..."
nie ukrywam, że łezka mi się w oku zakręciła... :-)
Awatar użytkownika
Kpt.G

Lepiej późno niż wcale :).
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

"nowocześni patrioci": a po co nam marwoj czy w ogóle armia?... przecież nikt nam nie zagraża, a poza tym patriotyzm wyraża się płaceniem podatków i integrowaniem się z Europą... a nie durnym przywiązaniem do granic, terytorium, symboli, historii, tożsamości i świadomości narodowej ...

- - - - - - - -

Kochani, w ciągu ostatnich dni dużo mówi się o nowoczesnym patriotyzmie, który w kontrze do patriotyzmu tradycyjnego nie polega na biciu gejów, paleniu stodół i modleniu się do Kaczafiego, ale na segregowaniu psich kup i kasowaniu biletów w autobusach, chyba jakoś tak, nie możemy zapamiętać, za dużo tego xD W każdym razie postanowiliśmy Wam pomóc i przygotowaliśmy test, który pozwoli Wam zdiagnozować, jaki patriotyzm jest Wam bliższy: taki z gettami ławkowymi czy kolorowy i roześmiany rodem z zapomnianej niestety Kolorowej Niepodległej:
1) Co na sztandarach powinien mieć nowoczesny patriotyzm?
a) morzeł oże
b) tęczę z pląsającymi na niej jednorożcami-gejami
c) posegregowane psie kupy
d) faszyzm nie przejdzie
2) Wsiadasz do autobusu i w nowocześnie patriotycznym odruchu:
a) kasujesz bilet
b) przejazd prawem - nie towarem
c) segregujesz śmieci
d) zbierasz porzucone przez tradycyjnych patriotów psie kupy
3) Idziesz ulicą i widzisz psie kupy:
a) omijasz, to nie twój problem, może jakiś janusz wdepnie
b) segregujesz i piszesz list do Wyborczej jako 23-letnia Anna, która dba o wspólną przestrzeń miejską
c) cieszysz się, że w naszym europejskim kraju psoosoby są syte i zadbane
d) dzwonisz po Antifę i uciekasz
4) W modnych delikatesach masz do wyboru produkt polski i zagraniczny:
a) niczego nie wybierasz, bo jesteś na dwa tygodnie przed wypłatą
b) towar prawem - nie towarem
c) wzruszony obserwujesz ludzi wybierających produkty, płaczesz nad ich szczęściem
d) rozdajesz ulotki o weganizmie i obrzydzasz wszystkim mięso
5) Flaga biało-czerwona:
a) jest zawłaszczana przez dyskurs pisowsko-narodowy, a więc tradycyjny patriotyzm
b) jest tratowana instrumentalnie
c) jest zawłaszczana przez polaków
d) powinna być tęczowa i radosna
6) Tradycyjny patriotyzm to:
a) fashysm
b) nazizm
c) wszystko
d) Jarosław Kaczyński
7) Masz w domu śmieci:
a) segregujesz, ale pamiętasz o apartheidzie i jest ci nieswojo
b) wszystkie zostawiasz, nie chcesz żadnych odrzucać, nie dyskryminujesz
c) śmieci prawem - nie towarem
d) dzwonisz po Niewidzialną Rękę Rynku, żeby je wyniosła
Sorka, ale nie mamy klucza xD

[ https://www.facebook.com/MWizWO ]
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

nie waż się swego dziecka, które, zmęczone, zasnęło w pokoju z telewizorem, przenieść na śpiąco do jego sypialni... jeśli tak zrobisz - znaczyć to będzie, że będziesz je dyskryminował ze względu na wiek, ograniczał wolność i samostanowienie, naruszał granice...

sieczka w głowIe - poziom hard-core:

http://wegemaluch.pl/index.php?option=c ... Itemid=543

..."dziś rano mój partner wyjął naszą śpiącą córkę z łóżeczka i zaniósł do niani. Cóż, z pewnego punktu widzenia sprawa wydaje się oczywista – tak się przecież robi z dzieckiem. Ale mnie na ten widok aż rozbolał brzuch, a ponieważ to jest to dla mnie zawsze sygnał, że ważne dla mnie wartości nie są respektowane, postanowiłam się temu bliżej przyjrzeć.
Wyobraziłam sobie, jak sama bym się czuła, gdyby słodko śpiącą ktoś nagle poderwał mnie z łóżka i wyniósł do innego pokoju – szok, prawda? Czy ktoś odważyłby się to zrobić (pomijając różnicę wagi między mną a moją córką;-)? Raczej nie – trudno nie poczuć, że byłoby to naruszenie moich granic i początek wielkiej afery, gdy stanęłabym w swojej obronie.
Tymczasem gdy dziecko zaczyna w takiej sytuacji płakać – co jest dla niego jedyną dostępną formą wyrażenia szoku, oburzenia i niezgody – staramy się jeszcze spacyfikować ten płacz, mówiąc mu, że nic się przecież nie stało i jest przewrażliwione, niegrzeczne, itp. Tyle objawów braku podstawowego szacunku jednocześnie, a nikt – oprócz dziecka oczywiście – nie zauważa, że dzieje się coś złego. Jaki przekaz dostaje od nas mały człowiek? Nie jesteś na tyle ważny, aby szanować twoje potrzeby i granice. Ktoś, kto jest od ciebie wolność emocjonalna dzieckasilniejszy, może zrobić z tobą co mu się podoba. To dla mnie ewidentny przykład nieuświadomionych rang w działaniu – bezrefleksyjnie korzystamy ze swojej siły i przywilejów kosztem innego człowieka, który ma bardzo ograniczone sposoby, aby się przed tym bronić."
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Paulo Coelho - mądrości (dla młodych, wykształconych, z wielkich ośrodków) na każdą okazję... ;-)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marek T

Post autor: Marek T »

Kpt.G pisze:Lepiej późno niż wcale :).
Dlaczego późno? W. Brytania była jedynym krajem, który po II WŚ zatroszczył się o polskich zdemobilizowanych.
Przepraszam - zdaje się, że jeszcze Szwajcaria. Ale tam zatroszczyli się już podczas wojny.
cochise

Post autor: cochise »

polsteam pisze:"nowocześni patrioci": a po co nam marwoj czy w ogóle armia?... przecież nikt nam nie zagraża, a poza tym patriotyzm wyraża się płaceniem podatków i integrowaniem się z Europą... a nie durnym przywiązaniem do granic, terytorium, symboli, historii, tożsamości i świadomości narodowej .........
[ https://www.facebook.com/MWizWO ]
Co to za bełkot? Jak to jest odpowiedz na "nowwoczesny patriotyzm" to ja pier... mimo 40 lat na karku zostaję gejem i spiep... z tego kraju na jednorożcu.
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
ODPOWIEDZ