Marmik dysponujesz starymi danymiMarmik pisze:Pomijam już że pajęczyny powstają w ciągu jednej nocy (to fakt, potwierdzony empirycznie).
Flota w dół, ilość admirałów w górę...
Marmiku o ile się orientuję to tylko dwa okręty typu Orkan są wyposażone i należycie uzbrojone. Jeżeli nie zdajesz sobie sprawy że dwa okręty na taką długą linię brzegową jaką mamy to cholernie mało to dyskusja z tobą ma wiele wspólnego z młóceniem plew.
Polska jest bezbronna na morzu jak nigdy wcześniej w historii. To slogan wsparty dwiema jednostkami typu Orkan… i niczym więcej.
Polska jest bezbronna na morzu jak nigdy wcześniej w historii. To slogan wsparty dwiema jednostkami typu Orkan… i niczym więcej.
Nie chcę być adwokatem Marmika, ale wydaje mi się, że Marmik jest doskonale zorientowany co do siły naszej MW, co do ilości okrętów typu Orkan, długości linii brzegowej etc. etc., ale nie daję głowy co do jego wiedzy na temat młócenia plew... Czuję, że pijesz do Marmika, jakby był odpowiedzialny za stan naszych sił morskich i bezbronności Polski co wydaje mi się kuriozalnedeglock pisze:Marmiku o ile się orientuję to tylko dwa okręty typu Orkan są wyposażone i należycie uzbrojone. Jeżeli nie zdajesz sobie sprawy że dwa okręty na taką długą linię brzegową jaką mamy to cholernie mało to dyskusja z tobą ma wiele wspólnego z młóceniem plew.
- dessire_62
Klasyczny przykład dialektyki erystycznej, czyli wyłożenie tezy i zdyskredytowanie (czy wręcz ośmieszenie) adwersarza sugerując, że jakoby zgadzał się z taka tezą. Nie widzę możliwości by w ten nieuczciwy sposób prowadzić dyskusjędeglock pisze:Jeżeli nie zdajesz sobie sprawy że dwa okręty na taką długą linię brzegową jaką mamy to cholernie mało to dyskusja z tobą ma wiele wspólnego z młóceniem plew.

Dziwnym trafem "bezbronności" dowodzą tylko okrętu rakietowe. A dla jakich zadań i na jakim akwenie, przeciwko jakiemu przeciwnikowi? W czasie wrzesnia 1939 to okręty podowodne stwarzały największe zagożenie i to ich najbardziej obawiali sie Niemcy (pomimo, że ich obezność była operacyjnie bez większego znaczenia). Dziś OOP nie odgrywają już żadnej roli, bo ktoś uwzględnia tylko trzystutonowe kutry rakietwe, które, choćby było ich 6, przy obecnej lokalizacji zostaną zniszczone w pierwszej lub drugiej dobie działań wojennych. A przy innej lokalizacji jestem ciekaw koncepcji ich użycia. Zresztą w ogóle jestem ciekaw jakiejś koncepcji prowadzenia działań wojennych, a nie zabawy w statystykę. To typowe. Bawić się w wylicznaki, bez uwzględniania czegokolwiek poza liczbą okrętów, liczbą rakiet i ich zasiegiem.deglock pisze:Polska jest bezbronna na morzu jak nigdy wcześniej w historii. To slogan wsparty dwiema jednostkami typu Orkan… i niczym więcej.
Otóż, czasami zamiast wycofac sie z czegoś co się napisało, lepiej poszerzyć zakres dyskucji lub wręcz zastosować mutatio controversiae, by wyszło że "to ja mam rację". A wystarczy tylko poprosić. W wybranych dziedzinach, dla "świętego spokoju" i poprawy samopczucia innych, mogę przyznać rację nawet tym, którzy jej nie mają.Dziadek pisze:... i miałoby to jakikolwiek związek z dyskusją na temat.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
cos w tym jestMarmik pisze:Otóż, czasami zamiast wycofac sie z czegoś co się napisało, lepiej poszerzyć zakres dyskucji lub wręcz zastosować mutatio controversiae, by wyszło że "to ja mam rację". A wystarczy tylko poprosić. W wybranych dziedzinach, dla "świętego spokoju" i poprawy samopczucia innych, mogę przyznać rację nawet tym, którzy jej nie mają.
W MW jest 9 etatów admiralskich. Po awansach z 3 maja na wszystkich będą admirałowie z tym że dwóch nie będzie miało tożsamości stopnia z etatem:
- dca MW - etat admirał floty - wiceadmirała Karweta
- dca COM - etat wiceadmirał - kontradmirał Patz
Komendant AMW (kontradm.) jest już poza MW, podlega MON.
W SzG WP jest vacat na stanowisku asystent szefa SzG WP ds. MW - etat kontradmirał.
- dca MW - etat admirał floty - wiceadmirała Karweta
- dca COM - etat wiceadmirał - kontradmirał Patz
Komendant AMW (kontradm.) jest już poza MW, podlega MON.
W SzG WP jest vacat na stanowisku asystent szefa SzG WP ds. MW - etat kontradmirał.
Jarku, odbierasz ludziom wędkę i dajesz rybę
. I to w sytuacji gdy powszechnie panuje opnia, że nawet gęś każdy może sobie złapać na wędkę.
Choć niewątpliwie jest to mniej "burzliwe" rozwiązanie
.
PS
Warto dodać, że zapewne ów wakat niebawem się zapełni przez co powstanie kolejny w MW. Zatem, będzie kolejny awans w MW i znów temat do komentarzy. Na poziomie tym samym co zwykle.

Choć niewątpliwie jest to mniej "burzliwe" rozwiązanie

PS
Warto dodać, że zapewne ów wakat niebawem się zapełni przez co powstanie kolejny w MW. Zatem, będzie kolejny awans w MW i znów temat do komentarzy. Na poziomie tym samym co zwykle.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
- SmokEustachy
- Kontakt:
- SmokEustachy
- Kontakt:
- SmokEustachy
- Kontakt:
- SmokEustachy
- Kontakt: