Wyłącznie fotki (1)
Kupujcie więcej Adidasów i towarów Made in China (ludowe rzecz jasna, nie mylic z prawdziwą Republic of China) to zbudują takich i innych wiecej i "wyzwola" Tajwan tak jak Hongkong, a świat palcem nie kiwnie. Jeszcze do nas przyjdą przez terytorium byłego ZSRR. Uczcie się chińskiego.
Ale na serio
ZH wrote:
Ale jeszcze coś z tamtej strony- okręt podwodny z Chin. Niby podobny do typu 877 ale jakiś inny
Weyers 2002-2004 podaje "093" (na pochylni) 110 metrowy rakietowy z torpedami, ze sterami na obudowie kiosku i taki "napompowany". Ma wystająca płetwe sterową i kiosk bliżej dziobu niż 877/636. może to ten?
Andrzej J.
Ale na serio
ZH wrote:
Ale jeszcze coś z tamtej strony- okręt podwodny z Chin. Niby podobny do typu 877 ale jakiś inny
Weyers 2002-2004 podaje "093" (na pochylni) 110 metrowy rakietowy z torpedami, ze sterami na obudowie kiosku i taki "napompowany". Ma wystająca płetwe sterową i kiosk bliżej dziobu niż 877/636. może to ten?
Andrzej J.
Okręt z nr 169 określany jest jako typ 052B i zbudowano 2 jednostki.
168 GUANGZHOU(?)
169 WUHAN(?)
Natomiast nr 170 klasyfikują jako 052C i seria stanowi również 2 sztuki.
170 LANZHOU(?)
171 ????
Co się natomiast tyczy nowego OP to jest on określany jako typ 04X YUAN i stanowi sumę wiedzy uzyskaną z typu 877 KILO i 039A SONG.
Został on zbyudowany w WUHAN SHIPYARD i jest jednostką klastczną
Kolego Andrzeju masz pewnie rację, ale zdjęcia wklejam ze względów czysto informacyjnych i polityka mnie nie interesuje. Tajwn pewnie łykną
i świat nawet się nie zająknie, czego wymowną zapowiedzią byly ostatnie wspólne manewry morskie kitajców z brytolami.
ZH
168 GUANGZHOU(?)
169 WUHAN(?)
Natomiast nr 170 klasyfikują jako 052C i seria stanowi również 2 sztuki.
170 LANZHOU(?)
171 ????
Co się natomiast tyczy nowego OP to jest on określany jako typ 04X YUAN i stanowi sumę wiedzy uzyskaną z typu 877 KILO i 039A SONG.
Został on zbyudowany w WUHAN SHIPYARD i jest jednostką klastczną
Kolego Andrzeju masz pewnie rację, ale zdjęcia wklejam ze względów czysto informacyjnych i polityka mnie nie interesuje. Tajwn pewnie łykną
i świat nawet się nie zająknie, czego wymowną zapowiedzią byly ostatnie wspólne manewry morskie kitajców z brytolami.
ZH
Ostatnio zmieniony 2004-07-18, 22:45 przez ZH, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Więcej poczucia humoru koledzy.
Informacja o OP jest zaczerpnięta se strony:
http://taiwansecurity.org/News/2004/WT-160704.htm
i jeszcze trochę z innych miejsc.
ZH
Informacja o OP jest zaczerpnięta se strony:
http://taiwansecurity.org/News/2004/WT-160704.htm
i jeszcze trochę z innych miejsc.
ZH
Tak na poważnie, to jednak nie jest tak jak pisze Andrzej.Anonymous pisze:Kupujcie więcej Adidasów i towarów Made in China (ludowe rzecz jasna, nie mylic z prawdziwą Republic of China) to zbudują takich i innych wiecej i "wyzwola" Tajwan tak jak Hongkong, a świat palcem nie kiwnie. Jeszcze do nas przyjdą przez terytorium byłego ZSRR. Uczcie się chińskiego.
Andrzej J.
Kluczową sprawą było otwarcie się Chin na świat. Z ich potencjałem demograficznym i surowcowym MUSIAŁ tam zacząć napływać kapitał, a wraz z katpitałem technologia. Połączenie kapitału i technologii z kolei musiało przynieść wymierne efekty w postaci rozwoju chyba niemal wszystkich dziedzin życia społecznego i przemysłu.
I wszystko byłoby w sumie OK, gdyby nigdy nie wygaszone imperialne i mocarstwowe zapędy Chińczyków...
Zastanawialiście się kiedyś, na cholerę Japonii potrzebna dziś tak relatywnie potężna flota? Wydawać by się mogło, że wraz z upadkiem ZSRR potencjalny wróg zniknął... A tymczasem wróg się tylko zmienił - powstałą próżnię wypełniają powoli, ale konsekwentnie Chiny.
Ot, takie moje przemyślenia...
-
No tak.
Grzechu napisał:
Kluczową sprawą było otwarcie się Chin na świat. Z ich potencjałem demograficznym i surowcowym MUSIAŁ tam zacząć napływać kapitał, a wraz z katpitałem technologia. Połączenie kapitału i technologii z kolei musiało przynieść wymierne efekty w postaci rozwoju chyba niemal wszystkich dziedzin życia społecznego i przemysłu.
To są gołe fakty.
natomiast :
I wszystko byłoby w sumie OK, gdyby nigdy nie wygaszone imperialne i mocarstwowe zapędy Chińczyków
to już my tak widzimy bo...ONi to widzą zupełłnie inaczej.
Kraj przez dwa wieki całe upokarzany przez obcych najeźdzców :Białych i żółtych...
Powstanie bokserów...
Szanghaj...
II wojna światowa-obce wojska na swoim terytorium, Dumne Państwo środka- upokorzone...
bieda...
a obecnie...ten kraj ma największe rezerwy walutowe świata.
i buduje... i będzie Gospodarzem następnej światowej Olimpiady.
i tylko zastanawiam się czy to aby napewno Japonia utrzymuje i rozbudowuje swoją flotę dla obrony? czy to Chiny?
Grzechu napisał:
To są gołe fakty.
natomiast :
I wszystko byłoby w sumie OK, gdyby nigdy nie wygaszone imperialne i mocarstwowe zapędy Chińczyków
to już my tak widzimy bo...ONi to widzą zupełłnie inaczej.
Kraj przez dwa wieki całe upokarzany przez obcych najeźdzców :Białych i żółtych...
Powstanie bokserów...
Szanghaj...
II wojna światowa-obce wojska na swoim terytorium, Dumne Państwo środka- upokorzone...
bieda...
a obecnie...ten kraj ma największe rezerwy walutowe świata.
i buduje... i będzie Gospodarzem następnej światowej Olimpiady.
i tylko zastanawiam się czy to aby napewno Japonia utrzymuje i rozbudowuje swoją flotę dla obrony? czy to Chiny?

"Im więcej czytam - tym więcej mam pytań"
-
Oprócz tego w kraju panuje 20% bezrobocie, co roku przybywa 20 mln bezrobotnych z wyżu lat osiemdziesiątych, nie ma tam emerytury - więc się nie dziwcie że tak tanio się u nich pracuje. A poza tym podejżewam żeby wejść do intratnego interesu jakim jest handel bronią, a wtym przypadku okrętami to sami muszą coś dla siebie zbudować lub kupić aby skopiować. U nich czegoś takiego jak prawa autorskie i licencje to są chyba tylko na papierze.
Marek S.
Marek S.
hehe to jest taka ekonomiczna anegdotka. Pewien amerykanski profesor mial doktoranta z chin, i chwalil sie ile to tlumaczen ma jego podrecznik. Wylicza iles tam z rzedu i na koniec, pyta sie - A moze panski kraj jest zainteresowany tlumaczeniem, chetnie bym panu w tym pomogl. - Nie ma takiej potrzeby. Podrecznik juz jest przetlumaczony, po czym doktorant [autor owego tlumaczenia] z usmiechem wrecza profesorowi tlumaczenie chinskie jego wlasnego podrecznika... [autentyk!] 

Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...