Nowości wydawnicze: Morze (ZBiAM) - w tym numery specjalne
Re: Nowości wydawnicze: Morze (ZBiAM) - w tym numery specjal
Spis treści:
Z kraju i ze świata
Holowniki typu B860 dla Marynarki Wojennej – Tomasz Grotnik
Stierieguszczij i spółka czyli rosyjskie korwety XXI wieku – Tomasz Grotnik
Jak Rubież nie trafił do Polski – Robert Rochowicz
Zagłada ścigacza Willi Bänsch – Krzysztof Kubiak
Wodowanie w małym porcie o wielkiej stoczni – Lech Trawicki
Bitwa koło Zatoki Cesarzowej Augusty – Tadeusz Kasperski
U-Booty typu I A – Mieczysław Jastrzębski
Mity a prawda Iwanow-Szajnowicz kontra Kriegsmarine – Tadeusz Kasperski
Włoskie pancerniki schyłku XIX wieku – Michał Glock
Starych książek czar czyli szpiedzy jak… – Jacek Ochman
Bazy energetyczne projektu 305 – Adam Koralewski
Pamiętny Żerań – Krzysztof Stefański
Kronika stoczniowa
-
Nie zgadzam się z Michałem Glockiem, że przyczyną zatoniecia Benedetto Brina był austriacki sabotaż. Ja wiem, że "wszyscy" tak piszą (na ogół przepisując po prostu od siebie). Ale to strasznie dęta historia z tym sabotażem, oparta na sławnym wykradzeniu dokumentów z konsulatu w Zurychu (Włosi nawet nakrecili o tym dawno temu szpiegowski film sensacyjny pt. Senza Bandiera), w których ogólnie przekazywano szpiegom austriackim zalecenie zainteresowania się okrętami wojennymi - wymieniono z nazwy drednota Leonardo da Vinci, był także cennik za zatopienie poszczególnych klas okrętów wojennych przez sabotażystów. I w zasadzie tyle. Benedetto Brin nie był w ogóle w tych dokumentach wymieniony. Inne źródła przypisują pośrednie sprawstwo wysadzenia pancernika Rudolfowi Gerlachowi - tajnemu szambelanowi papieża Benedykta XV, wydalonemu z Włoch z zarzutami prowadzenia siatki szpiegowskiej - tym razem niemieckiej. I w tym wypadku - dowodów brak.
Komisja dochodzeniowa, która badała przyczyny eksplozji na Benedetto Brinie wyraźnie wskazała, że najprawdopodobniej nie było zewnętrznych przyczyn eksplozji rufowej komory ładunków prochowych i że bardzo prawdopodobnie wybuch był skutkiem dekompozycji ładunków miotajacych na skutek złej wentylacji i nadmiernej temperatury w pomieszczeniach. W 1914 r. wysłano do dowództwa floty monit o konieczności naprawy wentylacji i systemu chłodzącego komory amunicyjne pancernika - czego oczywiście nie wykonano. Tydzień po eksplozji dowództwo bazy w Brindisi zarządziło przegląd i wyładowanie ładunków miotających ze wszystkich okrętów.
Wątek sabotażu pojawił się przy okazji podobnej eksplozji drednota Leonardo da Vinci (także wszędzie opisywanej jako dzieło sabotażystów), który najprawdopodobniej wyleciał w powietrze, bo stojace na pokładzie beczki z benzyną schowano na noc pod pokład w obawie przed nalotem. A jedna ciekła.....
Nie trzeba dodawać, że sabotaż był bardzo wygodną wymówka dla floty włoskiej.
Komisja dochodzeniowa, która badała przyczyny eksplozji na Benedetto Brinie wyraźnie wskazała, że najprawdopodobniej nie było zewnętrznych przyczyn eksplozji rufowej komory ładunków prochowych i że bardzo prawdopodobnie wybuch był skutkiem dekompozycji ładunków miotajacych na skutek złej wentylacji i nadmiernej temperatury w pomieszczeniach. W 1914 r. wysłano do dowództwa floty monit o konieczności naprawy wentylacji i systemu chłodzącego komory amunicyjne pancernika - czego oczywiście nie wykonano. Tydzień po eksplozji dowództwo bazy w Brindisi zarządziło przegląd i wyładowanie ładunków miotających ze wszystkich okrętów.
Wątek sabotażu pojawił się przy okazji podobnej eksplozji drednota Leonardo da Vinci (także wszędzie opisywanej jako dzieło sabotażystów), który najprawdopodobniej wyleciał w powietrze, bo stojace na pokładzie beczki z benzyną schowano na noc pod pokład w obawie przed nalotem. A jedna ciekła.....
Nie trzeba dodawać, że sabotaż był bardzo wygodną wymówka dla floty włoskiej.
a w nim:
Z kraju i ze świata
KRS Sassnitz Protoplasta Orkanów – Tomasz Grotnik
PKST Leningrad 641, czyli bojowe wykorzystanie uzbrojenia torpedowego okrętów projektu 641 – Jacek Ochman
Mina pod Loch Ewe – Wojciech Holicki
Blaszanki, czyli pierwsze krążowniki waszyngtońskie US Navy – Grzegorz Nowak
ORP Ślązak - Dobry pasterz dinghy – Mariusz Borowiak
Pancernik-muzeum USS Missouri – Tadeusz Klimczyk, Michał Kopacz
Pierwszy „handlowy” korsarz Kaiserliche Marine – Rafał M. Kaczmarek
Ponte Girevole. Słynny most obrotowy z Tarentu – Andrzej Nitka
Tragedia Iolaire – Krzysztof Kubiak
Pierwsze powojenne wodowanie w Polsce – Krzysztof Stefański
Kronika stoczniowa
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Ja bez trybu.
Chylę czoła przed panami Rochowiczem i Grotnikiem za doskonałe artykuły o powojennej MW.
Chylę czoła przed panami Rochowiczem i Grotnikiem za doskonałe artykuły o powojennej MW.
Spis treści:
Z kraju i ze świata
San Juan nie powrócił. Okręty podwodne typu TR-1700 – Marcin Chała
Kanadyjskie cadillaki – Sebastian Hassa
Uniwersalni ratownicy. Kutry projektu R-30 – Robert Rochowicz
Statki uzbrojone na „Morzu Pińskim” – Mariusz Borowiak
Wraki na Pacyfiku – Łukasz Pacholski
Bitwa pod Casablanką – Tadeusz Kasperski
Indiana i Washington – kolizja koło atolu Kuadżalejn – Wojciech Holicki
Heroiczny bój HMS Li Wo – Marcin Gubała
Jak Churchill pojmał Tirpitza, czyli zatopienie krążownika Mainz – Tadeusz Klimczyk
Shabab Oman II. Kliper XXI wieku – Tomasz Grotnik
Gryf Pomorski. Pierwsza polska baza-przetwórnia – Krzysztof Stefański
Kronika stoczniowa
W sprzedaży od 16 maja 2018 r.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Li Wo? W końcu jest po polsku
. Mam nadzieję, że powstał na podstawie czegoś więcej niż dostępne jest w sieci.

To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Artykuł powstał na podstawie: Arthur V. Sellwood "HMS Li Wo: The Most Decorated Small Ship" (2005)Marmik pisze:Li Wo? W końcu jest po polsku. Mam nadzieję, że powstał na podstawie czegoś więcej niż dostępne jest w sieci.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Wiem, że to jedyne obszerniejsze opracowanie i szczerze mówiąc nie wiem czemu go jeszcze nie mam. Chyba kupię zanim przeczytam ten artykuł.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
A skąd wziął się u Flisowskiego mit o tej czternastocalowej armacie, zamiast czterocalowej?
Wraki na Pacyfiku - torpeda z Phelpsa znowu podpisana jako lotnicza 

I jeszcze Kondo trzeba zamienić na Abe 
Wydzieliłem o Casablance bo się robiło już tego za dużo (sorki za chwilę zamieszania)
http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=36&t=8499
http://fow.pl/forum/viewtopic.php?f=36&t=8499

Z kraju i ze świata
Zakłady Mechaniczne „Tarnów” S.A. W kierunku innowacyjności
Morska Jednostka Rakietowa. Na straży polskiego Wybrzeża – Tomasz Grotnik
System AIP dla Orki. Co oferują Niemcy i ich konkurenci? – Krzysztof Marciniak, Wojciech Sobociński
Sonary z CTM 20 – Tomasz Grotnik
Możliwości większe od oczekiwań. Morski system artyleryjski Bofors Mk3
MASS – nowoczesny system obrony własnej okrętu
Okręty rakietowe projektu 660 – Robert Rochowicz
Mały okręt desantowy – Robert Rochowicz
Småland z Maritiman – Marcin Chała
Krążownik pomocniczy Piłsudski, okręt którego zabrakło – Mariusz Borowiak
Trzy razy V, czyli kręta droga do amerykańskich fleet submarines – Sebastian Hassa
Bitwa w cieśninie Badung – Tadeusz Kasperski
HMY Britannia w Edynburgu – Krzysztof Kubiak
W sprzedaży od 19 czerwca 2018 r.
Badung - kolejna bitwa sentymentalna, Tadeusz Kasperski staje się moim ulubionym autorem
Obyś się ucieszył, bo to już trochę czekało w kolejce, ale jak "diabełek - dziura w całym"
coś wypatrzy, no to omówimy albo rozwiniemy. Przy okazji, może da się to powiązać z innym Twoim ciekawym tematem, o którym kiedyś pisałeś, bo mogłem swego czasu parę rzeczy do niego dodać w sensie spostrzeżeń. Tam wszystko treściowo było OK, ale można było jeszcze co nieco rozwinąć.
-
Czyli tłumacząc na polski: Nie jestem pewien, czy napisałem dobry artykuł ale się go nie czepiaj bo bedę jeździł po Twoich tekstach. Taki szantażyk .....Obyś się ucieszył, bo to już trochę czekało w kolejce, ale jak "diabełek - dziura w całym"coś wypatrzy, no to omówimy albo rozwiniemy. Przy okazji, może da się to powiązać z innym Twoim ciekawym tematem, o którym kiedyś pisałeś, bo mogłem swego czasu parę rzeczy do niego dodać w sensie spostrzeżeń. Tam wszystko treściowo było OK, ale można było jeszcze co nieco rozwinąć.
Czasami lepiej milczeć.