Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Grzechu pisze:
Jarek C. pisze:Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu w księgarniach pojawiła się książka "MW Austro-Wegier w I wojnie światowej 1914-1918" napisana przez Karoly Csonkareti (368 str + zdjęcia, są rysuneczki, dane t-t, OdB).
I ja wypatrzyłem ją wczoraj w księgarni... Oczywiście powodowany nieopanowaną żądzą 'mienia' wszystkiego kupiłem. Książka wygląda na solidną pozycję, tym bardziej, że opracowaniem przypisów, aneksów i konsultacją zajął się Paweł Wieczorkiewicz. Wczoraj przeczytałem tylko kilkanaście stron (mało casu kruca bomba), ale weekend zapowiada się interesująco.

Grzechu, jak się domyślam, książka już "łyknięta", albo blisko tego. Twoim zdaniem, warto zrobić wysiłek i ściągnąć z Polski, czy nie?
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Jarek C. napisał
Jestem zainteresowany i chyba będę brał udział w licytacji. Na allegro kupiłem już część 2.

Mam wiekszość, ale nie mogę się doliczyć Part 1 owych U.S. Destroyerów. Chyba że cz.1 (ale nie jest to uwidocznione na okładce) są U.S. Flush Deck Destroyers? Czy moze ktoś mi pomóc w tej - dla mnie - zagadce
Andrzej J.
Marek S.

Post autor: Marek S. »

Ryszard - według mnie jest warta grzechu. Poza tym ma dodatkową według mnie zalęte - omawia działania lotnictwa morskiego, co tylko marginalnie jest wspominane w literaturze dotyczącej I wś, a dostępnej w kraju.
Marek S.
Gość

Post autor: Gość »

RyszardL pisze:
Grzechu pisze:
Grzechu, jak się domyślam, książka już "łyknięta", albo blisko tego. Twoim zdaniem, warto zrobić wysiłek i ściągnąć z Polski, czy nie?
Zgadzam się z opinią Marka S. (patrz wyżej).
I jeszcze dodam tylko, że moja osobista opinia w żadnym wypadku... nie może być brana pod uwagę :wink: , bo jak gdzieś wcześniej wspominałem staram się dostać wszystko na co mnie stać. No i z drugiej strony za mało wiem, by oceniać zawartość tej akurat pozycji w konfrontacji z innymi materiałami.
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

Dzięki za opinie. Widzę, że nie ma na co czekać , bo się nakład wyczerpie.
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Andrzej J. pisze:Jarek C. napisał
Jestem zainteresowany i chyba będę brał udział w licytacji. Na allegro kupiłem już część 2.

Mam wiekszość, ale nie mogę się doliczyć Part 1 owych U.S. Destroyerów. Chyba że cz.1 (ale nie jest to uwidocznione na okładce) są U.S. Flush Deck Destroyers? Czy moze ktoś mi pomóc w tej - dla mnie - zagadce
Andrzej J.
In Action:
4019 - U.S. Flush Deck Destroyers
4020 - US Destroyers Part 2
4021 - US Destroyers Part 3

Na liście In action nie ma US Destroyers Part 1.

PS. Moja pomyłka: US Destroyers Part 2 nie udało mi sie kupić na allegro. Za to dzisiaj kupiłem US Destroyers Part 3
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Dodam ze 4008 to byly Fletchery a 4011 to dd eskortowe
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
mcwatt

Post autor: mcwatt »

Weyers 84/85 za 100 zł
http://allegro.pl/show_item.php?item=28667539
ao tej pozycji chciałbym się czegoś dowiedzieć. Może ktoś posiada i wie cóż to jest??
http://allegro.pl/show_item.php?item=28663794
Gość

Bardzo dobra pozycja, więcej szczegółów podam po powrixie z pracy. Omawia br. i am. kutry trpedowe oraz ścigacze. Więcej za około 2 godz.
Marek S.
Gość

No jestem jednak dużo wcześniej. Tom II który jest na licytacji omawia wszystkie typu kutrów torpedowych Vosper oraz amerykańskich Elco. Bardzo dużo rysunków, w tym takich które mogą ucieszyć modelarzy (osobiście nim nie jestem), praktycznie każda zastosowana wesrja uzbrojenia ma odzwierciedlenie w rysunku. Np. Elco 80 ft - 6 rysunków. Pokazano jak budowano kadłub, omówiono dokładnie wraz z licznymi rysunkami (w tym detale) podstawowy silnik stosowany na małych jednostkach Packard 4M-2500, dokładne rysunki artylerii broni torpedowej i rakietowej, stosowany kamuflaż.
Natomiast tom 1 omawia wszystkie jednostki firmy Fairmile (A, B, C, D, F, H - LCI, LCS) oraz typ HDML natomiast z amerykańskich to ścigacze typu SC. I tak samo szcególy uzbrojeniaróżne typy silników. Jako ciekawostka - przy HDML podano w jakich jednostkach jaki typ silnika zastosowano.
Miały się ukazać następne, ale nic mi na ten temat nie wiadomo - a może coś kto wie?
I ostatnia uwaga około 12 lat temu kosztowała ona 140 zł.
Marek S.
muzzy

Post autor: muzzy »

do Marka S- mozna porsic o ewentualne scany vosperow??
ciągle praca i praca...
na tapecie Flower i Malaya...
Gość

Coś przez weekend pokombinujemy.
Marek S.
Marek T

Post autor: Marek T »

Trzeci tom nie zdążył się ukazać przed odejściem z Conwaya starej ekipy (Gardiner i inni). Lambert początkowo narzekał na nową ekipę - nie pasowało mu ich podejście do wydawanych książek i wydawało się, że trzeci tom pozostanie w sferze planów.
Ale dwa miesiące temu napisał mi, że zwrócono się do niego, aby przygotował ten trzeci tom - więc jest nadzieja.
W trzecim tomie mają być wszystkie pozostałe typy, w tym BPB i White (a więc polskie okręty ...).
Awatar użytkownika
mcwatt

Gość pisze:No jestem jednak dużo wcześniej. Tom II który jest na licytacji omawia wszystkie typu kutrów torpedowych Vosper oraz amerykańskich Elco. Bardzo dużo rysunków, w tym takich które mogą ucieszyć modelarzy (osobiście nim nie jestem), praktycznie każda zastosowana wesrja uzbrojenia ma odzwierciedlenie w rysunku. Np. Elco 80 ft - 6 rysunków. Pokazano jak budowano kadłub, omówiono dokładnie wraz z licznymi rysunkami (w tym detale) podstawowy silnik stosowany na małych jednostkach Packard 4M-2500, dokładne rysunki artylerii broni torpedowej i rakietowej, stosowany kamuflaż.
Natomiast tom 1 omawia wszystkie jednostki firmy Fairmile (A, B, C, D, F, H - LCI, LCS) oraz typ HDML natomiast z amerykańskich to ścigacze typu SC. I tak samo szcególy uzbrojeniaróżne typy silników. Jako ciekawostka - przy HDML podano w jakich jednostkach jaki typ silnika zastosowano.
Miały się ukazać następne, ale nic mi na ten temat nie wiadomo - a może coś kto wie?
I ostatnia uwaga około 12 lat temu kosztowała ona 140 zł.
Marek S.
Dzięki Marku za opis. Chętnie bym kupił, ale cena trochę odstrasza... (zresztą nie tylko mnie - książka jest wystawiana już któryś raz i jeszcze nikt nie licytował...)
Marek T

Post autor: Marek T »

Jeżeli się interesujesz małymi okrętami, to cena nie jest wygórowana ...

Rysunki są tam takie (oczywiście w całości)
Obrazek
Awatar użytkownika
mcwatt

Ech, super. Cena wygórowana nie jest, ale przy moim budżecie to sporo. A mam jeszcze kilka innych pozycji na oku... Ale zostało jeszcze kilka dni, może się zdecyduję. Dzięki za rysunki. :)
Zablokowany