Witam, zapraszam do odwiedzin strony www.nawodzie.com a z dotyczącej tego forum tematyki m.in:
- I rejs statku hotelowego "Frederic Chopin" z Warszawy do Gdańska
- O hotelowej "białej flocie" w Polsce - część 1
i inne:
- O targach sportów wodnych Boatshow w Łodzi (fotoreportaż)
- Targi Modeli i Zabawek w Lipsku
- Domy Na Wodzie - ciekawa inicjatywa z Wrocławia
Jak zawsze proszę o podsyłanie ciekawych informacji, zdjęć, opowiadań na stronę.
Pozdrowienia, Piotr Salecki
www.nawodzie.com
www.wandrus.com.pl
Hotelowa biała flota w Polsce - nowe newsy w nawodzie.com
Ta historia "statków hoteleowych" jest baaardzo niepełna, bo dotyczy jedynie Wisły. A wszek już od ponad 10 lat znacznie intensywniej działa taka sama żegluga na Odrze. Pływają tam głównie Niemcy (choć statki są też szwajcarskie, francuskie, holenderskie i inne), głowny szlak wiedzie z Berlina do Stralsundu, czasem z zawinięciami do Wolina i Świnoujścia. Rzeczne wycieczowce pływają też okresowo z Berlina do Wrocławia.
Wszytskie statki które spotykane są na Wiśle, wcześniej pływały na Odrze, m.in. Polonaise to dawny Rugen - weteran odrzeńskich szlaków.
Obecnie żegluga na Odrze, od 2-3 lat przeżywa pewien regres, statków jest mniej (a bywało, że pływało ich i 10), a część armatoró wycofała się z tego rodzaju żeglugi (n ... Namiarach.
Wszytskie statki które spotykane są na Wiśle, wcześniej pływały na Odrze, m.in. Polonaise to dawny Rugen - weteran odrzeńskich szlaków.
Obecnie żegluga na Odrze, od 2-3 lat przeżywa pewien regres, statków jest mniej (a bywało, że pływało ich i 10), a część armatoró wycofała się z tego rodzaju żeglugi (n ... Namiarach.
Być może zle sformułowałem tytuł tekstu. Chodziło mi o renesans żeglugi na Wiśle i w okolicach Gdańska i w ogóle dotyczącej terenu Polski przede wszystkim. Że na Odrze coś się dzieje od lat, to wiem. Ale jak sam zauwazyłeś większość rejsów po Odrze nie dotyczyła Polski w całości, z Berlina do Stralsundu z "zahaczeniem" polskich wód, a rejsy do Wrocławia były już "okazjonalne". Mi chodziło o rejsy "z Polski do Polski". Renesans żeglugi na Odrze to byłyby dla mnie rejsy Wrocław-Berlin-Szczecin, na przykład.
Oczywiście poszperaj i podeslij mi meila, chętnie zamieszczę Twoje informacje w nawodzie.
Pzdr, Piotr
Oczywiście poszperaj i podeslij mi meila, chętnie zamieszczę Twoje informacje w nawodzie.
Pzdr, Piotr
Swego czasu były rejsy Berlin - Szczecin, choć obecnie chyba takich już nie ma. Była też oczywiście żegluga "wolnocłowa" na Odrze, statki pływały m.in. ze Szczecina do Mescherin, oraz z Gryfina.
Sama żegluga na Odrze natomiast praktycznie zawsze będzie "zahaczała" o Niemcy - wszak to jest jeden system wodny, który nie kończy się (jak to jest na polskich mapach) na granicy.
Przy okazji - czy Brahms pływał w tym roku po Wiśle i Zalewie?? Przeszedł latem do Gdańska, ale dość szybko wrócił (za każdym razem przez Świnoujście).
Sama żegluga na Odrze natomiast praktycznie zawsze będzie "zahaczała" o Niemcy - wszak to jest jeden system wodny, który nie kończy się (jak to jest na polskich mapach) na granicy.
Przy okazji - czy Brahms pływał w tym roku po Wiśle i Zalewie?? Przeszedł latem do Gdańska, ale dość szybko wrócił (za każdym razem przez Świnoujście).
No właśnie nie pływał. Stał w Sobieszewie. Podobno nie mieli obłożenia, ale za rok ma wrócić znowu. Akurat mnie nie było, więc nie zrobiłem żadnych zdjęć ale jakby ktoś miał to się polecam. Z Gdańska i z innych miejsc. W ogole interesuje mnie "biała flota".
Pozdrowienia, Piotr
www.nawodzie.com
Pozdrowienia, Piotr
www.nawodzie.com
- W.Danielewicz