Nowe książki i czasopisma (1)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Andrzej J.

korekta tytułu

Post autor: Andrzej J. »

jefe de la maquina pisze:Kilka lat temu ukazała się książka “Rat politics in office” (Szczurze przetrwanie w miejscu pracy). Jej głównym hasłem było, że w przypadku problemów zwalać wszystko na kogoś kogo nie ma lub nie może się bronić. Książka stała się bestsellerem tylko dlatego, że pokazywała rzeczywiste zachowanie ludzi.
Małe sprostowanie:
The Way of the Rat: A Survival Guide to Office Politics : Joep Schrijvers : ISBN 9780954282929 : Book.
wyszła po polsku w 2004:
http://onepress.magazyn.pl/ksiazka_id2S ... czura.html
Andrzej J.

A to znacie?
Strasznie długi adres, więc zmieniłem na link, X

Cytat z ww.: North Carolina. 3D Series by Draminski and Lipiecki, oversize paperback, new copy. In-depth look the battleship USS North Carolina (BB-55) - origins, construction, technical characteristics, armor, propulsion, armament, fire control, aircraft and operational history. Excellent visual guide to the ship from all aspects - overall and in detail - camouflage, modifications, weapons systems, boats, cranes, catapults even OS2U seaplanes. Features more than 100 images, scale drawings, color graphics, b/w photos plus data tables. Also includes bonus full color poster and 1/350 scale plans representing the ship (starboard profile and overhead plan) in final 1945 configuration. English text; 52 pages.
także:
kolejny długi adres, więc zmieniłem na link, X

Było też na www.kagero.pl za 120 PLZ, ale nakład wyczerpany
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Za konradusem
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 52&filtr=0

Od 10 lutego w sprzedarzy nowe MO

Obrazek

- Plany modelarskie ostatniego statku Kolumba karaweli "NINA" w skali 1:50 i 1:100
- Opis, plany i grafikę 3D japońskich reflektorów 110 cm i 60 cm (opis to może zbyt dużo powiedziane szczególnie jeśli chodzi o 60 cm ;) )

Obrazek

- Planik w skali 1:400 francuskiej kanonierki z 1939 r. "TAHURE"
- Relacja z budowy statku typu "Liberty" USS "Arkab" w skali 1:350
- 9 cz. cyklu "Flagi, bandery, proporce" - bandery krajów Europy Płd-Wsch.
- Wykonanie steru do modelu pływającego
- 11 cz. cyklu A. Brożyny "Mniej niż..."
- Początek cyklu artykułów poświęconych elementom fototrawionym w modelarstwie okrętowym. Jak powstają "fototrawki", jak się je wytwarza
- Zestawy fototrawione w modelarstwie kartonowym.
- Relacja z show pływających modeli okrętów podwodnych w Austrii
Krzysztof Gerlach

Post autor: Krzysztof Gerlach »

Pozwolę sobie zwrócić uwagę osobom zainteresowanym, że ukazał się już siódmy tom "Nomenclature des navires francais" Alaina Demerliac, tym razem obejmujący okręty z lat 1815-1848.
Krzysztof Gerlach
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Z Kagero wyszła nowe 3D:

Obrazek

ino trochę drogo...
Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

To rekord chyba pobity?

Ile kosztuje jedna strona? ,bo objętości nie podali.
Awatar użytkownika
Grzechu

Post autor: Grzechu »

Spod znaku Kagero także miesięcznik Armia.
W nim między innymi tekst kolegi SL o rejsie na OHP, flota współczesnej Japonii i Takao made by M. Skwiot.

PS. Widziałem wczoraj 'na szybko' w EMPiKu, nie nabyłem (jeszcze???) z racji dzisiejszych odwiedzin jednego z elbląskich kolegów.
Awatar użytkownika
Ksenofont

Mowy Miś

Post autor: Ksenofont »

Nowego lutowego Misia nabyłem.

Fajny artykuł Pothkana o strasznie dużej bitwie (lubimy takie!) i równie fajny tekst Napoleona o małej bitwie.
Obie bitwy mało znane, więc warto przeczytać.

Nowy dział "Prasa, książki i media" - co jest doskonałym pomysłem!!! - w którym Marek Błuś zrecenzował "Plamy na Banderze" a Deglock jakieś książki pisane w barbarzyńskim.

Niestety, nie obeszło się bez wspominania pancernika liniowego "Bismarck", ale i tak warto kupić.

Pozdrawiam
Ksenofont
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Re: Mowy Miś

Post autor: pothkan »

Ksenofont pisze:Nowego lutowego Misia nabyłem.

Fajny artykuł Pothkana o strasznie dużej bitwie (lubimy takie!) i równie fajny tekst Napoleona o małej bitwie.
Ojej, dziękuję :-)
Awatar użytkownika
Ksenofont

Post autor: Ksenofont »

pothkan pisze:
Ksenofont pisze:Nowego lutowego Misia nabyłem.

Ojej, dziękuję :-)
Cała przyjemność po mojej stronie.

Wprowadziłeś nowy standard:
od teraz będę uważał, że monografia bitwy bez pełnej imiennej listy ofiar to kiepska monografia!
;)

X
Myślisz, że było zagrożenie, które im umknęło; problem, którego nie poruszyli; aspekt, którego nie rozpatrywali; pomysł, na który nie wpadli; rozwiązanie, którego nie znaleźli?!?
Obrazek
Andrzej J.

Do artykułu o Chesapeake 1781 będzie w nrze 3/08 suplement z listą wszystkich okrętów bioracych udział w bitwie (dwie tabelki) oraz "kilkoma" zdaniami uzupełnień. Razem dwie strony.
Nie zmieściły się te tabelki z przyczyn technicznych, a nie chcieliśmy kasować któegoś z krótkich artykułów, np. Flamingo upublicznionego na sesji historyków wojskowości (Gdańsk).
Andrzej Jaskuła
Andrzej J.

Re: Mowy MSIO

Ksenofont pisze:Niestety, nie obeszło się bez wspominania pancernika liniowego "Bismarck", ale i tak warto kupić.
Możecie go sobie w Muzeum Techniki w Warszawie obejrzeć. Również inne ciekawe okręty (patrz tekst recencji Marka Błusia). A tak na poważnie czy prawdą są głosy jakoby MT miano wyprowadzić z PKiN?
Napoleon

Post autor: Napoleon »

Dzięki za dobre słowo!
Tyle tylko, że to wcale nie była taka mała bitwa!!! Powiedziałbym raczej - całkiem spora!
Andrzej J.

Ksenofont pisze:Wprowadziłeś nowy standard:
od teraz będę uważał, że monografia bitwy bez pełnej imiennej listy ofiar to kiepska monografia!
;)
X
Coś w tym jest :-) . W kilku (nie we wszystkich niestety) książkach G. Koopa i K. Schmolkego z bodaj 10-tomowej serii o niem.o.w. są wykazy poległych (chyba Scharnhorst i Gneisenau 1914). Tak samo u Roberta Stillwella o Arizonie (lista full wypas). Uważam że jak się bada jakiś okret czy bitwę, to te trupy trzeba policzyć i podać nazwiska, tak jak to zrobił zdaje się Marek Twardowski ze storpedowaniem Dragona 1944.
Co nie znaczy że takie listy imienne powinny być w artykułach, szczególnie jak dłuższe. ale w ksiązkach - jak najbardziej, jako aneksy.
Z chęcia obejrzałbym listy zabitych na Royal Oak 1939, narvickich niszczycielach Kriegsmarine 1940, Blucherze 1940, Hoodzie 1941 lub Indianapolis 1945 - bo chyba gdzieś w internecie są?
Andrzej J.

Napoleon pisze:
Dzięki za dobre słowo!
Tyle tylko, że to wcale nie była taka mała bitwa!!! Powiedziałbym raczej - całkiem spora!
Widzę że Sz.Kolega P-n. nie doczytał o wpływie tej bitwy na dzieje powszechne. Gdyby nie jej reperkusje, nie mielibyśmy może obecnego sojusznika :P
Awatar użytkownika
Marmik

Post autor: Marmik »

Andrzej J pisze:Uważam że jak się bada jakiś okret czy bitwę, to te trupy trzeba policzyć i podać nazwiska,
Hmmm, zawsze gdy coś opisuję, o ile jest to możliwe, staram się skupiać na ludziach a nie przedmiotach. Ostatnio spłodziłem średnioobszerny tekst i umieściłem w miarę pełną listę ofiar. Czytając tego typu opinie znajduję potwierdzenie, że to dobry pomysł.
Mało tego gdzieś w odmętach twardego dysku leżą jakieś rozgrzebane teksty poświęcone tylko nazwiskom.

Warto pamiętać, że wojna to nie zabawa dla dużych chłopców i trupy są jak najbardziej prawdziwe. Victoria Cross, Virtuti Militari - to pięknie wygląda, lecz prawdziwym obrazem każdej wojny są długie rzędy białych krzyży lub setki płóciennych worków, które okrywają ludzi udających się na wieczną wachtę.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
Zablokowany