QUIZ time
Punktacja:
Toff - 12 pkt
Radar i Baltic po 5 pkt
Peterator - 2 pkt
Ze względu na ciszę w temacie, kończymu QUIZ.
Toff wygrał. BRAVO. Nagroda – kontakt na priva.
Gwoli wyjaśnienia:
Fotka 6 to oczywiście dorobiony w Sydney dziób do HMS Argonaut.
Fotka 10 – toż to przecież HMS Nigeria (widać nadbudówkę) po kolizji w 1941 roku.
Fotka 14 – Abukuma (po kolizji z Kikatami podczas nocnych manewrów w 1930 roku)
Fotka 15 – Kenya (para do Nigerii po storpedowaniu w Operacji Pedestal)
Fotka 18 – Naka (po kolizji z niszczycielem Ashi podczas nocnych manewrów 1927 roku)
Fotka 24 – USS Washington (po kolizji z Indiana)
Fotka 28 – Abukuma
Fotka 31 – Naka
Japońskie CL faktycznie mogły być trudne, ale jak już zgadliście Jintsu to myślałem, że pójdzie łatwo. Szarża lekkich krążowników Naka i Jintsu w poprzek szyku niszczycieli była dość słynnym wydarzeniem.
Generalnie jestem zawiedziony małym zainteresowaniem/odzewem i zastanawiam się czy się na Was nie obrazić

Toff - 12 pkt
Radar i Baltic po 5 pkt
Peterator - 2 pkt
Ze względu na ciszę w temacie, kończymu QUIZ.
Toff wygrał. BRAVO. Nagroda – kontakt na priva.
Gwoli wyjaśnienia:
Fotka 6 to oczywiście dorobiony w Sydney dziób do HMS Argonaut.
Fotka 10 – toż to przecież HMS Nigeria (widać nadbudówkę) po kolizji w 1941 roku.
Fotka 14 – Abukuma (po kolizji z Kikatami podczas nocnych manewrów w 1930 roku)
Fotka 15 – Kenya (para do Nigerii po storpedowaniu w Operacji Pedestal)
Fotka 18 – Naka (po kolizji z niszczycielem Ashi podczas nocnych manewrów 1927 roku)
Fotka 24 – USS Washington (po kolizji z Indiana)
Fotka 28 – Abukuma
Fotka 31 – Naka
Japońskie CL faktycznie mogły być trudne, ale jak już zgadliście Jintsu to myślałem, że pójdzie łatwo. Szarża lekkich krążowników Naka i Jintsu w poprzek szyku niszczycieli była dość słynnym wydarzeniem.
Generalnie jestem zawiedziony małym zainteresowaniem/odzewem i zastanawiam się czy się na Was nie obrazić
A ten dziób Argonauta wiszący na dźwigu to zdjęcie, czy wycięty kadr z filmu?
Japończyki istotnie łatwe nie były, a o szarży Jintsu i Naki dowiedziałem się dopiero teraz
Natomiast co do Washingtona to jakość zdjęcia trochę myląca, szczególnie w porównaniu z innymi zdjęciami z archiwum USN. Cały czas myślałem, że to jest jakiś japończyk.
Japończyki istotnie łatwe nie były, a o szarży Jintsu i Naki dowiedziałem się dopiero teraz
Natomiast co do Washingtona to jakość zdjęcia trochę myląca, szczególnie w porównaniu z innymi zdjęciami z archiwum USN. Cały czas myślałem, że to jest jakiś japończyk.
Prawdopodobnie tak. Fotka z www.awm.gov.au