wegierskie kanonierki

Okręty Wojenne lat 1905-1945

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Zgodziłbym się, gdyby to były wieże od Turant, ale tak nie jest. Węgrzy uzywać mogli armat pułkowych 76,2 (krótka lufa). Nie słyszałem o takiej konstrukcji. Przypomina mi to niemieckie pociągi pancerne.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

To też nie - raczej to wygląda na instalację nowego działa w starej wieży (i tak na pierwszy rzut oka piekielnie ciasnej) - najbardziej mi to przypomina pomysł jak Finowie montowali w wieży BT-7 haubicę 87 mm, albo jak Egipcjanie montowali na T-34 armatę BS-8 100 mm
Gość

Post autor: Gość »

Analizując kształ części dziobowej wskazuje on na węgierskie jednostki poczodzące z CK marynarki (typy Wels i Stor). Nie pasują tutaj jednak masywne nadbudówki. Patrząc na rysunek Debercen'a w OW 28 nie wydaje się aby Węgrzy tak gruntownie zmodernizowali swoje jednostki. Ponadto charakterystyczne jest według mnie jest to "podwyższenie" na którym zainstalowano wieże (OW i KuK Donauflottille).
Widoczna na ostatniej jednostce armata wydaje się pochodzić z "lądu". Odpowiada ona ogólnemu widokowi niemieckiej armaty polowej wz.1938 (7,5 cm F.K.38) - chociaż niezgadza się długość oporopowrotników i brak hamulca wylotowego. Bardziej nawet jest ona podobna do radzieckiej armaty dywizyjnej 76,2 mm wz.1939, która jako zdybycz wojenna mogła trafić na Węgry. Podobny układ opropowrotników miały niemieckie działa 88 i 105 mm, ale jak na te jednostki byłyby one za ciężkie. (Andrzeju żaden mniejszy kaliber mi tutaj nie pasuje w wyglądzie).
Ogólny kształ wieży wskazuje na ich orginalne pochodzenie i wpasowano do nich nowe armaty.
Podpis pod zdjęciami według mnie nie odpowiada wymalowanym oznaczeniom na burtach - (masz rację tutaj Andrzeju) wydaje się to na jakieś trzyliterowe symbole.
Marek S.
Marek T

Post autor: Marek T »

Obrazek
Gość

Przepraszam - moja przeglądarka ma jednak słabszą rozdzielczość. W jaki sposób otrzymujesz takie powiększenia?
Marek S
Marek T

Gość pisze:Przepraszam - moja przeglądarka ma jednak słabszą rozdzielczość. W jaki sposób otrzymujesz takie powiększenia?
Marek S
To jest skanowana odbitka fotograficzna.
Gość

Czy to są numery nadawane przez jakąś dunajska komisję wszystkim obiektom pływajacym (także wrakom?) znajdującym sie po zakonczeniu wojny w dorzeczu Dunaju ??? Tak by wskazywały wielkie liczby i literka "D"
Ale to hipoteza. Może ktoś ma dostep do takiego rejestru z lat 1945-1950?
Andrzej J.
Gość

Prośba do Marka T - czy mógłbyś mi podrzucić na pocztę dwa zeskanowane fragmenty stanowisk dział z ostatniego okrętu (dziobowe i rufowe)
(wimasu@wp.pl)
Marek S.
Marek T

Mamy definitywną opinię Andreasa von Macha o tajemniczym zdjęciu:
There is a photo taken from the other side showing the Hungarian boats GYOR , SOPRON and SZEGED in Passau in the book:
C.Karoly & B.Laszlo "Haditengereszek es Folyamorök a Dunan 1870-1945"

patrz: http://www.worldwar2.ro/forum/viewtopic ... 634d35dd75
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Jarek sk,
Jarku, gdybyś mógł podesłać mi takie planiki i jakiś wykaż floty węgierskiej i ex-autriackiej, to będę wdzięczny
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
jareksk

Post autor: jareksk »

Z przyjemnością. Podaj mi tylko e-mail, bo ten z użytkowników nie daje możliwości dołączania załączników, albo ja nie wiem jak to robić :oops:
Awatar użytkownika
stryju68

Post autor: stryju68 »

Obrazek
przyda się na coś "Szeged"??
Awatar użytkownika
RyszardL

jareksk pisze:Z przyjemnością. Podaj mi tylko e-mail, bo ten z użytkowników nie daje możliwości dołączania załączników, albo ja nie wiem jak to robić :oops:

Jarku, dzięki serdeczne. Oto mój e-mail polon@iinet.net.au

Jeszcze raz serdeczne
Awatar użytkownika
RyszardL

przyda się na coś "Szeged"??

I to bardzo !!!!
Nie widziałem takiego okrętu. Serdeczne dzięki. Jeżeli masz jeszcze jakieś rysunki tego typu, to polecam się łaskawej pamięci.
Marek T

A czy masz rysunek wg. stanu na koniec wojny?
Awatar użytkownika
RyszardL

Marek T pisze:A czy masz rysunek wg. stanu na koniec wojny?

Niestety, Marku, ale nie mam i chciałbym mieć w swoich zbiorach. Wogóle wszystko, co dotyczy "słodkowodnej" marynarki wojennej jest mile widziane. Jeżeli mógłbyś coś przedstawić to proszę nie zapominaj o antypodach.
ODPOWIEDZ