PROJEKT APELU O ZORGANIZOWANIE W GDYNI POKAZU OKRĘTÓW MW

Wszelkie tematy związane z PMW

Moderatorzy: crolick, Marmik

szafran

Post autor: szafran »

Adam pisze:W Świnoujściu jutro, z okazji święta MW będzie udostępniony jeden z Lublinów. Tylko, że to nie wywołuje tu żadnego poruszenia - po prostu 8 FOW przy okazji praktycznie każdej większej okazji, czy to w Szczecinie, czy w Świnoujściu, jakiś okręt udostępnia do zwiedzania. Tylko, że poza turystami, oglądanie po raz któryś z rzędu pokładów desantowców czy też plastusiów, nie bawi.
Do Gdyni je wyślijcie...

Dobrze, że chociaż COŚ się ruszyło a nie jak na 90 lecie powstania MW. Lipa aż piszczało...
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Baltic pisze:
Peperon pisze:Spójrz jak długo jest budowany Gawron, a jakie tempo mieli Niemcy ze swoimi K- 130.
W Niemczech nie było komunizmu,a w Polsce spuścizna komunizmu w największym stopniu dotyczy gospodarki, a za tym finansów publicznych. I niestety trwa nadal. Koło zamknięte.
Ale tu chodzi nie o komunizm, ale sposób myślenia. We Francji też nie było komunizmu, a co się działo z budową De Gola ? Co chwilę wstrzymywali budowę DLA OSZCZĘDNOŚCI ! I podrożał im biedaczek o połowę. :lol:
To samo dzieje się u nas. I Gawron DROŻEJE !
Nie wiem dlaczego nie pamięta się o mądrym przysłowiu, że KTO SZYBKO DAJE, DWA RAZY DAJE. Co prawda dotyczy pomocy innym, ale w tym temacie też pasuje.
Adam pisze:W Świnoujściu jutro, z okazji święta MW będzie udostępniony jeden z Lublinów. Tylko, że to nie wywołuje tu żadnego poruszenia - po prostu 8 FOW przy okazji praktycznie każdej większej okazji, czy to w Szczecinie, czy w Świnoujściu, jakiś okręt udostępnia do zwiedzania. Tylko, że poza turystami, oglądanie po raz któryś z rzędu pokładów desantowców czy też plastusiów, nie bawi.
Ale ja patrzę z punktu widzenia turysty. Listopad to nie ta pora. W lipcu byłem w Kołobrzegu. Przez parę dni stał w porcie Kaper 2. Zamknięty na cztery spusty. Nie mógłby zostać udostępniony do zwiedzania przez chociaż 1 dzień ? Ileż frajdy by miały dzieci, które w tym czasie były nad morzem, a dorośli ? Ale Straż Graniczna wolała trzymać go na uboczu.
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Jarek C.

Re: PROJEKT APELU O ZORGANIZOWANIE W GDYNI POKAZU OKRĘTÓW MW

Post autor: Jarek C. »

CHYBA JUŻ MOŻNA OGŁOSIĆ NASZ MAŁY SUKCES :D :D :D

Ze strony internetowej BLMW:

Parada morska i lotnicza w Gdyni

Już za dwa tygodnie, w Gdyni, w ramach obchodów Święta Marynarki Wojennej odbędzie się parada morska i lotnicza. W niedzielę, 26 czerwca, z Bulwaru Nadmorskiego w Gdyni będzie można zobaczyć okręty, samoloty i śmigłowce Marynarki Wojennej. Jednocześnie na bulwarze odbędzie się pokaz sprzętu ratowniczego i saperskiego MW.
W tym roku kulminacyjnym momentem obchodów Święta Marynarki Wojennej będzie parada morska i lotnicza, która odbędzie się w niedzielę, 26 czerwca około godziny 16.00. Wezmą w niej udział samoloty Bryza oraz śmigłowce Mi-14 z 44. Bazy Lotnictwa Morskiego w Siemirowicach i Darłowie. Przelot w szyku będzie połączony z paradą okrętów na Zatoce Gdańskiej. Paradę okrętów i przelot będzie można obserwować z Bulwaru Nadmorskiego w Gdyni gdzie jednocześnie odbędzie się pokaz sprzętu ratowniczego i saperskiego. Tego samego dnia, na okręcie muzeum ORP „Błyskawica” odbędzie się promocja absolwentów Akademii Marynarki Wojennej. Szczegółowy program obchodów Święta Marynarki Wojennej będzie dostępny wkrótce na stronie internetowej MW.
szafran

:brawo:

PS. Mam rozumieć, że na jednym z okrętów będą płynęły osoby które podpisały petycję :clever:
Awatar użytkownika
Peperon

Post autor: Peperon »

Oczywiście, jak tylko zapłacą za bilety :lol:
Ludzkość dzieli się na trzy części.
Żywych, zmarłych i tych co na morzu.
Jarek C.

szafran pisze::brawo:

PS. Mam rozumieć, że na jednym z okrętów będą płynęły osoby które podpisały petycję :clever:
Bardzo, bardzo wstępnie rozmawiałem na ten temat z MW.
Aby podjąć decyzję w tej sprawie musieli by wiedzieć ile osób byłoby zainteresowanych wzięciem udziału w tej paradzie na pokładach naszych okrętów.

W związku z tym uprzejmie proszę dzisiaj i jutro (tj. 14-15.06.2011 roku) zainteresowane osoby, które podpisały nasz apel o przesłanie na mój adres mailowy:
jcislak@poczta.onet.pl
informacji o takiej chęci.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Jarek C. pisze:CHYBA JUŻ MOŻNA OGŁOSIĆ NASZ MAŁY SUKCES :D :D :D

Już za dwa tygodnie, w Gdyni, w ramach obchodów Święta Marynarki Wojennej odbędzie się parada morska i lotnicza. W niedzielę, 26 czerwca, z Bulwaru Nadmorskiego w Gdyni będzie można zobaczyć okręty, samoloty i śmigłowce Marynarki Wojennej. Jednocześnie na bulwarze odbędzie się pokaz sprzętu ratowniczego i saperskiego MW.
Jeżeli będzie tak, jak piszesz, i jeżeli rzeczywiście na decyzję wpłynął nasz skromny apel, to myślę, że sukces wcale nie jest taki mały :) :brawo:
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jarek C. pisze:Już za dwa tygodnie, w Gdyni, w ramach obchodów Święta Marynarki Wojennej odbędzie się parada morska i lotnicza. W niedzielę, 26 czerwca, z Bulwaru Nadmorskiego w Gdyni będzie można zobaczyć okręty, samoloty i śmigłowce Marynarki Wojennej. Jednocześnie na bulwarze odbędzie się pokaz sprzętu ratowniczego i saperskiego MW.
Jak na złość w tym czasie będę w szpitalu :sciana:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

crolick pisze:Jak na złość w tym czasie będę w szpitalu :sciana:
Mam nadzieję, że nic poważnego. Tak czy inaczej, życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia i pełni sił. :)
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
Jarek C.

crolick pisze:
Jarek C. pisze:Już za dwa tygodnie, w Gdyni, w ramach obchodów Święta Marynarki Wojennej odbędzie się parada morska i lotnicza. W niedzielę, 26 czerwca, z Bulwaru Nadmorskiego w Gdyni będzie można zobaczyć okręty, samoloty i śmigłowce Marynarki Wojennej. Jednocześnie na bulwarze odbędzie się pokaz sprzętu ratowniczego i saperskiego MW.
Jak na złość w tym czasie będę w szpitalu :sciana:
Tak wiem o tym :-(
Mogę tylko życzyć Ci zdrowia i pocieszyć, że może za kilka lat PMW powtórzy taką paradę :D
Awatar użytkownika
szaser630

Post autor: szaser630 »

Zaproszenie
Zaproszenie
foto.jpg (347.3 KiB) Przejrzano 5730 razy
Parada morska - 1965 rok
Parada morska - 1965 rok
a6b40eda30.jpg (30.56 KiB) Przejrzano 5730 razy

Awatar użytkownika
dessire_62

Post autor: dessire_62 »

Ujęcie ORP "Orkan" przychodzącego na pełnej prędkości, z armatą skierowana na burtę, klasa światowa :brawo: :brawo: :brawo:
shigure

Post autor: shigure »

"Szczecin i Świnoujście (raczej wspólnie niż oddzielnie, w systemie dwuletnim z Gdynią) - za." - jak napisał Pothkan, ale wydaje mi się że urządzenie tego w obu tych miastach sprawiłoby dla uczestników kłopoty natury logistycznej. To jednak ponad 100 kilometrów i jak twierdzą ludzie dojeżdżający ze Świnoujścia do pracy do Szczecina przemieszczanie się takowe do przyjemności nei należy.
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Można to podzielić. Np. w obwodzie królewieckim główne uroczystości odbywają się w Bałtijsku, ale z dwa-trzy okręty (małe - np. kuter desantowy czy trałowiec redowy) wysyła się również do samego Królewca. Możnaby np. zrobić paradę w Świnoujściu, a do tego wysłać jeden-dwa okręty do zwiedzania na Wały Chrobrego. Do tego oczywiście "oprawa artystyczna", wystawa sprzętu itd.
shigure

Post autor: shigure »

...aby pozostać sobą muszę pomarudzić :lol:
Zawsze pozostaje niedosyt na zasadzie łapania dwóch srok za ogon. Poważniej-to masz rację że gdyby to czasowo mądrze rozegrać to i wilk cały i owca syta.
szafran

Poczekajmy aż dojdzie do podsumowania bieżącej parady. Na marginesie dziś oglądając sopocką przystań (w której będą moje 4 jachty :-) ) widziałem trening przed paradą. I zapowiada się bardzo ciekawie...
ODPOWIEDZ