PROJEKT APELU O ZORGANIZOWANIE W GDYNI POKAZU OKRĘTÓW MW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

Jarek C.

Re: PROJEKT APELU O ZORGANIZOWANIE W GDYNI POKAZU OKRĘTÓW MW

Post autor: Jarek C. »

Moim skromnym zdaniem jak na pierwszy raz od wielu lat to było zje... fajnie :)
A jak wrażenia naszych wysłanników na fregacie ?
Awatar użytkownika
Wicher

Post autor: Wicher »

Brawo! Przejrzałem chyba wszystkie portale i serwisy aby jak najwięcej wyłapać z tego co się działo w Gdyni. I muszę przyznać, że wyglądało to bardzo fajnie!
Czekam teraz na naszych reprezentantów aż umieszczą tu zdjęcia własnego autorstwa z parady :)

Swoją drogą - widziałem na zdjęciach na jednym portalu, że na paradę na pokład GTK załapały się osoby, które, moim zdaniem, więcej w ostatnim czasie złego niż dobrego swoimi działaniami przyniosły MW RP ale ... niech tam! W końcu Święto! :)

Stopy wody pod kilem!
Za dzień, za dwa, za noc, za trzy choć nie dziś...
Za noc, za dzień doczekasz się, wstanie świt...
Marek T

Post autor: Marek T »

Jarek C. pisze:Moim skromnym zdaniem jak na pierwszy raz od wielu lat to było zje... fajnie :)
Jarek, dziękujemy!
Awatar użytkownika
Orlik

Post autor: Orlik »

W sumie też mam pozytywne wrażenia. Myślę, że zainteresowanie publiczności przerosło przewidywania MW, dlatego zabrakło próby "zapanowania" nad tłumem. Rzeczywiście przydałby się ten "spiker", który by objaśniał publiczności co widać, i jakieś materiały "promocyjne". Za punkt widokowy wybrałem klif, stamtąd widok był naprawdę dobry. :D

Brawo dla pomysłodawców. :brawo:

http://www.tvn24.pl/-1,1708294,0,1,wiel ... omosc.html
Ostatecznie nie kadłub, działa, czy torpedy, ale ludzie decydują o wartości okrętu.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Dopiero dotarłem do domu...
Jutro (znaczy dziś, ale znacznie później) coś skrobnę.
Jak dla mnie pobyt na Kościuszce był fantastyczny :)
Republika marzeń...
Marek T

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Marek T

No i jeszcze takie ...
Obrazek
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Wrzucanie AVCHD przy moim łączu do przyjemności nie należy dlatego tylko mała próbka.

A do tego kilka fotek z kamery i aparatu: http://imageshack.us/g/62/s1000006.jpg/
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
jkrzew

Post autor: jkrzew »

Kilka innych fotek
Wielkie brawa dla NASZEJ Marynarki Wojennej za zorganizowanie tego wydarzenia!
jkrzew
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Na początek podziękowania:
Jarkowi - za pomysł i przeprowadzenie akcji, której efektem w mniejszym lub większym stopniu (nieistotne) było dojście do skutku całej imprezy oraz za negocjacje z MW co do uczestnictwa członków FOW w rejsie na fregacie.
Wam wszystkim - za poparcie dla tej akcji.
Kmdr ppor. Piotrowi Adamczakowi z biuro prasowego Marynarki Wojennej - za organizację wyprawy.
Mł. chor. szt. Andrzejowi Grażulowi z biuro prasowego Marynarki Wojennej - za opiekę nad "załogantami".
Załodze ORP Gen. T. Kościuszko - za wyrozumiałość dla neofitów.
Całej Marynarce - za organizację.
Współuczestnikom - za współudział.
Pothkanowi - szczególne podziękowania za rozwiązanie moich problemów logistycznych.

Wrażenia?
Tylko pozytywne :)

Krótka fotorelacja:
http://picasaweb.google.com/10142785705 ... cjOl6jU-AE

Uzupełnię ją jeszcze o parę filmów, gdy już je obrobię.
Republika marzeń...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Marmik pisze:zabrakło mi stanowiska z megafonem, z którego informowanoby obserwatorów o tym co widzą oraz stoiska rozdającego za darmo kolorowe foldery (w tym z kolejnością okrętów w paradzie itp) i kartki pocztowe z pięknymi zdjęciami współczesnych polskich okrętów (np. z lotu ptaka, których jest pod dostatkiem, do tego opatrzonych napisem "parada okrętów 2011"). Ponadto spora grupa była niedoinformowana z którego miejsca najlepiej będzie widać paradę (na ile się dało przy okazji kierowałem zagubionych :) ). Koszt profesjonalnego druku kilku (2-3) tysięcy kolorowych ulotek formatu np. A5 to nie więcej niż 300 PLN, a widokówek w formacie A6 to niewiele więcej (ok. 22-29 gr za sztukę).[/size]
Zgadzam się z uwagami Marmika. Był wydrukowany folder "książeczkowy" (treść taka jak informator PDF), szkoda że nie udostępniono go publice na lądzie. Zresztą wystarczyłaby nawet kolorowa ulotka "a la pizzeria", gdzie możnaby również zmieścić konieczne informacje. Megafon - jak najbardziej, tą drogą możnaby przekazać widzom również trochę edukacji (np. o pokojowej roli MW - okręty hydrograficzne, trałowce itd.).

Osobiście miałem przyjemność - wraz z kilkoma kolegami z forum, m.in. Grzechem (szkoda, że tylko kilkoma) i trójką fotoreporterów - zobaczyć paradę "od kuchni", z pokładu ORP Gen. T. Kościuszko (a do tego kilka dodatkowych atrakcji, bo rejs trwał ponad 10 godzin - widzieliśmy m.in. lądowanie i start Seasprite'a, czy przyjęcie RIB-a). Z tego, co widziałem z zatoki - odcinek od pd. końca bulwaru po Molo Południowe był koło 16.30 dosłownie oblepiony. Wystrzały z Błyskawicy było dobrze słychać, więc domyślam się, jakie wrażenie musiały zrobić bliżej... być może warto powrócić do proponowanego kiedyś pomysłu, aby przekształcić to w swoisty "gdyński hejnał"? Np. w niedzielę o 12?

Za rok w Gdyni ma być BALTOPS - może warto główne obchody Święta MW przesunąć wówczas te kilka tygodni wcześniej, aby odpowiednio rozreklamować wizytę okrętów zagranicznych. Co do samej parady - myślę, że niekoniecznie należałoby ją powtarzać w tej formie co roku (chyba, że MW uzna, że można ją łatwo wkomponować w jakieś ćwiczenia), bo może zbytnio zpowszednieć. Ale np. raz na 3-4 lata - jak najbardziej. A "regularnie" np. gala banderowa na kotwicy.

Przy okazji - dziękuję za gościnę załodze ORP Gen. T. Kościuszko, za opiekę nad naszą grupką - mł. chor. szt. Andrzejowi Grażulowi, oraz pozdrawiam kolegów zainstalowanych na H-8 :D

Aha, niektórych może zainteresować, że wspomniana fregata przynajmniej pod względem napędu trzyma się świetnie - na odcinku do oddania śmigłowca (nie wiem czemu, przyjmowanie i oddawanie Kamana odbywało się na pełnym morzu - obstawiam jakieś wymogi bezpieczeństwa?) pruła spokojnie ponad 20 węzłów, na oko (potem sobie przeliczyłem odcinek do czasu) nawet jakieś 24-25, a może nawet więcej. Conieco widać to na tym zdjęciu Grzecha.
Ostatnio zmieniony 2011-06-27, 18:00 przez pothkan, łącznie zmieniany 2 razy.
szafran

Post autor: szafran »

Jarek C. pisze:Moim skromnym zdaniem jak na pierwszy raz od wielu lat to było zje... fajnie :)
Podzielam Twoją opinię i jednocześnie dziękuję za zaangażowanie w ten projekt. Co tu dużo pisać udało się :brawo:

Jak tylko dojdę do siebie napiszę kilka swoich skromnych przemyśleń.

PS
Kilka moich pstryków

http://odwaszegofotokorespondenta.blogs ... orska.html
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Jeszcze kilka zdjęć ode mnie. Jakość mizerna, bo niestety ze względu na zgon aparatu byłem zdany na telefon, więc fociłem "a la Napieralski".
Załączniki
26062011103.jpg
26062011103.jpg (62.34 KiB) Przejrzano 7181 razy
26062011100.jpg
26062011100.jpg (114.01 KiB) Przejrzano 7181 razy
26062011098.jpg
26062011098.jpg (74.49 KiB) Przejrzano 7181 razy
26062011091.jpg
26062011091.jpg (82.03 KiB) Przejrzano 7181 razy
26062011084.jpg
26062011084.jpg (81.24 KiB) Przejrzano 7181 razy
26062011080.jpg
26062011080.jpg (97.09 KiB) Przejrzano 7181 razy
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

pothkan pisze:Osobiście miałem przyjemność - wraz z kilkoma kolegami z forum, m.in. Grzechem (szkoda, że tylko kilkoma) i trójką fotoreporterów - zobaczyć paradę "od kuchni", z pokładu ORP Gen. T. Kościuszko
Cieszę się bardzo, iż udało się Wam wyjście na fregacie :)
Było Was tylko kilku ponieważ tylko kilku wyraziło taką chęć. Nie było żadnych cięć personalnych :)
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Jarek C. pisze:Było Was tylko kilku ponieważ tylko kilku wyraziło taką chęć. Nie było żadnych cięć personalnych :)
W to akurat nie wątpię :wink:
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Eeeeech.. Szczęściarze !!!
Nawet nie wiecie, jak bardzo Wam zazzzzdroszczę. Ale zazdrością taką zdrową. Podejrzewam, że nieprędko będzie poprawka z parady. :(
Głupio się przyznać, ale wystarczyło przemeblować plany, trzasnąć drzwiami samochodu i wylądować na nabrzeżu. 2 dni urlopu to chyba niewielka cena.

Gratuluję pomysłodawcy !!! Mądra idea. Trochę mi głupio za przytyk z biletami. Ale trudno, poszedł.
Fotki piękne. Cieszą oko. Nawet jeśli robione komórkami.

Eeeeeech. Zostało mi tylko westchnąć.
Szkoda, że mam wolny pomyślunek :glupek2:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
ODPOWIEDZ