czy ktos pokusil by sie o spalenie zbiornikuw ropy i paliw w per.... to by bylo ciekawe posuniecie taktyczne
i jeszcze jedno jak by tak przypadkiem trafili w systemy wywiadu
antenki i maszyny deszyfrujace oj to by zabolalo
domek
W 1941 Japy nie mieli pojęcia o celach strategicznych, Rozwalenie zbiorników było mozliwe, gdyby byli świadomi ich wartości dla US NAvy, atak na cele strategiczne musiałby jednak nastąpić pod koniec głównego ataku, lub prz użyciu nie wysłanej 3 fali. W innym przypadku nad PH mielibyśmy naturalną zasłonę dymną.
Projektując kampanię na max. kilka miesięcy Japy nie widzieli potrzeby stworzenia wojsk szczebla strategicznego. Ma ktoś II Lotnitwa Morskiego Japonii. Czy jest tam coś o projektach cięzkich bombowców/wsam
Dzięki uprzejmości moderatora szyszkownika, ostatnie kilka dni spedziłem w towarzystwie ksiązki Jentschury [Jap. Warships], będacą wyraźną kopalnią wiedzy dla producentów opracowań wszelkich cesarskich okrętów.
Wracając do topicu, zauważyłem intensywną rozbudowę w latach 35-40 pozatraktatowych klas okrętów, których prawdziwą funkcję odkryłem dzięki Lacroix. Chodzi mianowicie o 4 szybkie uniwersalne jednostki (Chi,Chy,Mizuho, Nishhin) oraz 3 szybkie bazy OP ( 3x T.... późn. Zuiho,Shoho,Ryuho). Chrakteryzowały się zauważalnymi cechami: V=25w i więcej, stos. L/B 9/10:1, L= /\200m.
Biorąc pod uwagę kryterium uniwersalności 4 pierwsze były m.in. : TR wsam, TR liliOP, stawiacze min, Kplot (może poza Nishin 3x2x140), a przede wszystkim w perspektywie późn. przewagi przemysłowej, lekkie lotniskowce floty.
Porównując sylwetki tych drugich [T....-poźniejszy Z,Sh,Ry] widać, że przebudowa do ostatecznej postaci wymagała tylko UZUPEŁNIENIA POKŁADU LOTNICZEGO, który te 3 jedn. wraz z jedną windą posiadały w projektcie pierwotnym.
Piszę o tych "kadłubach" w kontekście katastrofy pod Midway i decyzji CF o przebudowie wielu kadłubów OW na CVL.
Co ciekawe, dysponując nadal Nish,2xChi, nie skierowano ich do natychmiastowej przebudowy a aktywnie użyto aktywnie w walkach o G. ponownie [tak jak na pocz. wojny, pod Midway woziły OP] w charakterze baz Wsam.
Rozkaz DF z 10IX, wskazuje , że Mohuczy na Kłoczu postawił +.
Jaki winien być plan wojny dla 9BB i 3CV na PAcyfiku jesienią 1941?
Na przykład: Czy dobrym pomysłem byłoby działania demonstracyjne części floty liniowej w połaczeniu z WB ?. [/quote]
No właśnie, Jakoś pozostawione bez odpowiedzi
Ciekawa dyskusja. Przyznam ze nie przeczytalem 100% ale mam wrazenie ze za duza wage sie tu nadaje flocie japonskiej w podejmowaniu decyzji strategicznych w Japoni w omawianym okresie.
W rzeczywistosci, kwestia ile dywizji piechoty bylo do dyspozycji byla duuuuzo wazniejsza (dla japonskiego dowodztwa) niz ile CV czy BB stalo w porcie.
Tutaj jest ciekawy artykul na ten temat: http://www.combinedfleet.com/pearlops.htm
Anonymous pisze:Ciekawa dyskusja. Przyznam ze nie przeczytalem 100% ale mam wrazenie ze za duza wage sie tu nadaje flocie japonskiej w podejmowaniu decyzji strategicznych w Japoni w omawianym okresie.
W rzeczywistosci, kwestia ile dywizji piechoty bylo do dyspozycji byla duuuuzo wazniejsza (dla japonskiego dowodztwa) niz ile CV czy BB stalo w porcie.
Tutaj jest ciekawy artykul na ten temat: http://www.combinedfleet.com/pearlops.htm
Jest to kolejny dowód na to, że CFlotę projektowano, budowano do jednego starcia, czy ew. kampanii max. 6 miesięcy.
Osobiście uwazam, że CFlota nie była w stanie prowadzić wojny zajmując kolejne regiony Pacyfiku. Autralia,PH, Panama to bajki. Prawdopodobnie Japonię stać było na zajecie NKaledonii, Fiji tylko zajęcie kolejnych wysp nie przybliżało Yamamoto do ostatecznego zwycięstwa. Stąd jego decyzja o wyborze Midway jako miejsca decydującej bitwy. Większość historyków uslinie krytykowało Go za Midway, gdy większość widziała Pd jako łatwiejszy, bezpieczniejszy cel.
Y. w IV42 [planowanie bitwy] zrealizował wszystkie cele strategiczne i przygotowywał flotę na decydujące starcie na wschodzie.
Pytanie nasuwa się w sposób oczywisty:
Dlaczego nie zatrzymał działań na Pd do czasu rozstrzygnięcia decydującej bitwy. Odwracając kolejność działań [tzn Midway - potem PMoresby] był skazany na zwycięstwo na wschodzie a wówczas południe stało otworem]
W formie uzupełnienia dodam jedynie, że Armia udostępniła Flocie XII41-VI42 na cały środ/pd Pacyfik zaledwie 1 wzmocniony pułk piechoty. Dodając kilka batalionów PMorskiej te ograniczone siły zajęły po kolei Guam, Wake, Gilberty,Rabaul,Lea i S, Tulagi, Ocean/Nauru. W kolejce czekały PMoresby
[Osobiście uwazam, że CFlota nie była w stanie prowadzić wojny zajmując kolejne regiony Pacyfiku. Autralia,PH, Panama to bajki].
Odwracając kolejność działań [tzn Midway - potem PMoresby] Y. był skazany na zwycięstwo w bitwie na wschodzie a wówczas południe, Pacyfik stał otworem, a wg wyobrażeń Y. również stół rokowań. Nie było żadnych powodów strategicznych, aby zdobywać kolejne bezwartościowe (z pktu widzenia Jap.), archipelagi Pd Pacyfiku. Japończycy dążyli do wygranej na morzu bo na lądzie [Australia,PH] , z wielu powodów nie mieli żadnych szans.
Decydująca Bitwa pół roku po rozpoczęciu działań wojennych jest ostatnim obowiązkiem stawianym Y. Wygrywając pod Midway osiągnąłby wszelkie wymagane cele i spełnił żołnierski obowiązek.
Pozostałe [zakończenie konfliktu] należało do polityków. Wiemy dziś, że politycy jap. nie osiągnęliby nic, ale to nie temat na to forum.
radar pisze:Jaki winien być plan wojny dla 9BB i 3CV na PAcyfiku jesienią 1941?
Na przykład: Czy dobrym pomysłem byłoby działania demonstracyjne części floty liniowej w połaczeniu z WB ?.
I co ?
Anonymous pisze:e hmmmm..... ja bym raczej stawial na demonstracje siy ekonomicznej
w stylu jeszcze z kilkadziesiat jednostek pomocniczyh plus eskorta plus parasol lotnictwa tak ze setka okrecikow
domek
bo jak nie to tylko wieksza strzelnica
BBs w PH to polityka demonstracji 41. Cała flota w jednym miejscu do dyspozycji wywiadu japońskiego
radar pisze:Jaki winien być plan wojny dla 9BB i 3CV na PAcyfiku jesienią 1941?
Na przykład: Czy dobrym pomysłem byłoby działania demonstracyjne części floty liniowej w połaczeniu z WB ?.
No właśnie, Jakoś pozostawione bez odpowiedzi[/quote]
Ciekawa dyskusja. A odpowiedzi wciąż brak. I słusznie