Chantiers et Ateliers Augustin Normand

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
AvM

Re: znalezione przeze mnie archiwa stoczni Normanda

Post autor: AvM »

crolick pisze:
Andrzej J. pisze:Informuję uprzejmie w imieniu Stowarzyszenia Lastadia, redakcji "MSiO' i swoim własnym, że znalazłem archiwa stoczni Normanda.
Andrzeju - archiwa Normanda podane przez Ciebie 'odnalazłem' w 2005 roku, a w 2006 roku wysłałem im maila po angielsku z pytaniem o kwerendę dotyczącą Normanda. Niestety nie otrzymałem żadnej odpowiedzi, a że nie mam żadnego dobrego znajomego we Francji niestety sprawa jest dla mnie 'martwa' (podobnie zresztą jak w kwestiach Service Historique de la Marine).
1) Trzeba byc straszne naiwnym piszac do Francozow po angielsku
2) Jak sama nazw wskazuje , jest to serwis historycznya nie informacyjny

jaki wniosek:

Bez francuskiego ani rusz , nietstey.

Z doswiadczenia. uczylem sie intensywnioe miesiac, szkoda ze nie wiecej,
Zwraca sie jak cholera.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Ja się uczyłem trzy lata w liceum... ale więcej pamiętam z roku niemieckiego na studiach :-x Choć jasne, coś zostało i czasem się przydaje. Ale raczej do zrozumienia słowa pisanego, niż konstruowania w tymże własnych wypowiedzi :?

Niestety, AvM ma rację - do Francuzów tylko po francusku, znajomość języków obcych jest tam tragiczna. Zresztą podobnie jak w UK czy USA.
Ostatnio zmieniony 2008-12-02, 23:26 przez pothkan, łącznie zmieniany 1 raz.
autorzy

Post autor: autorzy »

AvM pisze:1) Trzeba byc straszne naiwnym piszac do Francozow po angielsku
Amen. Praktycznie szanse na odpowiedź są niewielkie – ale za to jak napiszesz po francusku, to zazwyczaj archiwa departamentalne są dość uprzejme.
Andrzeju, oglądnij ich stronę:
http://www.archivesdepartementales76.net/
i napisz – oczywiście po francusku – do archiwum departamentu w Rouen:
Archives départementales de Seine-Maritime
archives@cg76.fr

Powinni się odezwać
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

autorzy pisze:
AvM pisze:1) Trzeba byc straszne naiwnym piszac do Francozow po angielsku
Amen. Praktycznie szanse na odpowiedź są niewielkie – ale za to jak napiszesz po francusku, to zazwyczaj archiwa departamentalne są dość uprzejme.
Andrzeju, oglądnij ich stronę:
http://www.archivesdepartementales76.net/
i napisz – oczywiście po francusku – do archiwum departamentu w Rouen:
Archives départementales de Seine-Maritime
archives@cg76.fr

Powinni się odezwać
To nie takie proste - ja się kształciłem w językach zaborców (na zasadzie know your enemy) i po francusku nie parlę, więc tutaj mają pole do popisu koledzy znający język francuski (w tym jeden z autorów :D )
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

crolick pisze:To nie takie proste - ja się kształciłem w językach zaborców (na zasadzie know your enemy) i po francusku nie parlę, więc tutaj mają pole do popisu koledzy znający język francuski (w tym jeden z autorów :D )
Możesz liczyć na pomoc Kotki :lol: .
JB
Andrzej J.

przebadanie archiwum stoczni A. Normanda

Post autor: Andrzej J. »

A P E L
Piszę w imieniu Stowarzyszenia Lastadia, MSiO i kilku kolegów zainteresowanych historią morską, a dokładniej historią żeglugi i okrętownictwa. Tam w tych 90,5 metrach bieżących akt są bezsprzecznie materiały dotyczące:
- Wilka total
- Gryfa total
- repeat Orła (nie tylko dokumenty, dokumentacja, ale i fotografie zaawansowania budowy?)
- projektowania Sołdka (patrz art. Lecha Trawickiego w MSiO nr 58 = 4/2006)
- współpracy z innymi stoczniami równolegle budującymi okręty podwodne typów Wilk i repeat Orzeł dla PMW
i być może jeszcze innych okrętów i statków (nie przeglądałem "Pod polską banderą" i in. książek, może ktoś mi przypomni, co tam jeszcze powinno być?).
"Polskie akcenty w archiwum stoczni A. Normanda" mogłyby być wspólnym projektem badawczym Lastadii, MSiO i FOW.
Uzupełnione o materiały z CAW i innych polskich archiwów (AP Gdańsk, AAN, itd.), gdzie są przechowywane materiały ze Stoczni Gdańskiej i GAL/ŻP mogłyby byś świetnym tematem wysoce merytorycznej konferencje naukowej, posuwającej wiedzę Polaków na temat naszych obu flot i ich jednostek.
Oczywiście nasi znamienici konkurenci w budżetowych instytucjach badawczych, opłacanych za nasze podatki i mających tego rodzaju przedsięwzięcia w statutach, palcem przy ww. tematach nie ruszyli :?
Andrzej Jaskuła
PS.: Kto ma listę referencyjną stoczni Normanda ze spisem zbudowanych jednostek, lub wie gdzie ona dokładnie jest?
A.
Awatar użytkownika
AvM

Re: przebadanie archiwum stoczni A. Normanda

Andrzej J. pisze:PS.: Kto ma listę referencyjną stoczni Normanda ze spisem zbudowanych jednostek, lub wie gdzie ona dokładnie jest?.
Andrzej,

juz tu pisalem

lista jest w ksiazce
La Varende
"Les Augustin Normand"
ksiazka jest w CMM i ja ja tez mam

Stocznia nie prowadzila najpradopodobniej numerow stoczniowych
chociaz piojawiaja sie w LRS na poczatku lat 50 tych
Andrzej J.

THX, pójdę i spis wykseruję. Swoją drogą warto by ją gdzieś nabyć, na www.bookfinder.com czy nawet eBayu (bylebyśmy się tylko nie pobili).
Awatar użytkownika
AvM

Andrzej J. pisze:THX, pójdę i spis wykseruję. Swoją drogą warto by ją gdzieś nabyć, na www.bookfinder.com czy nawet eBayu (bylebyśmy się tylko nie pobili).
W bookfinder nie ma dobrych antykwariatow francuskich.

Ale sam nie pamietam gdzie kupilem
Tzaw1

Post autor: Tzaw1 »

A po co się bić?
http://www.abebooks.de/servlet/SearchRe ... &x=66&y=10
Jeśli to ta książka (Sept...), to chyba dla wszystkich chętnych wystarczy :)
Andrzej J.

Tzaw1 :brawo: To się nazywa efekt synergii, gdzie 1 + 1 = 3.
Szkoda że Ciebie nie poznałem w W-wie na sesji w MWP :(
AJ
Awatar użytkownika
AvM

Andrzej J. pisze:Tzaw1 :brawo: To się nazywa efekt synergii, gdzie 1 + 1 = 3.
Szkoda że Ciebie nie poznałem w W-wie na sesji w MWP :(
AJ
Az tak bardzo bem sie nie napalal, rewelacji tam nie ma.
jefe de la maquina

Post autor: jefe de la maquina »

Pytanie dla Andrzeja J:
O co Tobie w tym apelu chodzi: o tlumacza, czy o wujka, ktory na miejscu wydobedzie materialy ?
Jefe
Andrzej J.

o samoorganizację środowiska ;)
Andrzej J.

Jest jeszcze piąta "polska" jednostka pochodząca od A. Normanda - jacht Velox (Żemojtel czy tak jakoś) związany z hr. Tyszkiewiczem (podobno Marek T. kiedyś o niej wspominał) - vide książka do kupienia na eBayu:
http://cgi.ebay.fr/VELOX-Histoire-Marin ... 2001r20865

TITRE : VELOX 1875 -1914
Editeurs, Datation : Auteurs Editeurs, 1987
FORMAT broché in-4 oblong.
Reliure et pagination : broché éditeur polychrome - 200pp
Illustrations : Nombreuses pleine page dont couleur
ETAT : Bon état quasi-neuf (mint).
THEMES & RECHERCHES :

Le Velox, goélette de plaisance, 1875. De conception révolutionnaire, ce yacht mythique, est dû au talent de l'architecte naval Jacques Augustin Normand. Le modèle date du début du XXe siècle. Le XXe siècle consacre l'âge d'or du yachting et l'avenir est à la démocratisation de la voile. Eric Tabarly révèle la voile aux Français qui se tournent vers l'océan. Mers et rivières sont devenues synonymes de loisirs, tandis que s'organisent autour des passionnés, des rassemblements de vieux gréements reproduisant les fêtes "populaires" des siècles précédents. L'ère du yachting proprement dite débute réellement au XIXe siècle avec la notion de vitesse et l'organisation de compétitions nautiques internationales. Elle trouve son plein épanouissement sous le second Empire, merveilleuse époque de la découverte des bains de mer. Napoléon III dispose d'un yacht "d'Etat", l'Aigle (1858) construit à Cherbourg sur les plans du célèbre ingénieur Henri Dupuy de Lôme. Voiles, vapeur, électricité, moteur à explosion font se mouvoir plus vite le bateau, afin de procurer le bonheur d'être sur l'eau. Les premières régates à Nice en 1879, Clément1842 marque la date de la première vraie régate à voile en mer qui eut lieu au Havre. Jusqu'alors, il y avait bien des petits bateaux à voile sur mer, mais on ne régatait pas. Sur la Méditerranée, les premières régates eurent lieu en 1879.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Andrzej J. pisze:o samoorganizację środowiska ;)
Andrzeju - samo to się nic nie zorganizuje...
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
ODPOWIEDZ