Latarnia od morza to jest dobrych 500 metrow ,a komin jest chyba troche dalej niz 100 m w wodzie.I kurde wyglada jak komin
A nie zatonelo nic kolo Krynicy w 1945?
albo inaczej,ktos tu wrzucal mapy lotnicze z googla,moze by spojrzec na plaze w Krynicy ,bo powiekszenia byly dosyc dokladne,nie pamietam w ktorym topicu to bylo
pogodny pisze:Witam
Jezeli chodzi o "komin" to przychodzi mi do glowy inna teoria. Niemcy budowali przy latarniach buczki mglowe takiej konstrukcji - ktora moze przypominac komin. Cos takiego stalo kolo Stilo - podobne mozna znalezc jeszcze przy paru naszych latarniach. Stawiano je blisko brzegu i moze w Krynicy taki buczek juz zostal zabrany przez morze ?
Tak wygladal ten w Stilo. Po wojnie zostal rozebrany, a jego kolumna wykorzystana do budowy latarni w Jastarni.
Pozdrawiam
Pawel
Paweł wielkie dzięki za tę fotkę. Przypadkiem wyjaśniłeś to co gnębiło mnie od pewnego czasu Zastanawiałem się bowiem co to za „beton” zalega na plaży w Stilo. Teraz już wiem, że to pozostałości tego starego buczka. Obecnie wygląda to tak :
Co ciekawe po wojnie (?) postawiono nieco głębiej kolejny buczek, zresztą obecnie także już nieczynny. To jego zdjęcie :
Co do nowego buczka to zbudowano go w polowie lat 50-tych 150 metrow od morza. Ze starego (ktory byl zagrozony przez zblizajace sie morze - to byla jedna z przyczyn jego zdemontowania i wykorzystania do budowy nowej latarni) wymontowano urzadzenia i zamontowano je na tej wlasnie ceglanej wiezy - gdzie dzialaly do polowy lat 80-tych gdy je wymonotwano (zrezygnowano z sygnalizacji dzwiekowej).
Jezeli chodzi o "komin" to przychodzi mi do glowy inna teoria.
"Komin" to taka rura która sterczy z wody w odległości ok 100 m od brzegu.
Witam podobna :rura jest w portach rybackich w Stegnie, Jantarze j służy do zamocowania bloku do wciągania do morza łodzi rybackich.
ta o której piszecie ( usytuowana w pobliżu SG) dawniej służyła do tego samego.