JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Waldek K

Re: JAK WYPROMOWAĆ ZAINTERESOWANIE SPRAWAMI PMW

Post autor: Waldek K »

Marmik, Twoje życzenie odnośnie Ślązaka już się zmaterializowało:
https://www.facebook.com/pages/Stowarzy ... 79?fref=ts
(było o tym nawet na FOW)
Założycielem tego stowarzyszenia jest gliwiczanin, a wśród "lubiących" jest prezydent Gliwic Zygmunt Frankiewicz. O tym stowarzyszeniu czytałem kilka miesięcy temu w największej śląskiej lokalnej gazecie - "Dzienniku Zachodnim". Pisano m.in., że jednym z pomysłów założyciela jest doprowadzenie do ufundowania dzwonu okrętowego przez Ślązaków.
Coś się więc dzieje...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
p11c

Post autor: p11c »

No i o takie inicjatywy mi chodzi :) Niech powstaje jak najwięcej stowarzyszeń czy grup nieformalnych .
Sami musimy promować zainteresowanie sprawami PMW :)
p11c

Post autor: p11c »

Podobno Prezydent USA ma obiecać zwiększenie udziału Marynarki Wojennej Stanów Zjednoczonych na Bałtyku. Bardzo ciekawe gdzie będą stacjonować . A może znów przekażą nam jakieś okręty ?
Awatar użytkownika
Marek-1969

Post autor: Marek-1969 »

do pytania w tytule : po co promować umierający temat . I nie jest to prowokacja .
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Z uwagi, że jestem mocno zajęty to przegapiłem takie coś: http://miastopuck.pl/PL/index/wiecej/1296.html
Na marginesie, pucki magistrat starym, ugruntowanym zwyczajem informuje o czymś po, zamiast przed.

Jestem ciekawy jaki rozmach miały kwalifikacje w poszczególnych ZW LOK.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
podroznik11

Post autor: podroznik11 »

Witam wszystkich bo jestem nowym uczestnikiem tego Forum. Tak jak wcześniej przeczytałem - ja również nie jestem historykiem, badaczem i nie mam ku temu wykształcenia. Prowadzimy w maleńkim Żychlinie rodzinny warsztat samochodowy. Historia to więcej niż pasja - mnie do MW RP zbliżył temat Flotylli Rzecznych i Oddziału Wydzielonego "Wisła" z kmdr por. Romanem Kanafoyskim. Inicjatywa całkowicie oddolna i niezależna od nikogo. Po roku - 7 czerwca 2014 r. w Choszcznie odsłonięto tablicę ku czci komandora.
http://zychlin-historia.com.pl/

https://www.facebook.com/pages/%C5%BByc ... 6546738595

To jednak dopiero połowa mojej historii i "pięknej bajki" marynistycznej w środku Polski, z dala od wody.
Druga cześć tej historii to nazwisko kpt. Władysław Nawrocki - 3 listopada 1918 roku przejął w Krakowie KuK Weichselflotille.
Dołączam załącznik z MMW w Gdyni ... odpowiedź z datą jaka wyjdzie od władz samorządowych to niedziela 14 wrzesień tego roku.
Przekazane wtedy zostaną oryginalne fotografie tego oficera. Mam napisać scenariusz takiego wydarzenia.... to małe miasto...pomysłów mi nie brakuje ale " powiedzmy" jestem sam w promocji takiej historii. Proszę o pomoc...porady.. uwagi...potrafię słuchać i podzielić się wszystkim co wiem na ten temat.
Pisać nie mam na to zbyt wiele czasu. To taki najprostszy temat...."Jak wypromować zainteresowanie sprawami historii PMW"?
Mój tel. 506-313-896.
Załączniki
Prezentacja 1..jpg
Prezentacja 1..jpg (156.92 KiB) Przejrzano 8386 razy
List intencyjny..jpg
(1003.24 KiB) Pobrany 5273 razy
szafran

Post autor: szafran »

Trochę zdjęć z niedzielnego święta. Tym razem bez parady ale z okrętami idącymi wejściem południowym
http://odwaszegofotokorespondenta.blogs ... pokaz.html

Niestety kilka niedociągnięć czyli
- brak nagłośnienia
- akcja gaśnicza za falochronem
- pokaz ratowania rozbitka przez Anakondę w sporej odległości. W środę było znacznie bliżej i intensywniej.

Niemniej coś się dzieje w Święto MW...
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

szafran pisze:Niemniej coś się dzieje w Święto MW...
Szczerze - nie zauważyłem :?
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

crolick pisze:
szafran pisze:Niemniej coś się dzieje w Święto MW...
Szczerze - nie zauważyłem :?
Dzieje się, oj dzieje. :dokitu:

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/ ... ,id,t.html
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Uwaga! Będzie bardzo poważnie i ostro. Jak po przeczytaniu tego dacie radę utrzymać dłonie nie zaciśnięte w pięści to jesteście lepsi ode mnie...

Zbliża się Święto Wojska Polskiego i z tej okazji w Warszawie szykowana jest defilada sprzętu naszej armii. Prócz tego będzie pokaz statyczny na Agrykoli ale wiadomo, że defilada, pokaz w ruchu najbardziej przykuwa uwagę mediów i widzów.
Co wiemy o tej defiladzie? A więc wiemy, że nie wystąpi na niej ani jeden pododdział Marynarki Wojennej RP! Ani na lądzie, ani w powietrzu!
Wszystko co ma przejechać czy przelecieć nad Warszawą jest wyszczególnione tu:
http://dziennikzbrojny.pl/aktualnosci/n ... -warszawie

Przepuszczą nawet nowe Leopardy, których obsługi dopiero się uczą ale żeby były tak chwalone przez obecny rząd pojazdy NSM z NDR - nie ma szans! Nie będzie też żadnych śmigłowców MW RP! Bo po co, prawda?

Od 3 dni bombardowałem na twitterze MON, Dowództwo Generalne RSZ czemu tak to będzie wyglądać. W końcu odpowiedział mi rzecznik prasowy MON:
Obrazek
Do tego swoje dopowiedział dyrektor Prasowo-Informacyjny MON:
Obrazek
Napisał to oficer noszący granatowy mundur. Ależ zabawne, haha, boki zrywać...

Odpisałem, żeby nie żartował, że są pojazdy NSM, zawsze też gdy była defilada sprzętu uczestniczyły w niej śmigłowce MW RP.
Obrazek
Zapytałem też czy boją się pokazać akurat w stolicy NSM, którego można było bez problemu oglądać w Gdyni więc nie jest to sprzęt tajny dla widzów. Pan dyrektor obruszył się od razu, że mu zarzucam tchórzostwo :roll:

Sprawa została zakończona przez rzecznika MON w ten sposób:
Obrazek

Odpowiedzi, czemu w tym roku nie będzie sprzętu MW na defiladzie oczywiście nie uzyskałem. Ciężko chyba w/w Panom przyznać się do tego, że Warszawa traktuje MW jako drugorzędny rodzaj Sił Zbrojnych...

Całość mojej wymiany zdań z w/w możecie przejrzeć tu: https://twitter.com/Ten_Obcy/with_replies
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
szafran

NDR idealnie nadaje się jako sprzęt defiladowy. Tak trudno podesłać wyrzutnię z pustym kontenerem? Promocja MW idealna. Niestety urzędnicy tego nie potrafią docenić.
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

A po co mają pokazywać sprzęt NDR-u ? Oni już zlikwidowali MW i tyle, a reszta to tylko mydlenie oczu.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Jak czytam te wpisy na tweeterze to zastanawiam się po co te osoby funkcyjne tam są? Ani wysublimowanej erystyki, ani rzeczowej merytoryki. Po co wpisywać takie rzeczy? Jest taka fajna zasada "nie umiem to nie robię". Moda na te wszelkie fejsbuki i tłitery jest załamująca.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
szafran

Peperon pisze:A po co mają pokazywać sprzęt NDR-u ? Oni już zlikwidowali MW i tyle, a reszta to tylko mydlenie oczu.
Niby trochę popsulizmem zalatuje ale coś w tym jest.

- brak MW na paradzie
- śmigłowce CSAR zamiast klasycznych SAR
- brak jakiegoś morskiego lobbysty wokół MON

Faktycznie jakby chciano zlikwidować MW.

Pan Sońta mógłby rzeczowo stwierdzić, że
- NDR przechodzi próby operacyjne
- maszyny ratownicze muszą pełnić dyżury bojowe
- śmigłowce ZOP mają ćwiczenia
- Bryzy też mają ćwiczenia

Ale gdzie tam skromnemu blogerowi i nauczycielowi z Sopotu do wysublimowanej erystyki pana z MON :-)
marek8

Post autor: marek8 »

A czego wymagać skoro w naszej rzeczywistości rzecznikiem może być dosłownie każdy, byle tylko znajdował się w odpowiedniej konfiguracji do czynnika decyzyjnego - kompetencje, dbałość o wizerunek ... czy aby koledzy nie mają zawyżonych wymagań? :|
Będzie jeszcze gorzej bo tradycje mamy w tym zakresie naprawdę imponujące - ot dla przykładu pewien wydawca w czasach I RP chiał jedynie wydać pełen zestaw wszystkich uchwalonych przez "źrenicę wolności" aktów prawnych... Cel szczytny i jego walor pratyczny nie ulegał wątliwości ale... stosowne kancelarie po serii prób pozbycia się intruza siegnęły po żalazny repertuar i wydały oświadczenie o... zaginięciu wymaganych dokumentów a w zwiazku z tym niemożliwoscią ich udostępnienia. Fakt, że kancelaria królewska wydaje oświadczenie, że nie posiada kluczowych aktów prawnych własnego prawa jakoś nie wprawił w zakłopotanie nikogo... Czego zatem wymagać? :-|
ODPOWIEDZ