Prostuję fałszywą informację, którą kiedyś niechcący tu powtórzyłem, uspokojony niesłusznie tym, że powszechnie funkcjonuje jako prawda – np. u Kempa („The Oxford Companion to Ships and the Sea”) czy w Wikipedii.
Powinienem właściwie poprawić ją w poście, gdzie została umieszczona, ale przerażony ilością stron, które już tu zapisałem, nie mam siły na przeszukiwania, zwłaszcza że to było dość dawno temu.
Otóż napisałem, iż twórcą systemu Moorsoma był admirał Moorsom. Constantine Richard Moorsom (1792-1861), syn adm. Roberta Moorsoma, służył w Royal Navy od 1807, był komandorem od grudnia 1819, interesował się matematyką, konstrukcją i sztauowaniem okrętów, zmarł jako emerytowany wiceadmirał. Przypisanie mu systemu Moorsoma wydawało się więc rzeczą „naturalną”.
Jednak naprawdę autorem nowoczesnej metody mierzenia tonażu statków, znanej jako system Moorsoma, był architekt okrętowy George Moorsom, swego czasu student Royal Admiralty School of Naval Architecture w Portsmouth, potem sekretarz parlamentarnej Komisji z 1849 do spraw poprawy złej, dotychczasowej regulacji pomiaru tonażu.
Oczywiście to detal, który zapewne niewielu zainteresuje, ale nie lubię zostawiać po sobie śmieci.
Krzysztof Gerlach
Twórca systemu Moorsoma
-
To był post z 17 sierpnia 2007 r. w tym temacie: http://fow.aplus.pl/forum/viewtopic.php?p=74105#74105
Wyszukiwarka na tym forum jest bardzo skuteczna, tylko trzeba odpowiednio ustawić system filtrów.
Wyszukiwarka na tym forum jest bardzo skuteczna, tylko trzeba odpowiednio ustawić system filtrów.
-
Wielkie dzięki!
Korzystając z BEZPOŚREDNIEGO wskazania, poprawiłem już cały oryginalny post.
Natomiast uwaga o "odpowiednim ustawieniu systemu filtrów", na pewno słuszna, stanowczo przekracza zarówno moją pasję do zajmowania się tym narzędziem, jak cierpliwość
. Wolę liczyć w przyszłości na podobną pomoc.
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
Korzystając z BEZPOŚREDNIEGO wskazania, poprawiłem już cały oryginalny post.
Natomiast uwaga o "odpowiednim ustawieniu systemu filtrów", na pewno słuszna, stanowczo przekracza zarówno moją pasję do zajmowania się tym narzędziem, jak cierpliwość
Pozdrawiam, Krzysztof Gerlach
Szukając materiałów w innym temacie natknąłem się na "Transaction of the Institution of Naval Architects" z 1860 r a w nim dwa artykuły: szczegółowe omówienie systemu Moorsoma przez samego autora oraz dyskusja na ten temat: strony 121- 144.
Może kogoś zainteresuje.
Podaję bezpośredni LINK do książki.
Pozdrawiam
Może kogoś zainteresuje.
Podaję bezpośredni LINK do książki.
Pozdrawiam