Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Waldek K

Re: Za kilka lat Polska będzie bezbronna na morzu?

Post autor: Waldek K »

Z cyklu "niekończąca się historia" (trochę to już nudne) :x
http://www.defence24.pl/434898,sigma-pl ... dla-polski
... i wiele wyjaśniający rysunek:
Obrazek
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Post autor: Maciej »

Kiedyś, przestałem interesować się piłką nożną, żeby się nie denerwować.
Później, przestałem oglądać telewizor - z tego samego powodu.
W końcu okręty też "ćpnę" w kąt!

Pozdrawiam,
Maciej

P.S.
Podobają mnie się.
Bardziej niż dotychczasowe, niemieckie wizualizacje.
Piotr S.

Post autor: Piotr S. »

Dlaczego? w tym projekcie SIGMA PL10514 Miecznik nie ma armaty 30 mm na dziobie, tez by się przydała tak jak jest u Czapli.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Waldek K

Post autor: Waldek K »

Ja się zastanawiam, dlaczego Holendrzy nie wstawili naszego Trytona 35 mm zamiast tego działka 30 mm?... :roll:
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
Piotr S.

Ale to się nie zgadza na powyższym rzucie gdzie pokazano dla porównania Miecznika i Czaple rakiety (MICA) na Mieczniku są zaraz za armatą 76 mm a nie na tym zdjęciu co ty przedstawiłeś to projekt nie tej wersji.
Awatar użytkownika
Maciej
Kontakt:

Zdjęcie, które wkleiłem, jest częścią artykułu (sponsorowanego) w defence24.
Jak zapewne zauważyłeś, nie przedstawia gotowego produktu, ani nawet projektu, a jedynie bardzo ogólnikową koncepcję.
W dodatku, trudno nie odnieść wrażenia, że prezentację przygotowano trochę jakby na kolanie - aczkolwiek z sensem.
Zatem, oczywiście masz rację, że zdjęcie nie obrazuje dokładnie tego samego elementu na tym samym okręcie lub w jego projekcie.
Nie zmienia to jednak logiki, dla której, za kadłubowymi i pionowymi wyrzutniami pocisków plot nie pojawiło się stanowisko 30-stki (mnie też dziwi ten kaliber, Waldku - być może to ten pośpiech w przygotowaniu koncepsji PL jest za to odpowiedzialny).

Jak bardzo oględna jest prezentacja DAMENa łatwo się przekonać czytając powyższy artykuł.
Jedno z zabawniejszych zdań, opisujące charakterystykę i nowatorskie rozwiązania producenta, brzmi:
"Wiadomo więc, że okręty SIGMA PL10514 są wykonane zgodnie z technikami stealth. Mają więc..
rozwiązania ograniczające zasięg obserwacji systemów obserwacji optycznej (poprzez zastosowanie odpowiedniego koloru i kamuflażu oraz systemu zaciemnienia w warunkach nocnych)."
:lol:

Ja wiem, że adresat nie jest z kategorii wymagajacych, no ale bez przesady.. :wink:

Same wizualizacje i ogólna koncepcja mnie się podoba.

Pozdrawiam,
Maciej
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

OPL na tych okrętach to jest totalne nieporozumienie. 250 tonowe Haminy mają niewiele słabsze. Oczywiście jest to pokłosie naszych wymagań - podkreślam - NASZYCH - MW i IU! Na akwenie na którym OPL dla nawodnych to priorytet (za nim jest ZOP)! Nie powiem jakie słowa cisną mi się na usta w kierunku tych oficerów co owe wymagania przygotowali...

Dobra wiadomość z wczoraj (PR1) - program Kormoran będzie kontynuowany.
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Odnośnie wizualizacji Czapli i Miecznika to powiem tak.
Wspólny kadłub to plus, ale to czy patrolowiec potrzebuje osiągać 27 węzłów to inna sprawa. 12 x Mica VL dla patrolowca jest w sam raz. Jednak Miecznik powinien mieć dużo większy potencjał w tym zakresie. Oczywiście RAM-y powinny mieć oba typy w ramach obrony przeciwrakietowej, a Trytony zamiast trzydziestek Oerlikona.
I jeszcze jedno. Dlaczego na wizualizacjach są trzy kominy ? Czyżby pokładowa elektrownia była aż tak potężna, że potrzebuje osobnego komina ?

Odnośnie Kormorana.
Jeśli jest info o kontynuacji programu to bardzo dobrze.
W końcu jakaś pozytywna wiadomość.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Peperon pisze:powinny mieć oba typy (...) Trytony zamiast trzydziestek Oerlikona.
A próby Trytona już się pozytywnie zakończyły?
Bo jeśli nie, to nie ma co przesądzać - tym bardziej, że to na razie etap wizualizacji.
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Peperon

Grzechu pisze:A próby Trytona już się pozytywnie zakończyły?
Bo jeśli nie, to nie ma co przesądzać - tym bardziej, że to na razie etap wizualizacji.
A nie sądzisz, że teraz jest jeden z lepszych momentów na określenie tego, co chcemy mieć na pokładzie jednostek ?
Oczywiście należy zostawić zapas na alternatywne rozwiązania, jeśli docelowe będzie niedostępne (np. Tryton nie wypali) lub pojawią się nowsze modele.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Oczywiście, że to jeden z lepszych momentów.
Chciałem jedynie podkreślić, że póki program prób Trytona nie zakończy się sukcesem, to zasadniczo wszystko jedno jest co zostanie zaprezentowane na reklamowych bądź co bądź wizualizacjach.
Inaczej znowu - tak jak na Kormoranie - zobaczymy rodzimą 35-tkę na renderach, a na pokładzie nieśmiertelnego Wróbla...
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
Peperon

I dlatego właśnie wspomniałem o rozwiązaniach alternatywnych.
Można Damenowi powiedzieć, że fajnego Oerlikona proponujecie, ale chcemy mieć możliwość bezproblemowego montażu Trytona lub Wróbla, bo są nasze ;) (taki żarcik).

A poważniej mówiąc. Można wskazać np. typy rakiet pokr, które chcielibyśmy mieć na pokładzie, żeby nie mnożyć niepotrzebnych bytów. To samo dotyczy modeli uzbrojenia artyleryjskiego i wyposażenia elektronicznego. Pozwoliłoby to nie tylko uniknąć montażu Wróbla, ale też uniknąć przeróbek nadbudówek, co miało miejsce na Ślązaku.
Speedy

Post autor: Speedy »

Peperon pisze: Trytony zamiast trzydziestek Oerlikona.
??? Jak to "zamiast"?

System Tryton wykorzystuje właśnie 35 mm armatę Oerlikon KDA, na którą Tarnów zakupił kiedyś licencję.
Pozdro
Speedy
Piotr S.

Dziś na twitterze znalazłem coś takiego napisał to Remigiusz Wilk dziennikarz miesięcznika Raport .
Ciekawostka: miały miejsce wstępne rozmowy na temat sprzedaży ORP Ślązak odbiorcy zagranicznemu. Okręt nie pasuje do planów rozwoju MW.
https://twitter.com/remigiuszwilk
czy to możliwe ,że po tylu latach są jeszcze tacy decydenci ,którzy chcą sprzedać ten okręt ?
ODPOWIEDZ