Witam!
Macieju, skąd pochodzą zdjęcia HMSS Krujawiaka i Krakowiaka?
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Matematykami jesteście? Odpowiedź w 100% prawdziwa i w 100% nieprzydatna
Nie wiecie w jakich warunkach mogły powstać podpisy "H.M.S"? Czy fotki strzelał Bolek-Brytolek, czy też Polacy? Chodzi mi tutaj o sposób w jaki Angole postrzegali sojuszniczą polską flotę. Umowy umowami, Świrski Swirskim (a czasami Neugebauerem), a zwykły fotopstryk wie i tak lepiej...
Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Mam tu pewnę teorię - otóż wydaje mi się ( zaznaczam że jest to mniemanologia )
że zdjęcia przedstawiają nasze Hunt'u po "zdaniu" ich Anglikom, stąd ten HMS
... ale z jeszcze naszą nazwą - prawdopodobnie nie zdążyli ich jeszcze przechrzcić.
Poprawcie mnie znawcy tematu bo ja to tylko tak sobie gdybam...
Maciej pisze:Mam tu pewnę teorię - otóż wydaje mi się ( zaznaczam że jest to mniemanologia )
że zdjęcia przedstawiają nasze Hunt'u po "zdaniu" ich Anglikom, stąd ten HMS
Pudlo, pod HMS Krujawiak widnieje data 1941 [zreszta jak Kujawiak mogl byc zdany Anglikom?! ], a pod HMS Krakowiak 1942
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Wiele zdjęć z tej strony (szczególnie z pierwszego okresu istnienia strony) jest dość dobrze znanych z różnych publikacji. Dawniej ich pochodzenie oznaczano literami MoD (Ministry of Defence), obecnie najczęściej pisze sie IWM.
Najprawdopodobniej są to oficjalne zdjęcia, które znalazły się w posiadaniu autora strony. Pisze on, że zdjęcia te znalazł na śmietniku.
Co do zastrzeżeń Ksenofonta: według mnie błąd (błędy) zrobił autor strony. Przeglądając tę stronę widać, że nie zna się on na okrętach.
Emden pisze:Ja mysle ze raczej z wczesniejszych T-55 może, bo chyba T-72 bardziej płaska miał...
Mogli Goździka dać - wyszedł by krążownik
Z całą pewnością nie jest to wieża z T-72 ani inna z armatą kalibru 125 mm - zobaczcie, że hamulec wylotowy jest na końcu lufy.
Przyłączam się do zdania, że wieża z T-55 a może T-54.