Chincyki trzymajom siem mocno...

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

ZH

Post autor: ZH »

W Shanghaju zwdowano jednostkę szkolną przeznaczoną dla MW Algierii z nr 937.
Obrazek

Również korweta rakietowa 2208 otrzymała interesujący kamuflaż. Ciekawe co powoduje, że nadal brak podstawowego uzbrojenia?
Obrazek
ZH
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

ZH pisze:Również korweta rakietowa 2208 otrzymała interesujący kamuflaż. Ciekawe co powoduje, że nadal brak podstawowego uzbrojenia?
Obrazek
ZH
Kamuflaz calkiem ciekawy :wink:
Co do uzbrojenie, to pewnie jak to bywa - trudnosci technologiczne.
Ile jest korwet tego typu?!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Post autor: Darth Stalin »

A gdzie właściwie ma ona mieć montowane rakiety?
Między pomostem a kominami?

Za to kamuflaż wyglądfa zupełnie jak mundury maskujące chińskiej piechoty morskiej - ciekawostka...
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
ZH

crolick pisze:Ile jest korwet tego typu?!
Na teraz jest cztery z tendencją rosnącą. Co do uzbrojenia również niszczyciele 052C pływają na dzisiaj bez pojemników z rakietami woda-woda.

Obrazek
Ładne zdjęcie nowej fregaty typu 054.
ZH
ZH

W M Wachniewski

No cóż...

Post autor: W M Wachniewski »

...różne są zboczenia...
Ja jakoś nie wyobrażam sobie, że te tresowane małpy w ogóle wiedzą cokolwiek na temat "co to takiego okręt i z czego się składa", no, ale pies z nimi tańcował.
Aha: kursy chińskiego mam gdzieś. Angielski wystarczy, a ten znam i to nie najgorzej.
Secretary to Mr Davy Jones
W M Wachniewski

Jejku...

Post autor: W M Wachniewski »

...ludzie, opamietajcie się!... Ja pamietam jednego, co to kiedyś chińskie torpedowce liczył, ale żeby Wy też..., nie, to nie dla mnie, spadam stąd, cześć!
Secretary to Mr Davy Jones
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Jak milo poczytac kulturalna wypowiedz specjalisty w temacie :sciana:
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

To ja liczylem i licze do tej pory :-)

AvM

PS. http://www.china.org.cn/english/China/126055.htm
ZH

W stoczni w Dalian dzieją się ciekawe rzeczy. Były sowiecki lotniskowiec Variag ustawiono w suchym doku - ciekawe w jakim celu?
Zwodowany w ostatnich dniach grudnia niszczyciel 115 typu 051C również znalazł sobie miejsce w suchym doku (widać wystające ponad budynek oba maszty i lądowisko śmigłowca), a na pochylni obok budowany jest kolejny niszczyciel tego samego typu. Ze zdjęć wynika, że niszczyciele 051C nie mają hangaru dla śmigłowca - to niespodzianka! Widać również szyby wyrzutni rakiet plot. Wygląda, że na rufie będzie 6X6(lub8), a na dziobie 2 lub 3X6(lub8).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ZH
shigure

Re: Jejku...

Post autor: shigure »

W M Wachniewski pisze:...ludzie, opamietajcie się!... Ja pamietam jednego, co to kiedyś chińskie torpedowce liczył, ale żeby Wy też..., nie, to nie dla mnie, spadam stąd, cześć!
Wybacz Waść ale wszyscy ludzie pojawiający się na tym forum liczą to i owo , doliczają się drobnych szczegółów w uzbrojeniu , w liczbie załogi itd.
Czy Pańska wypowiedż bardzo lekceważąca wielu jak zauważyłem ludzi bierze się z faktu iż dotyczy to Chin ?.Kraju jak wiadomo komunistycznego ?.
Nie sądzę aby piszących i "liczących torpedowce" interesował ustrój polityczny a po prostu OKRĘT.Czy to żle że wybrał okręt należący do tej opcji politycznej ?.
Z wyrazami szacunku A.W.Worona.
Awatar użytkownika
Darth Stalin

Re: Jejku...

Post autor: Darth Stalin »

shigure pisze:
W M Wachniewski pisze:...ludzie, opamietajcie się!... Ja pamietam jednego, co to kiedyś chińskie torpedowce liczył, ale żeby Wy też..., nie, to nie dla mnie, spadam stąd, cześć!
Wybacz Waść ale wszyscy ludzie pojawiający się na tym forum liczą to i owo , doliczają się drobnych szczegółów w uzbrojeniu , w liczbie załogi itd.
Czy Pańska wypowiedż bardzo lekceważąca wielu jak zauważyłem ludzi bierze się z faktu iż dotyczy to Chin ?.Kraju jak wiadomo komunistycznego ?.
Nie sądzę aby piszących i "liczących torpedowce" interesował ustrój polityczny a po prostu OKRĘT.Czy to żle że wybrał okręt należący do tej opcji politycznej ?.
Z wyrazami szacunku A.W.Worona.
Tym bardziej, że akurat Chiny stają sie powoli najbardziej znaczącym potencjalnym przeciwnikiem US Navy (i w perspektywie całego Zachodniego świata). Już omijając fakt, że wdrażają calkiem ciekawe pomysły; na razie powoli, ale ich plany rozwoju floty naprawdę robią wrażenie. Już choćby dlatego trzeba śledzić, co oni tam budują i jak to może wyglądać.
A poza tym, to jest forum shiploverów także (a może nawet głównie) - czyli maniaków, którzy właśnie liczą takie szczególiki. Poza tym, miło jest się poczuć, jak dawniej analityk wywiadu - "ile rakiet tak się zmieści? i jakich?" - w każdym razie mnie to pasuje :wink:
DARTH STALIN - Lord Generalissimus Związku Socjalistycznych Republik Sithów

Owszem - to był Towarzysz Stalin... i na niego nie znaleźli rozwiązania...
Awatar użytkownika
AvM

Post autor: AvM »

Pan Stary_wrak, itd. stara sie niestety w sposob niedoskonaly dorownac innemu specjaliscie ktory juz na FOW do Komisji Europejskiej sie skarzy.
Nie nam i nie tu jest systemy osadzac, a okrety. Bylem w Shanghaiu i widzialem, z oficerami pilem, a jak -co prawda oni tylko herbatke - a jeden aby mi przyjemnosc zrobic wypil lampke wina "Dynasty" - cesarskiego. Otworzyli dla mnie muzeum z TING YUEN - no normalnie pokauzja tylko Mao i Tinga. Wrak zaczana tu rozne tematki ,a niestety przy tej marnej wiedzy , ktora od 1970-tych sie nieco zmienila , moze nie w Slupsku, ale i w to watpie, nie zyskuje ani slawy ani nic sprzedac nie moze , takie to morze :-)

Proponuje przeniesc do tematu psychole.

AvM
PS. Torpedowcow chinskich do konca sie nie doliczylem:-(
Awatar użytkownika
RyszardL

Post autor: RyszardL »

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 11353.html

Interesujący artykuł.
A propos, czy ktoś ma może coś więcej na temat tego okresu Chin?
Oni zdaje się też budowali swego czasu opancerzone dżonki.
Chętnie bym coś poczytał na ten temat.

Pozdrawiam
Ryszard
UWAGA!
Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).

====================

http://www.flotyllerzeczne.aq.pl/
http://www.biuletyn2008.republika.pl
"Demokracja to najgorszy z ustrojów - rządy hien nad osłami" Arystoteles
ZH

30 lipca wydokowano niszczyciel 115 i już coś się jawi:
Obrazek
Obrazek
I wizja artystyczna tej jednostki:
Obrazek
ZH