Jeszcze nie zmarnowane szanse muzealne.

forum to dedykowane jest wszystkim jednostkom pływającym budowanym w celach cywilnych...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Marek T

Post autor: Marek T »

Adam pisze:I szkoda, że nikt przed spaleniem nie zrobił "otwartych drzwi", by ew. zainteresowani mogli sobie wyszperać co ich interesuje (mam na myśli dokumentację jawną, a nie np. sprawozdania finansowe).
Jak najbardziej.
Ale - znów to są moje podejrzenia - dokumentacja techniczna (bo o taką tutaj przede wszystkim chodzi) stanowiła prawdopodobnie część masy majątkowej po stoczni. Jeżeli ta dokumentacja nie została zabezpieczona ani sprzedana, to tok myślenia urzędnika jest prosty:
1. zniszczyć, bo JA nie widzę komu to mogłoby być potrzebne (czyli brak wyobraźni),
2. zniszczyć, bo może wpaść w "niepowołane" ręce i tajemniczy "ktoś" może to wykorzystać w niecnych celach (czyli strach przed odpowiedzialnością). Dawniej ktosiem był wredny imperialista, a teraz może się nim okazać agent Tomek. Lepiej zniszczyć.

Niestety, myślenie odwrotne jest zbyt trudne. Muszę tutaj pochwalić bibliotekę PLO. Podczas likwidacji tej instytucji jej kierownik odmówił wywiezienia jej na makulaturę (a ponoć była taka groźba) i puścił pocztą pantoflową, że można te książki odkupić za grosze, co też się stało.
Ale tak było w bibliotece. W dziale technicznym - już nie.

Mnie bardziej interesowałyby dokumenty związane z kontraktowaniem statków (tych na pewno bym nie dostał, no bo przecież tajemnica handlowa ...) oraz notatki z procesu projektowania - ale nie wiem, czy sama stocznia je archiwizowała.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

M/S JANTAR wystawiony na Allegro - cytat z aukcji:

NAJSTARSZY ZABYTKOWY STATEK PASAŻERSKI W POLSCE Z 1892 ROKU !!!! Zbudowany przez Niemców w stoczni F.SCHICHAU ELBING ( Elbląg), numer budowy 479 (...)
http://allegro.pl/item934765523_statek_zabytkowy.html (pewnie zaraz zniknie z powodu przeterminowania).

I dodatkowy link:
http://www.statkiwycieczkowe.pl
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

polsteam pisze: a gdzie CMM ?...

a... no przygotowuje kolejny koncert muzyki kameralnej albo kolejną wystawę nie mającą nic wspólnego ze sprawami stricte morskimi...

nawiasem mówiąc znamiennym jest chyba, że ta zapowiedziana niedawno na lato wystawa modelarstwa okrętowego, wg planów podobno spora impreza, odbędzie się nie w CMM...
Myślę, iż nie doceniasz CMM. Od poczatku ubiegłego roku nowym wicedyrektorem CMM jest ważny dyrektor z jednej z dwóch likwidowanych dużych stoczni produkcyjnych. Przeszedł bezpośrednio ze stoczni do CMM, na kilka miesięcy przed zaprzestaniem dzialalności produkcyjnej. Na pewno zabezpieczył wszystko co było potrzebne CMM. Na pewno mają całą ważną dokumentację techniczno-projektowo-historyczną, przynajmniej z tej jednej stoczni. :D
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

Jarek C. pisze:
polsteam pisze: a gdzie CMM ?...

a... no przygotowuje kolejny koncert muzyki kameralnej albo kolejną wystawę nie mającą nic wspólnego ze sprawami stricte morskimi...

nawiasem mówiąc znamiennym jest chyba, że ta zapowiedziana niedawno na lato wystawa modelarstwa okrętowego, wg planów podobno spora impreza, odbędzie się nie w CMM...
Myślę, iż nie doceniasz CMM. Od poczatku ubiegłego roku nowym wicedyrektorem CMM jest ważny dyrektor z jednej z dwóch likwidowanych dużych stoczni produkcyjnych. Przeszedł bezpośrednio ze stoczni do CMM, na kilka miesięcy przed zaprzestaniem dzialalności produkcyjnej. Na pewno zabezpieczył wszystko co było potrzebne CMM. Na pewno mają całą ważną dokumentację techniczno-projektowo-historyczną, przynajmniej z tej jednej stoczni. :D

jeżeli byłem w tym przypadku niesprawiedliwy, to a) dobrze, że się coś zmienia na lepsze, b) w piersi się bić nie będę, bo jeżeli się pomyliłem, to tylko dlatego, ze dopiero OSTATNIO (od niedawna) się coś zmienia na lepsze (jeżeli się rzeczywiście zmienia) - CMM przyzwyczaiło nas (od dawna) do czegoś innego...
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Chyba nie musisz bić się w piersi, ponieważ to co napisałem należy brać z przymróżenirm oka :D :D :D
Awatar użytkownika
ps-man

Re:

Post autor: ps-man »

Adam pisze:To to już jest "top" naszych krajowych, morskich "szans muzealnych". W szczególności po złomowaniu w ostatnich latach innych, szczecińskich zabytków, takich jak Mamut czy DP-STOCIN-12. Tylko, że taki dok to obiekt raczej dla muzeum.
Natomiast taki lub podobny holownik to znakomity obiekt dla tzw. "inicjatywy prywatnej" - coś w stylu Magemaru i ich Bembridge'a.

Wracając do doku, to Dragmoru praktycznie już nie ma, a z doku korzysta przede wszystkim spółka Marco Service, choć przypuszczalnie nie są jego właścicielem.
Wracając do tematu doku:

http://sedina.tv/index.php/2010/11/najs ... ok-swiata/

:-D :tuptup:
ODPOWIEDZ