Pisząc o oryginalnej mapce Mohuczego miałem na myśli to:

Tak wiem że miałeś tę mapkę na myśli, ale:
Tak to juz jest Mohuczy pisał gdzie powinna być zagroda Wilka wg tego co mu się wydawało i tak samo było z Krawczykiem. W PM 04/2006 jest ta mapka która pokazuje rzeczywiste pozycje pól minowych tam gdzie je znaleźli Niemcy.Grom pisze:Pozycja zagrody minowej postawionej przez Wilka według Mohuczego absolutnie nie odpowiada rzeczywistości.
Nie chcę się wykłucać kto co narysował i znalazł. Myślę, że książka nawigacyjna okrętu oraz znajdujące się w niej mapy są najlepszymi dowodami na to co, kto i gdzie postawił.fdt pisze:Tak to juz jest Mohuczy pisał gdzie powinna być zagroda Wilka wg tego co mu się wydawało i tak samo było z Krawczykiem. W PM 04/2006 jest ta mapka która pokazuje rzeczywiste pozycje pól minowych tam gdzie je znaleźli Niemcy.
Pamiętajmy, że Wilk 3 razy zaczynał stawiać miny. Za pierwszym razem postawił 5 min (przeszkodziły mu 2 trałowce i musiał zaniechać minowania). Po czym postawił 5 min następnych. Wtedy zaczęła się awaria lewego motoru. Dopiero po jej usunięciu postawiono ostatnie 10 min. Chyba trudno byłoby postawić miny w takiej sytuacji w jednej lini.Grom pisze:Trzy linie z kierunku NW w kierunku SE wzdłuż granicy sektora, natomiast na mapce jaką wrzucił fdt i wierzę jest autorstwa Mohuczego pole minowe jest położne niby jak powinno być, ale przy granicy sektora Orła. Ponadto jest ono określone jako jedna linia co może sugerować położenie min na całej długości, i nie odpowiada to rzeczywistości.
Może WILK nie zawiadomił Mohuczego o innym ustawieniu min.crolick pisze:Czyli jeśli dobrze rozumiem Gromie, to miny Wilka zostały postawione 'poziomo' a Mohuczy na mapce narysował tą zagrodę 'pionowo'?!
I tak pole postawione przez Wilka wyglądało.Baltic pisze:Pamiętajmy, że Wilk 3 razy zaczynał stawiać miny.
Nie natrafiłem, ale też i nie szukaliśmy. Nasza wizyta była nastawiona raczej na objęcie materiału oraz na przejżenie inwentarza i wybranie tego co będzie potrzebne. Nie zagłębialiśmy się w każdy dokument. Gdybyśmy zaczęli wszystko czytać to by nam ze dwa tygodnie zeszło, przy siedzeniu nad tekstem po 24 h na dobę.Baltic pisze:czy natrafiłeś na jakiś ślad wskazujący na to, że Wilk wysłał info do Mohuczego o innym położeniu min?
Lol, no bez przesadyGrom pisze:Trzy linie z kierunku NW w kierunku SE wzdłuż granicy sektora, natomiast na mapce jaką wrzucił fdt i wierzę jest autorstwa Mohuczego pole minowe jest położne niby jak powinno być, ale przy granicy sektora Orła. Ponadto jest ono określone jako jedna linia co może sugerować położenie min na całej długości, i nie odpowiada to rzeczywistości.
Być może tak się zdarzyło, co i tak nie zmienia faktu, że znajdowały się gdzie indziej niż na mapie. Może to mieć związek z czymś co mi się dziś przypomniało. Krawczyk pisał, że kilkakrotnie próbował nadać wiadomość do dowództwa, któro nie odpowiadało wobec powyższego "Wysłałem wiadomość w powietrze". Teraz nie jestem tego pewein czy chodziło o miny, czy o coś innego. Wrr może to skoryguje, albo postaram się do niego zadzwonić i zapytać by potwierdzić.crolick pisze:Lol, no bez przesady To Wilk postawił miny nie tak jak powinien, a nie Mohuczy źle narysował
Ponieważ pwróciłem do dyskusji odpowiem, choć Wiesz dlaczego miny są w 3 liniach.crolick pisze:Lol, no bez przesadyGrom pisze:Trzy linie z kierunku NW w kierunku SE wzdłuż granicy sektora, natomiast na mapce jaką wrzucił fdt i wierzę jest autorstwa Mohuczego pole minowe jest położne niby jak powinno być, ale przy granicy sektora Orła. Ponadto jest ono określone jako jedna linia co może sugerować położenie min na całej długości, i nie odpowiada to rzeczywistości.To Wilk postawił miny nie tak jak powinien, a nie Mohuczy źle narysował