Najlepszy europejski szybki pancernik

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Najlepszy europejski szybki pancernik

King George V
9
18%
Bismarck
11
22%
Scharnhorst
2
4%
Vittorio Veneto
3
6%
Richelieu
24
49%
Sowietskij Sojuz
0
Brak głosów

Liczba głosów: 49

Awatar użytkownika
SmokEustachy
Kontakt:

Post autor: SmokEustachy »

Nala pisze:tak sie dzieje na kazdym okrecie, gdy pocisk pieprznie na linii wody lub pod nia, a to i tak sie zadko zdarza (problem pociskow nurkujacych wcale nie jest powszechny). Co w tym nowego ? Tyle ze na Iowce bedzie tylko jedna dziora, od pocisku, bo przed odlamkami doskonale chroni wzmocniony kadlub (38 mm STS).
A jakby taki pocisk walnal w belt Bismarcka, to by nie bylo ani dziury...
Awatar użytkownika
Nala
Kontakt:

Post autor: Nala »

SmokEustachy pisze:
Nala pisze:tak sie dzieje na kazdym okrecie, gdy pocisk pieprznie na linii wody lub pod nia, a to i tak sie zadko zdarza (problem pociskow nurkujacych wcale nie jest powszechny). Co w tym nowego ? Tyle ze na Iowce bedzie tylko jedna dziora, od pocisku, bo przed odlamkami doskonale chroni wzmocniony kadlub (38 mm STS).
A jakby taki pocisk walnal w belt Bismarcka, to by nie bylo ani dziury...
Ze jak ?
320 mm pionowego pancerza i nie byloby dziury ??? :-o
Hej, det borde en ande i en flaska hos mej.
Kom hem med mej, jag har en ande som väntar pa dej.
Här bor en ande som väntar pa dej, det bor en ande hos mej.
Awatar użytkownika
ms1981

Post autor: ms1981 »

mam jedno pytanie do wszystkich. pytanie dotyczy innego tematu, ale wydaje mi sie ze tutaj moga pasc istotne informacje. co sadzicie o dzielnosci morskiej Scharnhorsta? podobno mial za nisko burte, co bylo powodem ciaglego zalewania. spotkalem sie ze stwierdzeniem ze pod tym wzgledem nie radzil sobie zbyt dobrze na atlantyku.
Awatar użytkownika
Nala
Kontakt:

i sa to prawdziwe informacje, nie da sie ukryc. Warto popatrzec tez na niemieckie kroniki, wyraznie widac, ze S nie radzi sobie z fala za dobrze (jak na pancernik)...
Awatar użytkownika
ms1981

Nala czytales moze dyskusje na temat max predkosci Niemca? Karol podal ze podczas ucieczki w jego ostatniej bitwie osiagnal on 34 wezly. Napisal ze sa to pomiary z Duke of York i Belfasta. Nie podwazam zrodel Karola, ale wiem ze wtedy nie byly idealne warunki i jakos nie moge w to uwierzyc...
Czekam na wypowiedzi inncyh na ten temat.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Nala pisze:O ! widze ze czesc moich postow poszla w pizdu !
No gratuluje. Widze, ze to forum akceptuje tylko tresci poprawne politycznie. No, no - a mowia, ze ja prowadze klub twarda reka. HAHAHA :lol:
Co Ci Nala zniknęło ?!? :o tu mogę kasować ja albo Nicpoń a zapewniam że żadnemu z nas nie bardzo się chce kasować cudze posty. Za duże z nas leniwce :D
MiKo
Admin FOW

dashiki,
wypowiedzi karola sa często dośc frywolne więc nie ma zbytnio co komentować... bez obrazy of course karol..... ;)
Awatar użytkownika
ms1981

Frywolne, czy nie dalo do myslenia. Tym bardziej ze wlasciwie nikt nie zangazowal sie w ta dyskusje jak my obaj. Jestem ciekaw co inni sadza.
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Spróbuję :roll: W żadnym źródle nie spotkałem informacji o tak dużej szybkości Scharnhorsta. A lubię ten okręt bardzo, a jego model zdobi mi półkę :lol: Z jednej strony moc maszyn miał imponującą, z drugiej na zdjęciach nieźle rył dziobem. W czasie ostatniej bitwy stan morza był więcej niż marny i uważam, że nie było szans na rozwinięcie pełnej prędkości. Pomiar dokonany z odległości wielu mil ma wartość umiarkowaną. Dlatego też jednak stawiam na dane oficjalne - 32 w - Convay.
MiKo
Admin FOW

No dobrze, uważaj... ;)

Karol, skąd wytrzasnąłeś te 34 węzła?
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

dla 34w S. potrzebuje 200.000KM
Awatar użytkownika
ms1981

Morze na bank bylo wzburzone pozadnie, bo na doscigniecie go przez brytyjskie niszczyciele i krazowniki nie bylo co liczyc.
Awatar użytkownika
Nala
Kontakt:

W zwiazku z tym, ze jestem wspolnie z Primo (kolega prawnik z mojego klubu Iron Cats) w trakcie opracowywania ksiazki o S & G, nie powiem ile robil. Ale zapewniam, ze nie zadne 34 w. a nawet nie 30...
Awatar użytkownika
Nala
Kontakt:

MiKo pisze:
Nala pisze:O ! widze ze czesc moich postow poszla w pizdu !
No gratuluje. Widze, ze to forum akceptuje tylko tresci poprawne politycznie. No, no - a mowia, ze ja prowadze klub twarda reka. HAHAHA :lol:
Co Ci Nala zniknęło ?!? :o tu mogę kasować ja albo Nicpoń a zapewniam że żadnemu z nas nie bardzo się chce kasować cudze posty. Za duże z nas leniwce :D
W porzadku Michal.
Jest ok. Po prostu ktos sobie wzial i przeniosl pol tematu do nowego watku... U mnie takie chocki klocki moge tylko ja robic lub moj zastepca (jak mnie nie ma). BTW, mna sie nie przejmujcie, nie zabawie dlugo...
Awatar użytkownika
ms1981

To stane w obronie Karola. Obiektywnie patrzac, jezeli Karol znalazl ze 34 wezly wynikalo z pomiarow na pancerniku brytyjskim, i zalozmy ze ten pomiar zawyzyl o 2 wezly. To czy przy takiej pomylce jest szansa nadal skutecznego ognia, bo jednak go trafiali. Po drugie tem problem wyniknal a propos rozmowy o Dunkerque. Tam ktos podal ze na probach osiagnal 156 000 KM. Czy przeciazajac maszyny dalby rade dojsc do 200 000KM?
Awatar użytkownika
seawolf

Post autor: seawolf »

Niedalby rady, przeciazac mozna o 10-15% a nie o 30 :)
ODPOWIEDZ