Domek!
Oczywiście masz rację, ale mi wstyd
Do sprawy podszedłem z "chybotliwego" marszu po paru browarkach i bez zastanowienia palnąłem. Jakkolwiek to żadne usprawiedliwienie
Ksenofont ma rację z doprowadzeniem ciśnienia wyrównawczego od dołu z ty, że w takim wypadku problem wysuwania peryskopu się raczej kończy wraz ze śmiercią wszystkich wewnątrz okrętu ( no chyba, że są w superhiper kombinezonach albo w batyskafie na pokładzie)
Robert
jogi balboa pisze:zależy od głębokości a dokładnie od ciśnienia chyba nie żadnej gęstości.
Myślę że słup wody znajdujący się nad peryskopem może jednak mieć jakieś znaczenie, chociaż nie bardzo wiem co jest do oglądania na głębokości powiedzmy 100 metrów skoro światło dociera do jakichś 40.
Mieszasz: ciśnienie zależy od głębokości a od ciśnienia zależy gęstość.
Peryskop służy do oglądanie tego co jest na powierzchni wody a podczerwień (noktowizor) umożliwi Ci oglądnie w nocy.
Gęstość panie szefie, dla cieczy, zależy głównie od temperatury A ciśnienie statyczne zależy od wysokości słupa cieczy, vide wzór na przeliczanie ciśnienia manometrów cieczowych.
jogi balboa pisze:zależy od głębokości a dokładnie od ciśnienia chyba nie żadnej gęstości.
Myślę że słup wody znajdujący się nad peryskopem może jednak mieć jakieś znaczenie, chociaż nie bardzo wiem co jest do oglądania na głębokości powiedzmy 100 metrów skoro światło dociera do jakichś 40.
Mieszasz: ciśnienie zależy od głębokości a od ciśnienia zależy gęstość.
Peryskop służy do oglądanie tego co jest na powierzchni wody a podczerwień (noktowizor) umożliwi Ci oglądnie w nocy.
Gęstość panie szefie, dla cieczy, zależy głównie od temperatury A ciśnienie statyczne zależy od wysokości słupa cieczy, vide wzór na przeliczanie ciśnienia manometrów cieczowych.
to ja tylko dodam podczerwien ale tylko na dystansie kilku centymetrw moc naszego sonca to chyba 1 centymetr nprzebijalnosci w wodzie
[quote=Gęstość panie szefie, dla cieczy, zależy głównie od temperatury A ciśnienie statyczne zależy od wysokości słupa cieczy, vide wzór na przeliczanie ciśnienia manometrów cieczowych./quote]
Tyż prawda, co nie zmienia faktu iż tylko "głównie".
Ciecze są mało ściśliwe ale jednak są