Nowe książki i czasopisma (3)

Dokumenty, książki, artykuły prasowe, internetowe, ikonografia, filmy...

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

polsteam pisze:
pothkan pisze:polsteam: postaram się dzisiaj podać odpowiedzi od współautora, oraz wydawcy ;)
dzięki.. a co? wydawca da mi "opr", że prosze kogoś o skan ? ;)
Nie da, o inne pytania chodzi :wink:
dessire_62 pisze:Dzisiaj jeszcze w rzeszowskim Empiku nie było OW, zakupiłem sobie za to nowego MSiO, zapowiada się nieźle wreszcie ktoś zauważa francuskie okręty.

Można zapytać co za jaskólki?
Siergiej W. Patjanin
Pierwsze jaskólki floty wersalskiej, część I
Torpedowce Reichsmarine.

A w Empikach nie ma bo... http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?p=95745#95745 (napis na samej górze)

Wszyscy sie tak zachwycili okładką, że nikt nie zauważył "od 12 lutego"? :P
Shinano

Post autor: Shinano »

Aha, 12 luty. A kiedy przynosi to listonosz? :D
Duże koty zjadam na przystawkę.
Awatar użytkownika
Mitoko

Post autor: Mitoko »

Zerknąłem dziś na monografię Tegethoffa z OW i cena zwaliła mnie z nóg - bo interesuje mnie z tego tylko jak doszło do jego powstania
Wykopany z DWS za żądanie prawdy
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

czemu autor nie zwrócił się (chyba - jak się domyślam) z propozycją publikacji artykułu o JEDNOSTCE CYWILNEJ
Otóż dlatego że... nikt się nie zwracał. Cały “cykl” (bo najpewniej pojawią się kolejne tematy cywilne, oczywiście wybrane i nie tylko dot. polskiego budownictwa okrętowego) jest inicjatywą redaktora i wydawcy “OW”, czyli Jarka Malinowskiego. M. Sobański, jak chyba wszyscy wiedzą, specjalizuje się w pisaniu artykułów “na zamówienie” dla OW - przede wszystkim dzięki posiadaniu często niedocenianej (również przez niżej podpisanego) zalety, czyli dyspozycyjności czasowej. Efekty tego są czasem gorsze, czasem lepsze - w tym wypadku IMHO całkiem w porządku. Oczywiście, do tego trzeba dołączyć pracę innych osób - jak dobór zdjęć samego redaktora, czy np. rysunki deglocka przy “Sołdkach”.

No i - last but not least (mam taką nadzieję), “na doczepnego” został skabacony... no, ja zostałem :) Przy Sołdkach moja rola ograniczyła się do tabelki, ale w II części “Czułymów” udział ten będzie troszkę poważniejszy. A i w obecnie wspominanej (I cz.) coś tam dołożyłem ;)
do jakiegoś bardziej odpowiedniego pisma,
No, w sumie to tylko jedno inne jest (MSiO). Aczkolwiek tam, nie jestem pewien, czy by objętościowo pasowało. Innego tytułu nie ma. Zresztą - jeszcze raz powtarzam, sam pomysł wyszedł od JM.

“Nasze Morze” świadomie pomijam - jedynymi wartościowymi artykułami były te autorstwa Marka Twardowskiego (a te czasem się pokrywały z tym, co ów autor napisał w KSP). Poza tym - od tego tytułu odstręcza mnie pisanina największego szkodnika polskiego czasopiśmiennictwa morskiego. O kim mowa, chyba każdy zgadnie ;)
naraża interesujących się TYLKO statkami handlowymi na takie niewygody (kupno za drogiej gazety dla jednego tekstu lub kombinowanie z bibliotekami albo grzecznościowym skanowaniem) ?...
Nie jednego - a "Liniowiec z sześcioma nazwami"? :P
(no, chyba, że te wczesne / pierwsze statki ze Stoczni Szczecińskiej miały jakieś znaczące epiziody udziału w konfliktach morskich (transportowce wojskowe?...) i jest TO szeroko omówione w tym tekście... )
No.... w sumie miały epizody... ale raczej mało znaczące, i zostanie krótko wspomniane (bo niewiele wiadomo) :)
z kolei w czasopiśmie, które MA w nazwie m.in. statki widać ostatnio - jeszcze większe niż dawniej - rugowanie tematyki cywilnej i "zaprowadzanie" w zasadzie "monopolu" tematyki marwojowskiej, co zwiększa jaskrawość nieadekwatności tytułu (zwierającego "statki")...
E tam, jak na razie widać poprawę - np. “Paris” w nr 1/2009 :-)

Pozdrawiam,
Oskar
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Z www.bellona.pl
U-BOOTY KRIEGSMARINE 1939-1945, Chris Bishop, 192 strony, 38,50 zł na intenecie, 47 zł w księgarniach
Awatar użytkownika
miczman

Post autor: miczman »

Jarek C. pisze:Jest w "Róży wiatrów" w Gdyni na Starowiejskiej :D
Obawiam się, że już nie.
Awatar użytkownika
polsteam
Kontakt:

Post autor: polsteam »

pothkan pisze: No, w sumie to tylko jedno inne jest (MSiO). Aczkolwiek tam, nie jestem pewien, czy by objętościowo pasowało. Innego tytułu nie ma. Zresztą - jeszcze raz powtarzam, sam pomysł wyszedł od JM.

“Nasze Morze” świadomie pomijam - jedynymi wartościowymi artykułami były te autorstwa Marka Twardowskiego (a te czasem się pokrywały z tym, co ów autor napisał w KSP). Poza tym - od tego tytułu odstręcza mnie pisanina największego szkodnika polskiego czasopiśmiennictwa morskiego. O kim mowa, chyba każdy zgadnie ;)

pozwolę sobie "zdystansować się" od tej krzywdzącej, niesprawiedliwej wobec "NM" opinii...

a poza tym - nie można stosować w ocenach odpowiedzialności zbiorowej... "kowal zawinił a szewca powiesili" - czy jak to tam było?...
Awatar użytkownika
Baltic

Post autor: Baltic »

miczman pisze:
Jarek C. pisze:Jest w "Róży wiatrów" w Gdyni na Starowiejskiej :D
Obawiam się, że już nie.
Ja ksiązkę Gustawa Plewako nabyłem w internetowej księgarni Oficyny Morskiej. Link podał Crolick. Od przelewu czekałem tylko 2 dni na książkę.

A tak przedstawia się spis treści książki:Obrazek
Jarek C.

Post autor: Jarek C. »

Ukazała się książka:
Krzysztof Zajączkowski "Lekarz z Westerplatte. Major Mieczysław Mikołaj Słaby 1905-1948"
wydawca: GRFE CONSULTING Rzeszów 2008
Tadeusz Klimczyk

Nowe książki i czasopisma (3).

Post autor: Tadeusz Klimczyk »

Ja też kupiłem Militaria.Faktycznie dużo o okrętach.Tylko szkoda,że artykuly o Romie i Richelieu jakieś takie marne,bez rysunków i grafik 3D.A przeważnie dla tych wizualizacji się kupuje to pismo.Szkoda,że nie zostały opisane w numerze specjalnym
Szkoda, bo w artykule same cuda...kompozytowy pancerz zewnętrzny i wewnętrzny, miedzy nimi 2 metry przerwy, za nimi grodzie wyłapujące odłamki. W bibliografii Garzke, który to wszystko bardzo ładnie opisał. Bibliografia to książki, które się przeczytało w opracowaniu artykułu a nie te, które powinno się mieć....
Jarek C.

Ukazał się Weyers 2008/2010.
Po raz kolejny bardzo dokładny spis floty Rosji (myślę że by Lemaczko).
MiKo
Admin FOW

Re: Nowe książki i czasopisma (3).

Post autor: MiKo »

Tadeusz Klimczyk pisze:
Ja też kupiłem Militaria.Faktycznie dużo o okrętach.Tylko szkoda,że artykuly o Romie i Richelieu jakieś takie marne,bez rysunków i grafik 3D.A przeważnie dla tych wizualizacji się kupuje to pismo.Szkoda,że nie zostały opisane w numerze specjalnym
Szkoda, bo w artykule same cuda...kompozytowy pancerz zewnętrzny i wewnętrzny, miedzy nimi 2 metry przerwy, za nimi grodzie wyłapujące odłamki. W bibliografii Garzke, który to wszystko bardzo ładnie opisał. Bibliografia to książki, które się przeczytało w opracowaniu artykułu a nie te, które powinno się mieć....
Równie ciekawe: "głowica centrali kierowania ognia" - wydaje się, że chodziło o A.P.G. (Apparecchiatura Punteria Generale)
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Jarek C. pisze:Ukazał się Weyers 2008/2010.
Po raz kolejny bardzo dokładny spis floty Rosji (myślę że by Lemaczko).
Boris nie robi raczej spisow,
chyba Pawlow.
Jarek C.

Spisy robi Werner Globke w części rosyjskiej chyba na bazie materiałów od Borysa Lemaczko :D
Pawłowa nie ma w spisie współpracowników.
MiKo
Admin FOW

Post autor: MiKo »

Nowe MO:

Obrazek

- Recenzje nowych modeli kartonowych, plastikowych, żywicznych i zestawów szkutniczych
- Relacja z budowy modelu żaglowca HMS "Cleopatra" w skali 1:96
- 15 cz. cyklu "Flagi, bandery, proporce"
- 16 część cyklu Andrzeja Brożyny "Mniej niż ..."
- Prace Bosmańskie: Waloryzacja kartonowych pokładów
- 1 cz. cyklu - RC pod wodą (budowa pływających modeli okrętów podwodnych)
- Mikroflota Jima - HMS "Scylla"
- Rosyjski niszczyciel "Gniewnyj" z 1941 r. - plany w skali 1:400
- Opis, plany i grafika 3D japońskich radarów morskich typu 13, 21, 22
- Plany modelarskie włoskiego niszczyciela "DARDO" z 1940 r. w skali 1:100
maw
Kontakt:

Post autor: maw »

Wczoraj wieczorem wszedłem w posiadanie drogą kupna nowego numeru OW. Niestety artykuł o d`Entrecasteaux rozczarował mnie.
ODPOWIEDZ