Jakie są postępy przy budowie Gawrona?
Re: Jakie są postępy przy budowie Gawrona?
Cóż zapowiedzieć można niemal wszystko, bo to nic nie kosztuje. Tyle razy roztaczałem tu swoje czarnowidztwo, że już mi się więcej nie chce...
Tymczasem Siemianowice Śląskie liczą zyski z dostaw dla WL KTO i przygotowują Rosomaka 2. Coś mi się wydaje, że prędzej WL otrzyma Rosomaka 2 niż MW Gawrona "1"
Tymczasem Siemianowice Śląskie liczą zyski z dostaw dla WL KTO i przygotowują Rosomaka 2. Coś mi się wydaje, że prędzej WL otrzyma Rosomaka 2 niż MW Gawrona "1"
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
No prorok jaki, czy co ?
Gdybyś żył w czasach biblijnych, to zlinczowaliby Cię za konkurencję Jonaszowi
A tak poważniej.
Uważam, że masz dużo racji i mimo wszystko Twoje czarnowidztwo oceniam na 99 % skuteczności.
Zawsze zostawiam 1% nadziei
Gdybyś żył w czasach biblijnych, to zlinczowaliby Cię za konkurencję Jonaszowi

A tak poważniej.
Uważam, że masz dużo racji i mimo wszystko Twoje czarnowidztwo oceniam na 99 % skuteczności.
Zawsze zostawiam 1% nadziei

Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Jeżeli pancerny Skrzypczak zostanie wiceszefem MON to o MW można zapomnieć. No chyba, że pływające czołgi.Waldek K pisze:Tymczasem Siemianowice Śląskie liczą zyski z dostaw dla WL KTO i przygotowują Rosomaka 2. Coś mi się wydaje, że prędzej WL otrzyma Rosomaka 2 niż MW Gawrona "1"
Peperon, w naszym kraju trafne przepowiadanie przyszłości nie jest wielką sztuką. Niestety...
„Przed wydaniem ogromnych pieniędzy na obronę, trzeba stworzyć dla ludzi taki poziom życia, którego sami będą chcieć bronić.”
– Carl Gustaf Mannerheim
– Carl Gustaf Mannerheim
Albo pancerny patrolowiec... pancernik?szafran pisze:Jeżeli pancerny Skrzypczak zostanie wiceszefem MON to o MW można zapomnieć. No chyba, że pływające czołgi.

Hmmm, to może wiesz kiedy skończą się u nas rządy Disneylandu z Kaczorem w roli głównej?Waldek K pisze:Peperon, w naszym kraju trafne przepowiadanie przyszłości nie jest wielką sztuką. Niestety...
Skończyły sie pięc lat temu i nie wróca...
No tak nie do końca Kaszub bis... Nie zapominajmy, że mamy (będziemy mieli) do dyspozycji całkiem niezły zapas RBSów 15 Mk2 i Mk3, więc okręt raczej szybciej niż później dostanie stelaże pod PoKPR a to w porównaniu do Kaszebe to już czuś 
http://ww2drawings.jexiste.fr/Files/1-V ... -KaTsu.htm
Czy w takim wariancie rosomak uniesie dwie torpedy mu 95
Jak sobie przypomne ile kosztowalo mocowanie getlingow na smiglowcach to raczej takie proste nie bedzieDziadek pisze:No tak nie do końca Kaszub bis... Nie zapominajmy, że mamy (będziemy mieli) do dyspozycji całkiem niezły zapas RBSów 15 Mk2 i Mk3, więc okręt raczej szybciej niż później dostanie stelaże pod PoKPR a to w porównaniu do Kaszebe to już czuś

To chyba żyjemy w innym kraju, bo mam nieodparte wrażenie, że Donald dalej rządzi. Co więcej, niewiele (tzn w mojej branży zmieniło się na gorsze) się zmieniło pod rządami drugiego kaczora, zarówno w kraju jak i w MW.Colonel pisze:Skończyły sie pięc lat temu i nie wróca...
Usuń to jak najszybciej. Jeszcze pancerny generał to zobaczy i uzna,że to możliwedomek pisze:http://ww2drawings.jexiste.fr/Files/1-V ... -KaTsu.htm
-
Ja wcale nie jestem jednym z tych którym się wydaje że „za te pieniądze” można wybudować coś innego. Ale biorąc pod uwagę przewijające się przez lata koncepcje na ostateczny wygląd tego okrętu, dochodzę do wniosku że na ten okręt nie stać nas, albo co gorsza nie ma żadnego pomysłu na jego wykorzystanie.Marmik pisze:A ja mam nadzieję, że go skończą. Posłuży w MW dziesięć lat, pogoni może nawet jakiś piratów, będzie prezentował polską banderę, może nawet będzie pełnił jakieś wysunięte dozory i jak potem faktycznie okaże się zbyteczny lub nierozwojowy to zawsze można go sprzedać. Używany/przetestowany okręt można sprzedać z akceptowalną stratą. Zarzucenie budowy w tym momencie to IMO głupota, zaś myślenie, że jak się nie włoży więcej pieniędzy w Gawrona to będzie więcej na zakup jakiś tam okrętów obrony wybrzeża to jest to niczym nieuzasadniony hurraoptymizm.
U nas jak to u nas najpierw chyba wymyślono Plan Wielkiej Rozbudowy a potem zaczęto mieć nadzieję że jakoś to będzie i się może samo cudem zbuduje.
Parafrazując Twoją wypowiedź odpowiem, że biorąc pod uwagę przewijające się przez lata jakiekolwiek koncepcje, dochodzę do wniosku, że na żaden okręt nas nie stać. Czy to będzie Gawron, czy jakiś mistyczny OOW to już nawet nie ma znaczenia. Dlatego jeżeli sytuacja ma się powtórzyć (a raczej trudno mi sobie wyobrazić, by obecny układ mógł cokolwiek zmienić) to uważam, że deja vu - nie mając w portfelu już raz wydanych i zmarnowanych 400 mln złotych - jest nam niepotrzebne.jogi balboa pisze:Ale biorąc pod uwagę przewijające się przez lata koncepcje na ostateczny wygląd tego okrętu, dochodzę do wniosku że na ten okręt nie stać nas, albo co gorsza nie ma żadnego pomysłu na jego wykorzystanie.
To co dla innych jest brzegiem morza, dla marynarza jest brzegiem lądu.
W dzisiejszej Panoramie TVP Gdańsk podana była informacja, że Gawron będzie ukończony jako patrolowiec. K. Kubiak stwierdził, że był to wybór między złym, a gorszym. Jednak istnieje szansa doposażenia (dozbrojenia) okrętu w przypadku poprawy sytuacji finansowej państwa.
Dobre i to, ale tu na Forum takie stwierdzenia padały już grubo ponad rok temu.
Wystarczyłoby, żeby minister ON - były i obecny - zajrzeli tu chociaż raz.
Dobre i to, ale tu na Forum takie stwierdzenia padały już grubo ponad rok temu.
Wystarczyłoby, żeby minister ON - były i obecny - zajrzeli tu chociaż raz.

Taaa najlepiej w jakiś temat o pancernikach. Od razu zapadłaby decyzja o stworzeniu wersji Gawrona z działami kaliber powyżej 280 mmPeperon pisze:Wystarczyłoby, żeby minister ON - były i obecny - zajrzeli tu chociaż raz.
Zatem Gawron stał się oficjalnym następcą Kaszuba.
Może bardziej projektu 912.
Wszak patrolowiec
Wszak patrolowiec