Niszczyciele podczas II WŚ
Ciekawie wypadłaba analiza porównawcza zestrzeleń prze KRPL i niszczyciele nazwijmy przeciwlotnicze jak Błyskawica, czy Isaack Sweers. Inną kwestią jest porówniania z okrętami amerykańskimi (Reno). Skuteczność typu "C" była rzecywiście duża. Możnaby się pokusić o stwierdzenie, że KRPL uratowały Maltę, chroniąc konwoje na nią.
... oj czy aby nie za daleko następuje "Ostatnie kuszenie ... "
Nie umniejszam roli krążowników plot.ale ratowanie Malty i konwoju to chyba wielka pokusa.
Czy można je porównać z jednostkami amerykańskimi ? ...
ososbiscie uważam że nie za bardzo , ponieważ tamten obszar charakteryzował się zupełnie odmiennym chcrakterem działań ...
Zauważ np.że Atlanta walczy i tonie podczas spotkania z okrętami - i to jakimi ...
Nie umniejszam roli krążowników plot.ale ratowanie Malty i konwoju to chyba wielka pokusa.
Czy można je porównać z jednostkami amerykańskimi ? ...
ososbiscie uważam że nie za bardzo , ponieważ tamten obszar charakteryzował się zupełnie odmiennym chcrakterem działań ...
Zauważ np.że Atlanta walczy i tonie podczas spotkania z okrętami - i to jakimi ...
... ponadto chodziło mi o to iż wyszkolenie i pojęcie pilota morskiego od pilota latającego nad morzem ( jak to jest w przypadku Niemców ) jest wielką różnicą - sam przyznasz ...
Nie neguję tu sukcesów niemieckich , ale jednak w odniesieniu to Japonii to posiadali namiastkę czegoś co określamy lotnictwem morskim ...
No ale tak się dzieje gdy "wszystko co ma skrzydła" moje być musi - rzekł nadęty oszołom - który "przysłużył" się do przegranej Hitlera w takim stopniu jak nikt inny chyba
Nie neguję tu sukcesów niemieckich , ale jednak w odniesieniu to Japonii to posiadali namiastkę czegoś co określamy lotnictwem morskim ...
No ale tak się dzieje gdy "wszystko co ma skrzydła" moje być musi - rzekł nadęty oszołom - który "przysłużył" się do przegranej Hitlera w takim stopniu jak nikt inny chyba
Faktem jest, iż Niemcy mieli jedynie namiastkę - trochę Ar 196, parę innych - jesli mowa o "lotnictwie morskim", anie latajacym nad morzem. Notabene mieli bardzo ciekawy schemat malowania np. Ju 88 - odbicie fal morskich - grauviolet z białym rzucikiem
Odnośnie
zdecydowanie odmawiam ! cyt."... choc niekoniecznie Stuka - Marat, Roma" - tzn. Stuka też. I o to mi chodziło. Ale fakt faktem Stuka były lądowe, a przedłuzony zasięg miały do latania nad pustynią. Wersja "C" nie była operacyjnie chyba wykorzystana. Jednak nad M.Śr. Niemcy odnieśli spore sukcesy.
Odnośnie

Chyba marnie - dwóch dowódców na okręcie itd. A co do typów tez nie najlepiej - Me 109 T (modernizacja E) - mały zasięg, do d... widoczność w dół, Ju 87 C - mały udźwig. Jedyny fajny projekt - 2 sztuki to Fw 190 T - torpedowa wersja, a po zrzuceniu torpedy niezły mysliwiec - lepszy od inncyh morskich - poza siła ognia.