nitowane konstrukcje
-
domek
nitowane konstrukcje
Czy zaprzestano a jak tak to kiedy budowy konstrukcji nitowanych?
pozdrawiam domek
pozdrawiam domek
- karol
no ja w czasie szkoły widziałem w porcie holownik zbudowany wówczas (pocz. lat 80), który był nitowany chyba w całosci, bo nawet na nadbudówce widziałem rzędy nitów
któryś ze Strażaków, statków pożarniczych portu, też był nitowany, ale jego roku budowy nie znałem 
Użytkownik nieaktywny, ale gadatliwy.
-
Adam
Mozesz podać co to był za prom??domek pisze:Ide do portu a tu stoi prom nowoczesna bryla nadbuduwek tak cos lata 80 e
podchodze a tu na kadlubie nit na nicie ostatnio cos takiego to widzialem na Sjedowie same nity to to mialo chyba ze sto lat?
Jakoś nie potrafię uwierzyć w nitowaną konstrukcję współczesnego statku. Choćby dlatego, że jest nieekonomiczna - cięższa i bardziej pracochłonna od spawanej.
Swoją drogą - nitowana są stare wodoloty typu Raketa - wygląda to dość oryginalnie, a konstrukcja jest aluminiowa.
- tender
Ludziska, nie róbcie Domkowi kompotu w głowie - pytanie było zadane precyzyjnie. W budownictwie okrętowym konstrukcji nitowanych już się nie stosuje. Pierwsze powojenne polskie konstrukcje rudowęglowców typu B-30, czyli popularne "Sołdki" (prototyp stoi na Motławie) miały konstrukcję nitowano-spawaną, ale był to już "łabędzi śpiew" nitów w okrętownictwie. "Rakiety" były nitowane z tego względu, żeby po uruchomieniu silnik sam nie popłynął
, jako, że w latach 60-tych przemysłowa technologia spawania aluminium była jeszcze w ogóle w powijakach a na wschód od Bugu w szczególności. Nb. kadłuby samolotów wykonywane z cienkich blach ze stopów lekkich są do dziś nitowane. To by było na tyle tak ogólnie, po szczegóły trzeba by było grzebać w żródłach.
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów,
Tender
Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów,
Tender