ChaBeR pisze:Panie Janie
Nie zauważyłem Pańskiego imiennego podpisu, jeżeli Pana uraziłem "Tykaniem" szczerze i serdecznie przepraszam
Ryszard Chudzik
Nie zostałem urażony, podpisałem się, aby mi nie zarzucano, że pisząc krytyczne uwagi chowam się za dwiema literkami.
W Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego też można znaleźć Bartlewicza.
JB
Krótko mówiąc, opracowania elektronicznego nie ma i pewnie nie będzie.
Oj, popularyzacja wiedzy historycznej mocno cierpi , a to są białe kruki dzisiaj
UWAGA! Od 2024 konto prowadzone przez Żonę RyszardaL (Małgorzatę).
Przepraszam Panów bardzo. Pytałem jednak czy ktoś widział (czytał) coś
spod pióra Bartlewicza a nie gdzie tego szukać. Miałem bowiem nadzieję, że forumowicze zapoznani z jego książkami podzielą się w skrócie tym
czego się z nich dowiedzieli. Chodzi mi o to jak 'widziano' FRz w czasach jej współczesnych.
Przepraszam Panów bardzo. Pytałem jednak czy ktoś widział (czytał) coś
spod pióra Bartlewicza a nie gdzie tego szukać. Miałem bowiem nadzieję, że forumowicze zapoznani z jego książkami podzielą się w skrócie tym
czego się z nich dowiedzieli. Chodzi mi o to jak 'widziano' FRz w czasach jej współczesnych.
Bartlewicz opisuje dokładnie walkę flotylli pińskiej z sowieckimi flotyllami w latach 1919-1920. Podaje dużo szczegółów i cytuje dokumenty, których niestety już nie ma.
JB
Ukazał sie właśnie "Jane's Fighting Ships 2006-2007". Cacko
JFS coraz bardziej opisuje struktury paramilitarne (CG ...) chcąc nadążyć za amerykańskim Combatem czy francuskim Le Flottes.
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
Grzechu pisze:Nowa Bandera (do ściągnięcia ze strony MW RP).
A w niej m.in. Pani i Pan Crolickostwo!
Gratulacje za pomysł i wykonanie!
Całe oklaski za pomysł i wykonanie należą się Pani Crolickowej, że się na fanaberie mężusia zgodziła. Ot co!
Podczas gdy Kłapouchy wszystkim się zadręcza,
Prosiaczek nie może się zdecydować, Królik wszystko kalkuluje,
a Sowa wygłasza wyrocznie - Puchatek po prostu jest...
W ogóle to ciekawy numer Bandery, artykuły o Heinklu z jeziora oraz 11 BASie. Wyciąganie heńka miałem przyjemność oglądać a stanowisko na BASie pomalować. Jeżeli ktoś z forumowiczów będzie w Gdyni zapraszam do obejrzenia, armata zostala pomalowana w kamuflaż możliwie zbliżony do oryginału. Na każdym ze stanowisk są też tabliczki z krótkim tekstem na temat baterii.