* ORP Sęp. Geneza okrętu, budowa i technika (cz. 1)
Nareszcie coś innego niż Pacyfik czy okręty które nawet nie zdążyły porządnie posłużyć. Miałem przyjemność poznać Autora podczas wizyt Archiwum MW. Ciekawe czy doszedł do podobnych wniosków w pewnej sprawie dt. Sępa???
Ukazała się książka "Motorówki i małe kutry motorowe".
Pomimo, iż jest sponsorowana przez Stocznię Wisła to kosztuje 120 zł
Niestety nie można wszystkiego mieć
* Trzy z „Wielkiej Piątki”. Pancerniki Tennessee, California i West Virginia
* Wojenny program budowy lotniskowców w Japonii
* Przed decydującą bitwą
* Działalność operacyjna japońskich okrętów podwodnych w Bitwie na Morzu Filipińskim
* Wielkie Polowanie na Mariańskie Indyki. Bitwa powietrzna 19 czerwca.
* 20 czerwca – atak US Navy
* Działania amerykańskich okrętów podwodnych
Fajny numer, w całości poświęcony praktycznie jednej kampanii, a nawet bitwie. Wcześniej zdarzało się podobnie, ale nigdy chyba nie udało się utrzymać takiej jednolitości tematyki. Takie opracowania, nawet o Pacyfiku, dobrze się czyta. Zresztą w ostatnich nr MSiO także pojawiło się kilka fajnych tekstów o Pacyfiku.
Czekamy teraz m.in. na Morze Śródziemne ;)
Natomiast minus dla TW Historia - numer też niby poświęcony jednej kampanii (Malaje/Indie Holenderskie), ale kiepsko to wyszło, sporo przypadkowych artykułów, a całkiem z innej bajki są węgierskie działa pancerne. Czemu nie trafiły do nr specjalnego NTW, poświęconego broni pancernej, gdzie z kolei jest "druga część" tekstu o japońskich czołgach?
Swoją drogą, już dawno powinno się wycofać z obiegu monety poniżej 10 groszy. Wala się to po portfelu, a warte jest mało co.
Nigdy!!! Ja zbieram sobie "żółte" do pudełka i czekam aż się napełni. Potem ładnie przeliczam i oddaje w zaprzyjaźnionym sklepie. Ekspedientki aż błagają żebym częściej przynosił. Za kasę zwykle kupuje jakąś książkę w antykwariacie\na Allegro. W zeszłym roku zebrałem aż 30 PLN w "żółtych".
Co do czasopism Magnum X to tylko "Poligon" trzyma się na wysokim poziomie. "Lotnictwo" zrobiło się magazynem fotoreporterów i odgrzewanych tematów. TWH jest dla osób które dopiero zaczynają przygodę z militariami a MSiO kupuję* tylko jest jest coś ciekawego o PMW. Pacyfik albo nowe okręty mnie nie interesują.
* dogadałem się z kolesiem od prasy za 50% i numer który mnie interesuje mam zwykle z około 3 tygodniowym opóźnieniem.
Pothkan napisał:
"Swoją drogą, już dawno powinno się wycofać z obiegu monety poniżej 10 groszy. Wala się to po portfelu, a warte jest mało co."
Chciałbym mieć 100000 złotych w jednogroszówkach - już bym sobie z nimi poradził.