Somaliland - tajemniczy okręt?

Okręty Wojenne po 1945 roku

Moderatorzy: crolick, Marmik

Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Post autor: pothkan »

Pytanko: czy jednostka pośrodku wygląda wam na "Północnego" (770 lub 771)? Ja sam trochę w tą wątpię... ale wolę się spytać, średnio wierzę w swoje zdolności "rozpoznawcze".

http://maps.google.com/
Ostatnio zmieniony 2008-01-24, 04:42 przez pothkan, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
crolick
Kontakt:

Post autor: crolick »

Ta jednostka ma ~55 metrów, więc to nie ten rząd wielkości co PÓŁNOCNE
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

No właśnie, też na to zwróciłem uwagę (choć wyszło mi 60 m). Z drugiej strony: nie wierzył bym satelicie na 100%, już zdarzyło mi się trafić na przekłamania...

Bardziej moją wątpliwość wzbudzają proporcje, Północne były raczej trochę węższe...

Z drugiej strony - kolorystyka jakaś wojskowa, obok widać chyba małe patrolowce... No i w regionie Północnych nie brakowało (przynajmniej sześć, z tego końcowe losy czterech nie są jednoznaczne).

Ale pewnie to tylko "myślenie życzeniowe".
nek

Post autor: nek »

pothkan pisze:No właśnie, też na to zwróciłem uwagę (choć wyszło mi 60 m). Z drugiej strony: nie wierzył bym satelicie na 100%, już zdarzyło mi się trafić na przekłamania...

Bardziej moją wątpliwość wzbudzają proporcje, Północne były raczej trochę węższe...

Z drugiej strony - kolorystyka jakaś wojskowa, obok widać chyba małe patrolowce... No i w regionie Północnych nie brakowało (przynajmniej sześć, z tego końcowe losy czterech nie są jednoznaczne).

Ale pewnie to tylko "myślenie życzeniowe".
To wygląda na francuskiego EDICa stacjonującego stale w sąsiednim Dżibuti - porównując Wasze obliczone wymiary z jednostkami na M.Czerwonym i ich zdjęciami - nic innego tu nie pasuje , chociaż Erytrea - wcześniej Etiopia ma / miała / tylko jednostki desantowe made in USA i Poland
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Zdjęcie pokazuje port Berbera w Somalilandzie, nie Erytreę. To już szybciej francuski EDIC w ramach jakiejś misji humanitarnej itd.
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

nek pisze:...Erytrea - wcześniej Etiopia ma / miała / tylko jednostki desantowe made in USA i Poland
Etiopia miała dwie francuskie jednostki typu EDIC: LTC-1035 (utracony w 1990 r.) i LTC-1036.
JB
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

JB pisze:Etiopia miała dwie francuskie jednostki typu EDIC: LTC-1035 (utracony w 1990 r.) i LTC-1036.
W jaki sposób utracony? JFS92 podaje "deleted 1990".

Etiopia miała jeszcze dwa cywilne Chamo i Ziway, zbudowane w RFN. Własność państwowego armatora, ale wymieniane przez roczniki (obvious naval potential). A dawniej, w czasach Hajle Selasje cztery amerykańskie LCM-y.
Obrazek
Awatar użytkownika
JB

Post autor: JB »

pothkan pisze:
JB pisze:Etiopia miała dwie francuskie jednostki typu EDIC: LTC-1035 (utracony w 1990 r.) i LTC-1036.
W jaki sposób utracony? JFS92 podaje "deleted 1990"...
Combat Fleets of the World 1993 podaje "lost 1990".
JB
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Swoją drogą, warto by ustalić losy drugiego. Większość jednostek etiopskiej mw została zlicytowana w latach 1994-97 w Dżibuti - a nuż ten jeden trafił jakimś sposobem do Somalilandu?
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Wg mnie jest to właśnie Chamo zb. Schichau Seebeckwerft 1988 60x12 m, a więc o proporcjach 5:1.
former Ethiopian Shipping Line comercial landing ship taken over for Eritrean commercial service and in 1998 taken over for the navy {stąd te kolory AMJ}

Nie jest to Północny, bo to nie długa glista i aż tak zaokrąglonego dziobu nie mają. Ropucha też nie jest dziób w obrysie inny
DTT Chamo są w CFW 200-2001 s.172/172, foty brak :(
By trzeba poszukać m.in. via:
http://www.schichau-seebeck-shipyard.co ... 000033.htm
moze przez http://www.ethiopianshippinglines.com.et/
EDIC-e maja ścięty dziób
trzeba znaleść zdjęcia Chamo i/lub bliźniaka, najlepiej lotnicze
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Andrzej J. pisze:trzeba znaleść zdjęcia Chamo i/lub bliźniaka, najlepiej lotnicze
Chamo x2:
Obrazek

Obrazek
(dolne zdjęcie ze stoczni)
Obrazek
Andrzej J.

Post autor: Andrzej J. »

Wycofuję się - chociaż dziób jakby okragły, a rufa ścięta, to jednak jak się weżmie linijke nie ma proporcji 5:1
Ponadto foto-google ma nadbudówki aż do połowy kadłuba, a Chamo nie. Tak samo Chamo ma wielki luk ładowni, którego w ogóle nie widać na foto-google.
Badamy dalej!

PS bardzo mało okrętów bądź statków ma taki okrągły pokład dziobowy
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Zagadka wyjaśniona - jakiś statek rybacki, najpewniej zaadoptowany do celów patrolowych przez Somaliland:

http://static.panoramio.com/photos/original/9834924.jpg

Po prawej widać trzy motorówki patrolowe, najpewniej razem z ww. tworzące rdzeń Somaliland Navy :lol:

http://static.panoramio.com/photos/original/9834519.jpg
nek

Post autor: nek »

3 60 meter LCT's

"Ashdod", "Ashkelon" and "Achziv" - Built in 1967 in Israel. Two of them took part in the 1982 amphibous asault in Lebanon. Later on two were sold to Eritrea and the third sold to an Israeli company and sailed from Akaba in Jorden to Taba in Eygept. Last year moved to Rumania.

Może to być ex Ashkelon lub Ahziv długość by pasowała
Awatar użytkownika
pothkan
Kontakt:

Przecież na zdjęciu widać, że to jakiś trawler.
jefe de la maquina

Post autor: jefe de la maquina »

Obawiam się Oskar, że to są dwa różne statki. Zdjęcie z góry na google to nie jest rybacki trawler. Statki rybackie znam z własnego doświadczenia. Spędziłem na nich kilka lat. Ale drugie zdjęcie faktycznie wyglada na jednostkę rybacką.

Jeśli szukamy wśród statków cywilnych to wygląda raczej na statek do odbierania urobku od pogłębiarki. Zwraca uwagę wielkość luków pokładowych, aż do samej burty.

Jefe
ODPOWIEDZ