Wygląd i budowa ścigacza S-1
Re: Wygląd i budowa ścigacza S-1

-
Serek -powiało zgrozą po tym co napisałeś. Czy sądzisz, że projektanci tego okręciku, to matoły, i nie brali pod uwagę rozkładu mas ?.
Oj tam od razu groza . Projektanci na pewno o tym myśleli ale ja już nie jestem pewien czy był gdzieś publikowany oryginalny rysunek stoczniowy? Takie skojarzenie nasunęło mi się patrząc na Twój rysunek . Może faktycznie się troszkę pogubiłem

Jestem pod wrazeniem, moje gratulacje.Andrzej Ciszewski pisze:Ostatnia przymiarka do wersji prototypowej ścigacza.

-
Rysunek MA/SB z początkowego okresu służby z 1940r.Na ile jest to rekonstrukcja dokładna, to dopiero można będzie powiedzieć, jeżeli ukażą jakieś materiały, które to potwierdzą, lub nie. Ale ponoć,, na bezrybiu i rak ryba”, więc lepszy taki rysunek, niż żaden.
- Załączniki
-
- White 75 S1 48 1940r 50 ai kopia.png (91.17 KiB) Przejrzano 9009 razy
Tys prowda 

Parę dni temu znalazłem w sieci planik Boforsa dla ścigaczy oraz losy (!!) dwóch egzemplarzy tego działa. Swoją drogą to myślałem, że nie zdołano ich wyprodukować przed wybuchem wojny, a tu proszę "ścigacze" w pewnym sensie broniły wybrzeża.

Źródło: WLU tomik 130
Do Adminów: nie mogłem załączyć na FOW-ie, bo Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki.

Do Adminów: nie mogłem załączyć na FOW-ie, bo Przekroczono maksymalną przestrzeń na dysku zajmowaną przez załączniki.
Coś mi się nie wydajeChemik pisze:Parę dni temu znalazłem w sieci planik Boforsa dla ścigaczy oraz losy (!!) dwóch egzemplarzy tego działa. Swoją drogą to myślałem, że nie zdołano ich wyprodukować przed wybuchem wojny, a tu proszę "ścigacze" w pewnym sensie broniły wybrzeża.
Czy jest jakiekolwiek źródło potwierdzające to ?
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
A możesz rozwinąć swoją myśl.Mitoko pisze:Coś mi się nie wydaje
....bunkrów nie ma, ale też jest zaj...cie ...
Z panu wynika że do obsługi potrzeba 3 ludzi
Mitoko pisze: Coś mi się nie wydaje
Czy jest jakiekolwiek źródło potwierdzające to ?
Jak znam dolek2, to zanim to napisał to wszystko zgłębił badaniami w archiwum.
Andrzej Ciszewski pisze:Ostatnia przymiarka do wersji prototypowej ścigacza.
Wydaje mi się, że wersja z osłoną Boforsa ze szkła organicznego była by dość trudna do wykonania z paru względów. Pomijając problem technologii uformowania tak dużej kopuły z plexi, dochodzi zupełny brak funkcjonalności takiego projektu. Duży stopień komplikacji konstrukcji samego stelaża, na którym oparto by kopułę, a który musiałby być związany konstrukcyjnie z samym działem, żeby to się wszystko razem obracało, słabo wróżyło takiemu rozwiązaniu. Dochodzi do tego brak komfortu samej obsługi ( jeżeli o takiej można w ogóle mówić), braku możliwości szybkiego uzupełnienia amunicji ze skrzynek amunicyjnych itd. Moim zdaniem prosty stelaż z wygiętej łukowato rury pokryty brezentem byłby wystarczającym zabezpieczeniem stanowiska. Taką wersję uwzględniłem na rysunku.
Ja mam tu jedna tylko uwagę: przesunąłbym wyrzutnie polską dla torped dość mocno do przodu.
Po pierwsze rysunki reklamowe stoczni pokazują ścigacz bardziej od przodu i perspektywa sprawia, że koniec wyrzutni znajduje się na rysunku z boku a po drugie podcięcie wylotu polskiej wyrzutni miało być bardzo duże, zaś nieubłagane prawa fizyki sprawiają, że po opuszczeniu wyrzutni torpeda od razu zaczęłaby opadać. Tymczasem wycięcie w burcie, jest mocno przed wyrzutnią. Moim zdaniem polska wyrzutnia powinna zaczynać się niemal na równo z początkiem nadbudówki.
PS: może też wycięcie w burcie jest za mocno z przodu? Na zdjęciu S-1 widać, że dopiero 6 i 7 iluminator były w zagłębieniu. Powiększenie wycięcia w burcie mogło się wiązać z planami zastosowania polskich wyrzutni o innej konstrukcji?
PS.
Gratuluję Andrzeju roboty!
„Kto nie szanuje i nie ceni swojej przeszłości, ten nie jest godzien szacunku, teraźniejszości ani prawa do przyszłości.” Marszałek Józef Piłsudski
https://patronite.pl/Flota
https://patronite.pl/Flota
A widziałeś te zdjęcia.dolek2 pisze:A możesz rozwinąć swoją myśl.Mitoko pisze:Coś mi się nie wydaje
Bo informacja, że ponoć były bez podstaw nie jest żadnym dowodem.
Widziałem ...Mitoko pisze:A widziałeś te zdjęcia.
a może masz ich skan, choćby na pw ?
Dokładnie. Też bym się chętnie z tym zapoznał.p11c pisze:a może masz ich skan, choćby na pw ?
Jest na forum Odkrywcyp11c pisze:a może masz ich skan, choćby na pw ?