Czy i ile dni mógł prowadzić Bismarck blind fire?

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

Post autor: nicpon »

MiKo pisze:
nicpon pisze:pozwol Mikesz
ze Cie najpierw sprawdze
tzw pytaniem sprawdzajacym:

w ktorym roku, 26 grudnia japońscy dowódcy floty i armii spotkali się na specjalnej naradzie w Pałacu Cesarskim, której tematem była katastrofalna sytuacja japońskich wojsk na Guadalcanal?

:-D
Nicponiu mam tyle ksiażek o Guadalcanal że mimo twojej postury nie dałrady byś ich utrzymać.. :D
Powiedz więc lepiej jaki jest związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy ilością wystrzelonych torped a narada wyżej wspominkowaną....
no tak
ale nie kazdy kto czyta te strone musi miec tyle ksiazek:
http://acn.waw.pl/bs/artyk/chicago/chicago.htm
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

MiKo pisze:Fajnie. Mam kilka zagadnień,,,

1. Nicponiu, powiedz mi łaskawie czy mając na uwadze zdania z poważnej książki (którą ci zresztą kiedyś ci trochę skanowałem) na temat Bismarcka
"The hood was stabilised....by central A-Gyro..."
jak byś nazwał pomieszczenie pod pokładem w którym to "centralne urządzenie żyroskopowe" się znajduje? (oczywiście po angielsku)
Bo mnie się wydaje że "Stabilizer room" świetnie mi tu pasuje.
I teraz mi powiedz czy młody adept zobaczywszy zdjęcie z jakąs pralką (np na stronie http://www.bismarck-class.dk) podpisane "stabilizer room" nie może sobie pomyśleć: "Bismarck mógł prowadzić blind-fire bo miał stabilizowany FCS" ??? (oczywiście plus kilka innych zabawek).

2. Nicponiu, ja rozumiem że można niedoceniać przeciwnika, ale własny ukochany okręt? Ciągle się jakos wijesz jak piskorz - to mógł prowadzić Bismarck ten blind-fire czy nie?
Bo ten cytat "ja nigdzie nie twierdzilem ze Bismarck mogl prowadzic ogien w trybie blind-fire w maju 1941" zdaje sie sugerować że nie mógł. Ale interpretacja twoich wypowiedzi nastręcza trochę trudności i chciałbym wymusić na tobie jakieś wyraziste stanowisko w tej sprawie...

3. Eeeee czy blind-fire można uprawiać bez radaru???
ad 1 i 2) nie wiem co tu kombinujesz Mikeniu
i o jakiej ksiazce mowisz
ale z uteskininiem czekam
kiedy mi skserujesz Friedmany, dokumenty i encyklopedie terminow morskich
a ze ja dobry z matmy i fiizy jestem to ... :-D
ad 3) mozna :P
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Znaczy się chodzi ci o niespójnośc tego tekstu? że nie ma podanego roku?

Jeśli mogę ci doradzić poszukaj jeszcze literówek pewnie coś znajdziesz...
wtedy już chyba zapdnę się pod ziemię... :P
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

chcialem tylko wskazac
ze w swoich tekstach musisz byc bardziej przystepny
dla mlodego adepta :-D
Awatar użytkownika
nicpon
Super Kierownik ;-)
Kontakt:

innymi slowy musisz byc bardziej precyzyjny
bo np w sasiednim temacie Karol uznal
ze pod tym tajemniczym pojeciem stabilizator
masz na mysli stabilizator calego okretu...
MiKo
Admin FOW

nicpon pisze: ad 1 i 2) nie wiem co tu kombinujesz Mikeniu
Jeśli ci to ułatwi to chodzi mi o Campbella ale tu nie chodzi o tytuł tylko o.... zdrowy rozsądek !!!
Chciałem cię spytać co podpowiada ci zdrowy rozsądek ???

ad.2 ciągle nie wiesz co powiedzieć....

ad.3 pomogę przy punkcie 2 - skor można a miał stabilizator (a tak twierdzisz w innym wątku) to chyba mógł uprawiać blind-fire (nawety z tym swoim kulawym RPC dla armat) hę?
MiKo
Admin FOW

nicpon pisze:chcialem tylko wskazac
ze w swoich tekstach musisz byc bardziej przystepny
dla mlodego adepta :-D
czyli w myśl zasady "a u was to murzynów biją" :P
MiKo
Admin FOW

CIA pisze:To co na obrazku to amerykański radar. Niemcy ponoć wtedy mieli dokładniejsze.
Jak impulsy wszystkie takie same?
Na tym zdjęciu obiekt naziemny jest o wiele większy na ekranie niż samolot, więc podobnie pewnie wydląda sytuacja nawodna. Miejsca upadku pocisków - małe"piki" na tle wielkiego "piku" okrętu...
No napewno tego lądu jest większy ale to nie okręt tylko ląd. Chyba tylko prorok by zobaczył "małe echo samolotu" Nie ma echa okrętu dla porównania. Jak by wyglądało echo trzech wysokich jak okręt gejzerów w tej samej odległości?

Co znaczy dokładniejszy - FuMo23 kontra Mk3?
Awatar użytkownika
CIA

Post autor: CIA »

MiKo pisze:
CIA pisze:To co na obrazku to amerykański radar. Niemcy ponoć wtedy mieli dokładniejsze.
Jak impulsy wszystkie takie same?
Na tym zdjęciu obiekt naziemny jest o wiele większy na ekranie niż samolot, więc podobnie pewnie wydląda sytuacja nawodna. Miejsca upadku pocisków - małe"piki" na tle wielkiego "piku" okrętu...
No napewno tego lądu jest większy ale to nie okręt tylko ląd. Chyba tylko prorok by zobaczył "małe echo samolotu" Nie ma echa okrętu dla porównania. Jak by wyglądało echo trzech wysokich jak okręt gejzerów w tej samej odległości?

Co znaczy dokładniejszy - FuMo23 kontra Mk3?
To nie jest impuls lądu tylko obiektu naziemnego - trzeba dokładnie czytac podpisy pod zdjęciami :P
Ja tam jakoś widzę ten impuls samolotu na tym zdjęciu - a prorokiem nie jestem ;)

A z tymi gejzerami to juz nie wiem - chyba, że wykopię jakieś nowe zdjęcie :)

Nie mówię o Mk3 tylko o jakimś amerykańskim radarze obserwacyjnym (CXAM czy coś w tym stylu) sprzed epoki radaru Mk3 (Mk3 wprowadzono pod koniec '41). Przy tamtym radarze FuMo23 to cud techniki :)
Ostatnio zmieniony 2005-01-12, 00:05 przez CIA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
CIA

MiKo pisze:
nicpon pisze: ad 1 i 2) nie wiem co tu kombinujesz Mikeniu
Jeśli ci to ułatwi to chodzi mi o Campbella ale tu nie chodzi o tytuł tylko o.... zdrowy rozsądek !!!
Chciałem cię spytać co podpowiada ci zdrowy rozsądek ???

ad.2 ciągle nie wiesz co powiedzieć....

ad.3 pomogę przy punkcie 2 - skor można a miał stabilizator (a tak twierdzisz w innym wątku) to chyba mógł uprawiać blind-fire (nawety z tym swoim kulawym RPC dla armat) hę?
Właśnie sobie zajrzałem do Campbella i ... troszkę mnie zaskoczyło. Ten cały "gyro system" był uzywany do "blind fire"!
A więc jadnak Miko... :wink:
Awatar użytkownika
CIA

MiKo pisze: Co znaczy dokładniejszy - FuMo23 kontra Mk3?
A wracając jeszcze do tego Mk3...
Czy on aż taki znacznie lepszy od FuMo23?

Dokładność pomiaru odległości :
- Mk3 - 37m
- FuMo23 - 70m
70m przy patternie o długości 400m (odległość 20 000m) jest do przeżycia

Dokładność kierunku:
- Mk3 - 2 mil, czyli 0,056 stopnia
- FuMo 23 - 0,25/0,3 stopnia (W/g Campbella od 1940 roku wprowadzono urządzenia z podziałem anteny na część nadawczą i odbiorczą co radykalnie poprawiło dokładnośc kierunku, nie wiem czy FuMo 23 miało juz taki podział, być moze dopiero FuMo 24... W takim razie dokładnośc FuMo 23 byłaby znacznie mniejsza...)
Na 20 000 metrów błąd dla Mk3 ok. 20m, dla FuMo23 ok. 90/100m. Te 100m też jest chyba do zaakceptowania przy długości okrętu 250m i patternie szerokości 200m...? Walki w nocy odbywały się na mniejszych dystansach, widac nawet ze Mk3 nie złapałby miejsc upadku pocisków na 20 000m*. Więc np. na 10 000m błąd kierunku wyniósłby dla radaru niemieckiego ok. 45/50m .

*Obserwacja upadku pocisków dla Mk3 do odległości 18 500m, dla FuMo 23 - nie wiem
Ostatnio zmieniony 2005-01-12, 10:08 przez CIA, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
CIA

MiKo pisze:
CIA pisze:Chyba tylko prorok by zobaczył "małe echo samolotu"
Aaaa chwyciłem :lol:
Chodzi Ci zapewne o to "w odległosci 21 mil słabe echo samolotu", no fakt, jak juz ...to widziałbym tam dwa samoloty :wink:
karolk

Post autor: karolk »

nicpon pisze:innymi slowy musisz byc bardziej precyzyjny
bo np w sasiednim temacie Karol uznal
ze pod tym tajemniczym pojeciem stabilizator
masz na mysli stabilizator calego okretu...
stabilizację całego okrętu, jednym urządzeniem można ustabiliwozać jedynie ster okrętowy adminku kochanieńki :wink: a Miko sam rozumie co pisze, to poptworna przypadłość z którą ja tez walczę na wszelkie mozliwe sposoby, a wynika ona z tendencji towrzenia grup tzw. fachowców przez homo sapiens :roll:
karolk

Post autor: karolk »

swoją drogą, jak na Hamerykańskie, ładne te Northamptony, chyba się pomylili budując takie proporcjonalne jednostki :lol:
MiKo
Admin FOW

No to widzisz CIA - niemiecki był dwa razy gorszy od Mk3 :D Nie mogę sobie tu sprawdzić ale wydaje mi się że rozdzielczość Mk3 wynosiła około 400m, a FuMo23 700m. Co rozumiem że przy paternie 400 metrowym dawało jeden zlany impuls z wszystkich upadków, co nie wróży dobrze temu blind fire....
Awatar użytkownika
CIA

Skąd wziąłeś rozdzielczość FuMo 23? W Campbellu znalazłem tylko rozdzielczość (ulepszonego pod tym względem) FuMo 26 - 300m (BTW Amerykanie przez całą wojne nie mieli lepszej rozdzielczości!!! Mk3, Mk8 a nawet Mk 13 miały po 370m).
Na warships1 podaja, ze rozdzielczość Mk3 wynosiła 370m i 10 stopni. Hmmm co oznacza te 10 stopni? Wysyłał wiązkę fal o rozchyleniu 10 stopni?
ODPOWIEDZ