A co to za artykuł? Co za niszczyciele rakietowe?
Potęga Bismarcka-prawda czy mit?
-
Re: Potęga Bismarcka-prawda czy mit?
Nie wiem czy formę wypowiedzi Mullenheima można potraktować jako „niepokój”
Ale na 99% mogę powiedzieć że ten autor nie przytacza żadnej opinii Lindemana na temat problemu ze sterowaniam wałami.
Historia jest najlepszą nauczycielką życia, bo
Jeszcze nigdy, nikogo, niczego nie nauczyła.
Ten autor to Mullenheim czy Pan Nowak bo się pogubiłem?
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
Książkę czytałem dość dawno - jak tylko się ukazała w Polsce - więc mogę źle pamiętać, ale jestem przekonany, że u Mullenheima padło stwierdzenie o zatroskaniu Lindemana nad słabą manewrowością Bismarcka na samych śrubach.
Grzegorz Nowak to tylko powtórzył.
Zresztą w którejś z polskich monografii Bismarcka jest o tej trosce o słabą manewrowość też wspomniane.
Grzegorz Nowak to tylko powtórzył.
Zresztą w którejś z polskich monografii Bismarcka jest o tej trosce o słabą manewrowość też wspomniane.
-
Maciej,
Pamięć mam dobrą tylko krótką a ty mi tu z jakąś prehistorią...
Pisząc „ten autor” miałem na myśli Mullenheima, a że biblia bismarckomaniaków czyli książka wspomnianego IV oficera artylerii powinna obowiązkowo znajdować się w ich biblioteczce na honorowym miejscu, to mogę stwierdzić że na stronie 55 polskiego wydania nie ma słowa o „zaniepokojeniu Lindemana”. Jeśli trzeba więcej, mogę podrzucić skan strony. Oczywiście nie wykluczam że gdzieś jednak coś jest wspomniane, szansę oceniam jednak na 1% niepewności.
Pamięć mam dobrą tylko krótką a ty mi tu z jakąś prehistorią...
Pisząc „ten autor” miałem na myśli Mullenheima, a że biblia bismarckomaniaków czyli książka wspomnianego IV oficera artylerii powinna obowiązkowo znajdować się w ich biblioteczce na honorowym miejscu, to mogę stwierdzić że na stronie 55 polskiego wydania nie ma słowa o „zaniepokojeniu Lindemana”. Jeśli trzeba więcej, mogę podrzucić skan strony. Oczywiście nie wykluczam że gdzieś jednak coś jest wspomniane, szansę oceniam jednak na 1% niepewności.
Wspomniał czy nie jakoś to fantazją zalatuje. Cenię sobie Pana Nowaka tym bardziej mnie ten wtręt dziwi. Lindeman pewnie jak każdy dowódca okrętu znał słabe i mocne strony swojej jednostki, czemu akurat to miało by go niepokoić? Jakimś prorokowaniem na się to wszystko zalatuje.
lecela niye aka ohinni mahel mitawa cante
-
Najlepiej byłoby zapytać samego autora skąd to stwierdzenie pochodzi. Natomiast jeśli chodzi o książkę Mullenheima, to jest tam tu i ówdzie jakieś proroctwo. Na przykład w czasie postoju w Norwegii niejaki Budich miał powiedzieć coś w stylu: „Jeśli się pomyśli że ci wszyscy, którzy dzisiaj opalają się na pokładzie, za tydzień nie będą żyli… Straszne!”
Zaraz tam straszne, Jogi - dobry indianin to.. no wiesz! 
Pozdrawiam,
Maciej
Pozdrawiam,
Maciej
-
Zagadka.
Ile paliwa zabierały na pokład pancerniki typu Bismarck?
Zaryzykuję, że nic.jogi balboa pisze:Zagadka.
NA pokład?
Optymista wierzy, że cały świat stoi przed nim otworem.
Pesymista wie, co to za otwór!
Pesymista wie, co to za otwór!
Podaje wg: http://www.kbismarck.com/bsweights.html czyli 6.194 ton mazutu mogło wejść do zbiorników lub 7,400 metric tons. I tak też rozumiem "na pokład". 

-
Oj tam oj tam… faktycznie na pokład to nie za wiele. Ktoś mógłby się pośliznąć. 
No właśnie. Bo w literaturze różnej spotkałem różne dziwne wartości pomiędzy 7400 a 8300ton. Ale przy okazji ostatniej dyskusji z Maciejem, zwróciłem uwagę na jednostki podawane przy ilości paliwa z dzienniku okrętowym. No i jest tam że przed Rheinubung max stan wynosił około 8200m3 (metrów) paliwa. Czyli wyjaśnia się poniekąd problem rozbieżności. Część autorów mylnie podaje metry jako tony. Po przeliczeniu, w założeniu że m3 mazutu waży około 0,9tony, wychodzi że 8200m3=7400t.
Pomyślałem że tak na przyszłość warto poruszyć ten wątek
No właśnie. Bo w literaturze różnej spotkałem różne dziwne wartości pomiędzy 7400 a 8300ton. Ale przy okazji ostatniej dyskusji z Maciejem, zwróciłem uwagę na jednostki podawane przy ilości paliwa z dzienniku okrętowym. No i jest tam że przed Rheinubung max stan wynosił około 8200m3 (metrów) paliwa. Czyli wyjaśnia się poniekąd problem rozbieżności. Część autorów mylnie podaje metry jako tony. Po przeliczeniu, w założeniu że m3 mazutu waży około 0,9tony, wychodzi że 8200m3=7400t.
Pomyślałem że tak na przyszłość warto poruszyć ten wątek
Z tymi jednostkami to w ogóle jest dym i jazda. Zwłaszcza jak kto chce przeliczać z dokładnością do setnego miejsca po przecinku. ( coś takiego jak precyzja wykonania zbiornika i pomiaru jego pojemności to już w ogóle pominę ).
Jakby przeliczyć te 7400 ton metrycznych na tony standardowe to wyjdzie jakieś 7280 ts ( mniej więcej )
Pewnie dlatego np. w FTP-218 Amerykanie podają ile to galonów się zużywa na godzinę i ile waży galon paliwa, żeby była jasność co do przeliczenia.
Zresztą podają "około" tyle a tyle funtów.
A żeby było fajniej to potem Iowkę przystosowano do spalania lżejszego paliwa. Wyszłoby na to że paliła od ręki sporo mniej ( w kilogramach ), ale w litrach to już nie specjalnie...
Jakby przeliczyć te 7400 ton metrycznych na tony standardowe to wyjdzie jakieś 7280 ts ( mniej więcej )
Pewnie dlatego np. w FTP-218 Amerykanie podają ile to galonów się zużywa na godzinę i ile waży galon paliwa, żeby była jasność co do przeliczenia.
Zresztą podają "około" tyle a tyle funtów.
A żeby było fajniej to potem Iowkę przystosowano do spalania lżejszego paliwa. Wyszłoby na to że paliła od ręki sporo mniej ( w kilogramach ), ale w litrach to już nie specjalnie...
W moje ręce trafił egzemplarz pisma "Uważam Rze" numer 21/2011. Znajduje się tam artykuł Piotra Zychowicza o końcu Bismarcka. Autor przedstawia nie zbyt popularną wersje zdarzeń w której to. NIemcy po ciężkim ostrzale okrętów alianckich, próbują desperacko nawiązać kontakt z aliantami, a to poprzez używanie systemu semaforowego, reflektora a nawet wywieszeniem czarnej flagi, celem poddania okrętu. Tommy Beyers który służył w artylerii na pancerniku Rodney( nie znam gościa) wyznaję przed śmiercią dręczący go fakt jak to niemieccy marynarze próbują powyższych sygnałów i zostają celowo zignorowane przez brytyjskich dowodzących. W artykule są także relacje zniesmaczonych marynarzy brytyjskich, celowym znęcaniem się nad swoją ofiarą.
Na ile była prawdziwa chęć poddania się niemieckiego okrętu? Czy były takowe próby w rzeczywistości?
Na ile była prawdziwa chęć poddania się niemieckiego okrętu? Czy były takowe próby w rzeczywistości?