Krynica Morska

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

dakoblue

Post autor: dakoblue »

Latarnia od morza to jest dobrych 500 metrow ,a komin jest chyba troche dalej niz 100 m w wodzie.I kurde wyglada jak komin :D
A nie zatonelo nic kolo Krynicy w 1945?

albo inaczej,ktos tu wrzucal mapy lotnicze z googla,moze by spojrzec na plaze w Krynicy ,bo powiekszenia byly dosyc dokladne,nie pamietam w ktorym topicu to bylo
Awatar użytkownika
pogodny

Post autor: pogodny »

http://www.google.com/maps?f=q&hl=en&q= ... 3&t=k&om=1

Zdjecia Krynicy M z Google Earth - malo dokladne - malo widac.

Tak sobie mysle moze w locjach trzeba poszukac ?

Pozdr.
Pawel
Alkali

Post autor: Alkali »

Witam,
pogodny pisze:Witam
Jezeli chodzi o "komin" to przychodzi mi do glowy inna teoria. Niemcy budowali przy latarniach buczki mglowe takiej konstrukcji - ktora moze przypominac komin. Cos takiego stalo kolo Stilo - podobne mozna znalezc jeszcze przy paru naszych latarniach. Stawiano je blisko brzegu i moze w Krynicy taki buczek juz zostal zabrany przez morze ?

Tak wygladal ten w Stilo. Po wojnie zostal rozebrany, a jego kolumna wykorzystana do budowy latarni w Jastarni.

Pozdrawiam
Pawel
Paweł wielkie dzięki za tę fotkę. Przypadkiem wyjaśniłeś to co gnębiło mnie od pewnego czasu :-o Zastanawiałem się bowiem co to za „beton” zalega na plaży w Stilo. Teraz już wiem, że to pozostałości tego starego buczka. Obecnie wygląda to tak :

Obrazek
Obrazek

Co ciekawe po wojnie (?) postawiono nieco głębiej kolejny buczek, zresztą obecnie także już nieczynny. To jego zdjęcie :

Obrazek

Pzdr,
Alkali
Awatar użytkownika
pogodny

Post autor: pogodny »

Alkali

Fajne fotki !!! Dzieki :D

Co do nowego buczka to zbudowano go w polowie lat 50-tych 150 metrow od morza. Ze starego (ktory byl zagrozony przez zblizajace sie morze - to byla jedna z przyczyn jego zdemontowania i wykorzystania do budowy nowej latarni) wymontowano urzadzenia i zamontowano je na tej wlasnie ceglanej wiezy - gdzie dzialaly do polowy lat 80-tych gdy je wymonotwano (zrezygnowano z sygnalizacji dzwiekowej).

Pozdr.
Pawel
maniek

Post autor: maniek »

fdt pisze:
pogodny pisze:Witam

Jezeli chodzi o "komin" to przychodzi mi do glowy inna teoria.
"Komin" to taka rura która sterczy z wody w odległości ok 100 m od brzegu.
Witam podobna :rura jest w portach rybackich w Stegnie, Jantarze j służy do zamocowania bloku do wciągania do morza łodzi rybackich.
ta o której piszecie ( usytuowana w pobliżu SG) dawniej służyła do tego samego.
ODPOWIEDZ