Utworzenie działów na nowym FOW

czyli sprawy związane z administracją i działaniem forum...

Moderatorzy: crolick, Marmik

MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Jeśli o mnie chodzi osobiście to propozycja Janika mi osobiście odpowiada mniej więcej ;)

Warship zamknac przy zachowaniu Warships w PMW.

Co do forum forum to sprawa nie jest prosta - nazwa Forum Okrętów Wojennych jest użyta dwa razy. Raz w nagłówku Forum: Forum Okrętów Wojennych (pierwsze Forum jest niezmienialne z panelu Admina) i na samej górze na czarno Forum Okrętów Wojennych. Czyli mamy:

Forum Okrętów Wojennych
Forum Forum Okrętów Wojennych

albo

Okrętów Wojennych
Forum Okrętów Wojennych

Wydaje mi się, że znmiana tego to jest pestka, ale musi się tym zająć Główny Techniczny Forum... :D - cierpliwości
Awatar użytkownika
Zelint

Post autor: Zelint »

MiKo pisze:W jakich działach jeszcze chcecie sprzątać?
Poprosze jeszcze o przydział w "Statkach handlowych" i w "Spisie flot". Zostały tem podwójne tematy.
JB pisze:Zgadzam się z Janikiem, sugeruję tylko, aby Katastrofy Morskie przenieść do sekcji Parostatek, a Administracja i Sympozjum do nienazwanej sekcji (może po prostu Różne) na dwa pierwsze miejsca.
Forum anglojęzyczne z sekcji Warship Discussion Board (tę sekcję, po przeniesieniu tematów zlikidować) uporządkować i przenieść do sekcji FOW.
Popieram tą propozycję.

Docelowo widziałbym też jednak podział Nowego FOW na co najmniej dwie jeżeli nie trzy części. Pierwszą dotyczącą jednostek żaglowych i parowych (powiedzmy do roku 1904 czy 1866). Drugą dotyczącą wojen światowych (powiedzmy 1904-1945) i trzecią współczesną (po roku 1945). Ale to jest temat do przemyślenia...
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

A ja mam pytanie, jak znaleźć temat, gdzie wstawiane były min. moje rysunki okrętów Września. Mam na tapecie "Oksywie" i chciałbym wstawić kiedy skończę, ale nie moge znaleźć tego tematu. Była tam kanonierka "Generał Haller", holownik "Smok" itd. Różne sztuczki stosuję, ale nic mi nie wychodzi. Czy aby przypadkiem nie zaginął. :-(
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Awatar użytkownika
Zelint

W przyrodzie nic nie ginie: http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php ... &start=304

p.s. Haller jest stronę wcześniej.

Swoją drogą uważam, że te rysunki mogłyby funkcjonować jako oddzielny temat, który powinien być przyklejony w dziale o PMW.
Ostatnio zmieniony 2007-03-13, 13:28 przez Zelint, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RyszardL

No, wypada podziękować, co niniejszym czynię z wielką przyjemnością.
:wink: Tylko zdradź mi jeszcze sekret tej "Enigmy", ile bębenków, płacht Zygalskiego itd, i będzie wszyskto w porządku.
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
Zelint

W wyszukiwarce forumowej wpisałem: Smok. Jak mi wyświetliło 3 strony tematów ze słowem Smok to drogą eliminacji wytypowałem ten w którym podejrzewałem, że widziałem już wcześniej Twoje rysunki. Po czym przekopałem sie przez 22 strony tego tematu by znaleźć je na stronie 20 :) Żadna Enigma :D
Ostatnio zmieniony 2007-03-13, 13:27 przez Zelint, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
RyszardL

Widać, że nie doceniłem możliwości wyszukiwarki, bo kombinowałem z całym tematem, a nie z pojedynczym slowem. :-(

A swoją drogą, to dobry pomysł, aby rysunki wydzielić, bo giną w treści tematów, a jest sporo różnych i ciekawych. Tylko, jak to najlepiej zrobić, żeby było przejrzyście :?
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
Zelint

Musiałbyś tylko wymyślić nazwę dla tematu. Resztę postaram się wydzielić tak, żeby było czytelnie.

Propozycja nazwy tematu: "Rysunki jednostek pływających PMW 1918-1939 by RyszardL"??
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

Zelint pisze:Musiałbyś tylko wymyślić nazwę dla tematu. Resztę postaram się wydzielić tak, żeby było czytelnie.

Propozycja nazwy tematu: "Rysunki jednostek pływających PMW 1918-1939 by RyszardL"??
A może w sekcji PMW zrobić forum Zdjęcia i rysunki polskich okrętów?
JB
Awatar użytkownika
RyszardL

JB ma rację z nazwą i lokalizacją, bo nie chodzi tylko o moje rysunki.
Są jeszcze inne i to bardzo ciekawe.
Gdyby je tak zebrać w jedno miejsce, to wyszłaby z tego bardzo ładna galeria. :wink:
UWAGA!

====================

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Zelint pisze:Nowego FOW na co najmniej dwie jeżeli nie trzy części. Pierwszą dotyczącą jednostek żaglowych i parowych (powiedzmy do roku 1904 czy 1866). Drugą dotyczącą wojen światowych (powiedzmy 1904-1945) i trzecią współczesną (po roku 1945). Ale to jest temat do przemyślenia...
Moja propozycja, przemyślana po przekopaniu się przez FOW. Nazwy tematów robocze, trzeba by też ładne opisy do nich pomyśleć:

OKRETY WOJENNE
- 1. Epoka żagla i pary (do 1904)
- 2. Epoka wojen światowych (1905-1945)
-- Technikalia [tutaj wszystkie kąty lufy, przebijalności, torpedy i inne takie - nie każdego to interesuje, a sporo tego]
-- Spis flot Jarka
- 3. Epoka po 1945 [tutaj również wszelkie newsy współczesne]
- 4. Polska zbrojna na morzu [czyli obecne Forum PMW]
-- ORP Orzeł
-- Sekcja angielskojęzyczna [ja bym ją sobie darował, w końcu nikt nie broni pisać po ang./niem. w polskiej]

STATKI
- 5. Statki (handlowe, rzeczne, również cywilna gospodarka morska)

SEKCJA NAUKOWA (b. robocza nazwa, czekam na lepsze!)
- 6. Opracowania i źródła [wt. dawne Poszukuję]
-- Biblioteka FOW [pod warunkiem że jako podsekcja zachowa ukrycie]
-- Kupię, sprzedam, zamienię [czyszczona regularnie]
- 7. Muzealnictwo [tutaj różne tematy muzealno-turystyczne]
-- Stowarzyszenie "Lastadia"
- 8. Sympozjum

LOTNICTWO I WOJSKA LĄDOWE
- 9. i 10. [bez zmian]

PAROSTATEK

- 11. Administracja
- 12. Psychole

Warship Discussion Board do likwidacji (i tak już wymiecione)
Forum Katastrof do rozbicia i likwidacji
Forum Marynistyki - nie wiem, czyli do dyskusji: zostawić [gdzie?], rozbić [jak?], może jako podsekcja...

Obecnie na pierwszej stronie widać 19 sekcji, więc 11-12 byłoby zmianą in plus.

Tylko zadecydujmy szybko i ostatecznie, co byśmy nie musieli dwa razy się bawić :lol:
Awatar użytkownika
JB

MiKo pisze:...Co do forum forum to sprawa nie jest prosta - nazwa Forum Okrętów Wojennych jest użyta dwa razy. Raz w nagłówku Forum: Forum Okrętów Wojennych (pierwsze Forum jest niezmienialne z panelu Admina) i na samej górze na czarno Forum Okrętów Wojennych. Czyli mamy:
Forum Okrętów Wojennych
Forum Forum Okrętów Wojennych
albo
Okrętów Wojennych
Forum Okrętów Wojennych
Wydaje mi się, że zmiana tego to jest pestka, ale musi się tym zająć Główny Techniczny Forum... :D - cierpliwości
A może na razie dla estetyki zrobić tak:
:Forum Okrętów Wojennych: (lub "Forum Okrętów Wojennych")
i wyskoczy
Forum :Forum Okrętów Wojennych: Strona Główna
JB
Awatar użytkownika
JB

pothkan pisze:...Obecnie na pierwszej stronie widać 19 sekcji, więc 11-12 byłoby zmianą in plus... :lol:
Oskarze, ponieważ ja jestem tą osobą, która, znając Twój zapał i pracowitośc, "wrobiła" Cię w funkcje "przenoszacza" i "czyściciela" (było to na ostatnim spotkaniu z MIKO przy piwie, gdzie ostatecznie sfinalizowały się zmiany w strukturze FOW) pozwól że skoryguje niektóre Twoje pomysły (zmusza mnie do tego ścisły umysł fizyka). Po pierwsze, ustalmy nomenklaturę, bo jest pewien zamęt. Jest FORUM OKRĘTÓW WOJENNYCH, które dzieli się aktualnie na 5 sekcji: FOW, PMW, Warship Discussion Board, Lotnictwo i Wojska Lądowe oraz Parostatek. Te z kolei dzielą się na fora, których ja widzę tylko 17 (a nie 19). Cóż, może wzrok juz nie ten ;) . Twój pomysł wymaga wprowadzenia podsekcji (nie wiem, czy jest to możliwe) lub pozostawienia 17 forów. Czyli żaden zysk. Pozdrawiam.
JB
Awatar użytkownika
Zelint

JB pisze:A może w sekcji PMW zrobić forum Zdjęcia i rysunki polskich okrętów?
JB
Może na początek przykleić trzy tematy:
1. Rysunki jednostek pływających PMW.
2. Zdjęcia o PMW.
3. Plany jednostek pływających PMW.

Acha. Podsekcje na FOW to chyba nie jest dobry pomysł...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

JB pisze:(...) pozwól że skoryguje niektóre Twoje pomysły (zmusza mnie do tego ścisły umysł fizyka). Po pierwsze, ustalmy nomenklaturę, bo jest pewien zamęt. Jest (...) dzielą się na fora, których ja widzę tylko 17 (a nie 19).
wyszło 18 ;d Z tym że razem z 'skazanym na egzekucję' Warships.
JB pisze: podsekcji (nie wiem, czy jest to możliwe) lub pozostawienia 17 forów. Czyli żaden zysk. Pozdrawiam.
Licząc na kalkulatorze, żaden. Ale liczy się także przejrzystość i funkcjonalność.

Zatem pytanie do admina: jak z podekcjami, da się je wprowadzić?
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Z "Forum Forum" zrobiłem jak widać, jeśli opcja JB (:: "") lepsza dajcie znać.

Co do podforów pewnie można - nie wiem :D , ale chyba też jestem przeciwny takiemu głębokiemu podziałowi
ODPOWIEDZ