Marek T pisze:Warto też zwrócić uwagę na przekrój z tego samego TBiU pokazujący odlot spalin z kotłów do kominów i zastanowić się nad umieszczeniem i wyglądem komina.
Niestety nie posiadam tego numeru TBiU.
Jak już wcześniej napisałem, komin powinien być ustawiony bliżej rufy.
Proszę mnie źle nie zrozumieć. Nawet zostawiając odlot spalin z kotłów w tych samych miejscach jest możliwe takie poprowadzenie ciągów spalinowych powyżej poziomu pokładu, żeby zeszły się w jednym kominie. Dlatego wstawiłem nadbudówkę, dla której wzorem była ta z Błyskawicy - co łatwo zauważyć. Możliwe, że konieczne by było powiększenie podstawy komina. Zapewne jest jeszcze parę innych punktów, które wymagają zmiany, ale...
Zaprezentowany przeze mnie rysunek jest w pewnym sensie przedstawieniem, jak ja widziałbym przedwojenna przebudowę Burzy i Wichra. Punktem wyjściowym był rysunek P. Budzbona przedstawiony w MORZU, a który przypomniał Storm. Wychodząc z założenia, że prezentowana przebudowa jest nierealna "stworzyłem swoją <wizję>". Pozostawiłem przedstawione w tamtym artykule założenia i to jest właśnie to "jak najbardziej realistyczne podejście do sprawy". Tym bardziej, że kiedyś obiło mi się o oczy (uszy) twierdzenie jakoby Burza z Wichrem po przebudowie miały mieć tyle 120-stek co Gryf.
Na rysunku zostawiłem oryginalną nadbudówkę dziobową, ale "podskórnie" czuję, że mogłaby być podobna do tej z planowanego Huragana. Podobnie jest z kołpakiem na kominie (pominiętym przeze mnie). Nie potrafię tego udowodnić, ale wydaje mi się to logiczne po zatwierdzeniu budowy planowanych niszczycieli.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.