Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Tadeusz Klimczyk

Nowe książki i czasopisma.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Ja widziałem i gadałem z autorem, który jest byłym rzecznikiem prasowym PLO. Milośnicy statków pasażerskich na książce nieco się zawiodą, bowiem koncentruje się ona na pracownikach PLO i co bardziej wyrazistych postaciach z załóg ze szczególnym uwzględnieniem starego układu towarzysko-biznesowego, który do dzisiaj funkcjonuje w gospodarce morskiej Trójmiasta.

Książka jest raczej wydarzeniem towarzyskim, niż poznawczym, niemniej jednak zapewne warto ją mieć.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Grzechu pisze:Widziałem wczoraj gdy kupowałem WICHRA i BURZĘ - niestety zabrakło mi czasu na dokładniejsze przekartkowanie.
Będę w księgarni jeszcze z 'powodu' GRAFA ZEPPELINA i postaram się przyjrzeć dokładniej.
A w jakiej księgarni widziałeś tę książkę?
JB
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

JB pisze: A w jakiej księgarni widziałeś tę książkę?
JB
W swojej, kwidzyńskiej. To jest księgarnia z sieci 'MATRAS'.
Cena w okolicach 60 / 70 zł - nie pamiętam...
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

Witam!
Nie wiecie kiedy Finna wypuści do księgarni "Admirała" Mariusza Borowiaka? Już się pokazały po gazetach zapowiedzi i faksymile okładki!
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Marek T

Post autor: Marek T »

A propos książki "Transatlantyki" J. Drzemczewskeigo.

Tadek ma rację i nie ma racji.
Faktycznie, bardzo wiele miejsca poświęcono sprawom personalnym, ale podanych jest też wiele ciekawostek i faktów dotychczas nie publikowanych, np. kulisy niedoszłego zamówienia nowego "pasażera" w 1988 roku.
Łącznie jest tam około 600 zdjęć, a znakomita większość rzeczywiście przedstawia sytuacje (przede wszystkim personalne) na statkach. Dla mnie jest to bezcenna pomoc, gdyż mam stos zdjęć z BATOREGO, na których są jacyś ludzie, coś się dzieje ... Teraz jestem w stanie skonfromntować moje zdjęcia z podpisami z książki. Z drugiej strony zdjęcia samych statków są dość przypadkowe; widać to szczególnie przy SOBIESKIM i CHROBRYM.

Książce mogę zarzucić bałagan: autor (właściwie autorzy, bo jest ich dwóch) wpierw przedstawia dość szczegółowo samą żeglugę (pisząc oczywiście dość obszernie o statkach), a potem znów same statki. Spotkałem też co najmniej jedną opinię obiegową i nieprawdziwą (MAASDAM zbudowany jakoby do transportu wojska).

Dla mnie większym nietaktem od tej książki było przemówienie JJ Sawickiego na promocji, podczas której wpierw ciepło wspomniał same statki, potem ochmistrzów, którzy na nich pływali, a na końcu kapitanów.

U wydawcy książka kosztuje 40 zł w miękkiej oprawie i 48 zł w twardej.
Według mnie warto je wydać - o ile ktoś interesuje się czymś więcej, niż techniką.
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Marku. Gdzie miesci się to Wydawnictwo i czy wiesz w jakich godzinach można ją kupić ? W księgarni jest o ponad 20 zł drożej.
Marek T

Książkę mam na statku, więc jutro Ci oddzwonię.
Marek T

Ksenofont pisze:Witam!
Nie wiecie kiedy Finna wypuści do księgarni "Admirała" Mariusza Borowiaka? Już się pokazały po gazetach zapowiedzi i faksymile okładki!
Pozdrawiam
Ksenofont
Wedle informacji od Wydawcy drukarnia będzie gotowa dopiero 15.02, natomiast w niecały tydzień później będzie promocja książki.
Marek T

Jarek C. pisze:Marku. Gdzie miesci się to Wydawnictwo i czy wiesz w jakich godzinach można ją kupić ? W księgarni jest o ponad 20 zł drożej.
Pomorska Oficyna Wydawniczo-Reklamowa
tel./fax: 58/621-91-91
email: powrdrzem@wp.pl
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Była nowa dostawa do "Pelty" m.in. dużo rosyjskich wydawnictw. Nawiasem :poszukuje "Destroyer's" Whitleya. Pelta i owszem ma wprzyszłości mieć, ale po niemiecku, a ponieważ nie szprecham to ... :oops:
Fax et tuba
Chłopiec z Placu Broni

Post autor: Chłopiec z Placu Broni »

Mamy luty.

w związku z tym pytanie -kiedy ukaże się nowy numer

Morza, Statki i Okręty -- czekam z niecierpliwością, bo wreszcie

jest takie jak chciałem( pod względem zawartości).
"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
Tadeusz Klimczyk

Nowe książki i czasopisma.

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Wczoraj jako absolutnie ostatni autor przed zamknieciem składu oddałem m.in. zdjęcie na okładkę i podobno poszło do drukarni.
rad1

Post autor: rad1 »

jareksk pisze:Była nowa dostawa do "Pelty" m.in. dużo rosyjskich wydawnictw. Nawiasem :poszukuje "Destroyer's" Whitleya. Pelta i owszem ma wprzyszłości mieć, ale po niemiecku, a ponieważ nie szprecham to ... :oops:
dzięki
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

W 2004 roku w Pomorskiej Akademii Pedagogicznej w Słupsku wydano zbiorową prace pt. "Pomorze w systemie obrony Polski w okresie miedzywojennym i po II WŚ" (mozna zamówić e-mailem).
Wśród artykułów jest bardzo ciekawy J. Tuliszki "Postawy dowódców polskich okrętów wojennych w czasie obrony wybrzeża we wrześniu 1939 (próba oceny)" strony 115-156.
Gość

Post autor: Gość »

Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

O, ciekawe co tam o Valiancie napisali :D I czy zdjęcia są!
Zablokowany