NMN La Galissonniere
- Darth Stalin
krzysiek, realizacja panowania nad danym akwenem, to przede wszystkim pływanie po nim
nie wydaje mi się, żeby niemieccy autorzy Seekriegschronik mieli coś do ukrywania, gdyż dzień po dniu opisują sobie historię walk na morzu w sposób kompetentny i fachowy, ja tylko analizuję Ich wpisy i umieszczam notatki takie, jak ta 

zresztą w adresie poniżej masz cały opis http://www.karolkeane.webpark.pl/krasnyj_kawkaz2.html a strony 0 i 1 obejmują analogiczny okres służby Kr. Krymu i Kr. Kawkaza (dalszy czas w przygotowaniu)transport 157 Dywizji Piechoty z Noworosyjska do Odessy małymi konwojami (2-3 transportowce) z udziałem krążowników Czerwona Ukraina, Krasnyj Krym, Komintern, niszczycieli Bodryj, Bojkij, Besposzczadnyj, Bezuprecznyj, Sposobnyj, Soobrazitelnyj i Frunze (uszkodzenia w nalotach i od ognia artylerii nadbrzeżnej odnoszą transportowce Abchazja, Gruzja, Dniepr, krążownik Czerwona Ukraina, niszczyciele Bojkij, Bezuprecznyj i Niezamożnik) w dniach 16-21 września;
wybacz, ostatnio jestem taki, jakiś gburowaty
jak najbardziej grasowali, mieli okrety podwodne, scigacze, promy artyleryjskie wszystkich wagomiarów, floty narodowe Rumunii i Bułgarii i potężne lotnictwo wyćwiczone w zwalczaniu okretów na obszarze Morza Śródziemnego oraz przewagę techniki nad Rosjanami, którzy wybili nieco wcześniej podstawową kadrę dowódczą we wszystkich rodzajach wojsk, a rok 1941 i również 1942 uczyli się dopiero walki

jak najbardziej grasowali, mieli okrety podwodne, scigacze, promy artyleryjskie wszystkich wagomiarów, floty narodowe Rumunii i Bułgarii i potężne lotnictwo wyćwiczone w zwalczaniu okretów na obszarze Morza Śródziemnego oraz przewagę techniki nad Rosjanami, którzy wybili nieco wcześniej podstawową kadrę dowódczą we wszystkich rodzajach wojsk, a rok 1941 i również 1942 uczyli się dopiero walki

Maciej zupełnie nie zgadzam się z tą opinią, a wiesz dlaczego, ten sam korpus lotniczy, który wyeliminowal z gry Flotę Śródziemnomorską próbował swoich sił na Rosjanach i udało się mu to w... 1942 roku, po klęsce niszczycieli, to nie był drugorzędny obszar działań, bo obok Moskwy. Leningradu właśnie Sewastopol był wskazywany przez Adolfa jako najważniejszy cel dla wojsk lotnictwa i marynarki, a że wyszedł dodatkow Stalingrad, takie życie
no ale ja mam gotowe opisy działań krążowników Rosji Radzieckiej w latach 1941-1943, więc porównaj sobie Ich wysiłek z kojarzącym mi się odpowiednikiem brytyjskim na Morzu Cunninghama
no ale ja mam gotowe opisy działań krążowników Rosji Radzieckiej w latach 1941-1943, więc porównaj sobie Ich wysiłek z kojarzącym mi się odpowiednikiem brytyjskim na Morzu Cunninghama

Działania flot na śródziemnomorskim "TDW" w żaden sposób nie można porównywać do tych, które miały miejsce w trakcie walk na wschodzie.
W żaden, Karolu - o ile podczs walk w Afryce płn. oraz w obrębie basenu Morza Śródziemnego flota ma OGROMNE znaczenia, to już dla powodzenia operacji "Barbarossa" takiego nie ma - powód: linie zaopatrzenia wojsk atakujących biegną lądem! Cele dla MW obu stron miały charakter osłonowy.
Poza tym cele morskie były w zasięgu lotnictwa.
Pozdrawiam,
Maciej
W żaden, Karolu - o ile podczs walk w Afryce płn. oraz w obrębie basenu Morza Śródziemnego flota ma OGROMNE znaczenia, to już dla powodzenia operacji "Barbarossa" takiego nie ma - powód: linie zaopatrzenia wojsk atakujących biegną lądem! Cele dla MW obu stron miały charakter osłonowy.
Poza tym cele morskie były w zasięgu lotnictwa.
Pozdrawiam,
Maciej