Niniejsze forum powinno przede wszystkim dawać możliwość merytorycznej - a przynajmniej kulturalnej - dyskusji na wszelkie morskie tematy. I ewentualnie nie-morskie. Żeby taka możliwość była zapewniona, eliminować powinno się postawy niekulturalne, krytykować niemerytoryczne, a zarazem trzeba dbaćo to, aby jak najwięcej osób posiadających dużą wiedzę (i skłonnych do dzielenia się nią) czuło się tutaj dobrze. Więcej pytań i odpowiedzi, mniej pyskówek i spamowania. No i ważny jest porządek (nie tyle dyscyplinarny, co organizacyjny - czyli bieżąca moderacja tematów).
100% zgody. Tylko propozycje - realne - jak to wprowadzić w praktyce. Regulamin - taki oficjalny coś jak na DWS - postulowany przez niektórych, jakoś mi nie leży.
Może jednak apel - ludzki, kulturalny do moderatorów o większą uwagę i krytycyzm względem wątpliwych wypowiedzi?
Nie wiem czy zadziała, ale mi osobiście taka lekka "anarchia" FOW pasowała. Choć przyznam że ostatnio sytuacja się za bardzo skwasiła.
A jak ktoś chce być nieprzyjemny ( albo powiem dosadniej - chamski ) to będzie. I tu moderator powinien interweniować. W sumie może zasada "jak ci pięć osób mówi że jesteś pijany to idź spać" będzie odpowiednia? Po wielu ( można by tu wpisać odpowiednią liczbę ) skargach na konkretnego użytkownika jakieś ostrzeżenie?
Ot taka luźna, nie zobowiązująca sugestia.
W końcu ja tu czuję się raczej gościem.