Andrzej Kliszewski pisze:Nala naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy warstowymi systemami TDS na różnych okrętach

Z tego co wyczytałem to przyczyną zwarć w napędzie SARY były przecieki a nie wstrząsy a japońskie torpedy lotnicze nie potrafiły przerwać grodzi Nr 2 bynajmniej nie na LEXIE (ba miał to szczeście ze go w PH nie było inaczej byśmy teraz o Morzu Koralowym nie rozmawiali!)
Pochodzenie źródła nie ma znaczenia (chyba że ktoś jest rasistą

) jak wykażesz że dane źródło jest niewiarygodne to wtedy się z Tobą zgodze że to jest zle źródło ale bynajniej nie dlatego że autorem jest Rosjanin (postaw się w jego miejsce gdy ktoś cytując Twoją pracę np. w W. Brytanii nawet nie czytając czy nie weryfikując Twoich informacji powie- No nie jakieś am "polskie" źródło nie możesz zacytowac chociaż jakiegoś kanadyjskiego (dla przykładu - nie mam nic do Kanadyjczyków

)
Opary były systemu CO2 nie było i to fakt. Mi chodzi o przyczyne tych pożarów to ważniejsze gdyż poprzedza kopoty wynikające z braku CO2!
Były bardzo wytrzymałe lotniskowce nawet z zamkniętymi hangarami (jeden nawet kolo Krety dostał dawke starczającą na 10 LEX-ów mimo że był o 1/3 mniejszy)
Nie krytykuje systemu warstwowego jako takiego - Czytaj dokładnie proszę - krytykuje system biernej obrony konkretnych okrętów ex. krążowników liniowych - lotniskowców LEX i SARA!!!
Pozdrawiam Andrzej K.
Nala naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy warstowymi systemami TDS na różnych okrętach.
- Oj ! Widze... Ale jaka roznica byla w TDS miedzy Lexem a Tennessee ?
Z tego co wyczytałem to przyczyną zwarć w napędzie SARY były przecieki a nie wstrząsy a japońskie torpedy lotnicze nie potrafiły przerwać grodzi
- Nie wiem tego, trzeba to sprawdzic. Jak skoncze swoja robote to moge poszukac, podobnie jak amunicji zblizeniowej do Boforsow 40 mm.
Nr 2 bynajmniej nie na LEXIE (ba miał to szczeście ze go w PH nie było inaczej byśmy teraz o Morzu Koralowym nie rozmawiali!)
- Dlaczego uwazasz, ze TDS Lexa jest inny niz Tennessee ?
Pochodzenie źródła nie ma znaczenia (chyba że ktoś jest rasistą ) jak wykażesz że dane źródło jest niewiarygodne to wtedy się z Tobą zgodze że to jest zle źródło ale bynajniej nie dlatego że autorem jest Rosjanin
- Mnie to wystarczy. Ja rosyjskie zrodla traktuje jako "ciekawostke". Napatrzylem sie na ich okrety wojenne dosc by twierdzic jednoznacznie ze ONI SIE NIE ZNAJA. A bledow to jest kupa, starczy popatrzec na Korotkina, a to jedno z lepszych ich zrodel... Kidys spotkalem sie z jednoznacznym stwierdzeniem, ze Vanguard by rozstrzelal Iowa - argument "bo 381 mm starczy na Iowa"

Reasumujac, jak przestana na ich okretach wpadac mi do zupy karaluchy, a ja sam przestane slizgac sie na smarze po podlodze, moze zaczne im wierzyc
Opary były systemu CO2 nie było i to fakt. Mi chodzi o przyczyne tych pożarów to ważniejsze gdyż poprzedza kopoty wynikające z braku CO2!
- Pozary ? Gdy nastapila eksplozja nie bylo juz pozarow. Jedynie okret byl caly wypelniony oparami. Starczylo ze jakis marynarz zapalil peta i KABOOM. Co tez pewnie nastapilo, bo eksplozja zaskoczyla wszystkich, wlacznie z ekipami OPA.
Były bardzo wytrzymałe lotniskowce nawet z zamkniętymi hangarami
- No jakie ? Jakie wytrzymaly dwie 205 kg torpedy ?
(jeden nawet kolo Krety dostał dawke starczającą na 10 LEX-ów mimo że był o 1/3 mniejszy)
- Tak, otrzymal trafienie dwiema 205 kg torpedami z Heksogenem ?

Ilustrious otrzymal zdaje sie 8 bomb i 0 torped. Wiem ze to, ze taki jeden Ark Royal poszedl na dno po jednej bez Heksogenu

Illustrious mial TDS zapozyczony z pancernikow typu KGV. Co byl on warty pokazal Kuantan. Co by nie bylo, lotniskowce typu Illustrious byly ostatnimi duzymi wojennymi lotniskowcami RN. Nalezaly do okretow, na ktorym wykozystano mase doswiadczen z eksploatacja lotniskowcow. W dodatku byly to tzw. pancerne lotniskowce, to i nie dziwota, ze nawet kilka bomb 250 i 500 kg nie mogly ich ukatrupic. Ale zaloze sie ze dwie 205 kg Heksogenowe torpedki by odczul i to dalece dotkliwiej niz Lex ! Lexa po prostu alatwily opary, a wynikalo to wciaz z malego doswiadczenia z eksploatacja lotniskowcow w US Navy.
Hej, det borde en ande i en flaska hos mej.
Kom hem med mej, jag har en ande som väntar pa dej.
Här bor en ande som väntar pa dej, det bor en ande hos mej.